Ελλάδα|22.05.2019 13:25

Γιος Λαμπράκη στο ethnos.gr: Δεν θυμάμαι τίποτα από τη δολοφονία του πατέρα μου (vid)

Τίμος Φακαλής

Ξεσπώντας σε κλάματα η γυναίκα του Γρηγόρη Λαμπράκη, Μαρία, και μέσα σε έντονα φορτισμένη και συγκινησιακή ατμόσφαιρα κατέθεσαν παλιοί φίλοι και και απλοί άνθρωποι λίγα λουλούδια το πρωί της Τετάρτης στο σημείο (Ερμού με Βενιζέλου γωνία) που δολοφονήθηκε ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης, κρατώντας ζωντανή τη μνήμη του πενήντα έξι χρόνια μετά. 

«Είναι ημέρα δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη και ήρθαμε να αποτίσουμε φόρο τιμής στον πατέρα μου.  Είναι μια μέρα δύσκολη συναισθηματικά φορτισμένη για μένα. Είναι μια μέρα που αγαπώ και μισώ. Έχω ανάμεικτα συναισθήματα. Δεν έρχομαι τακτικά στην πόλη. Μου είναι δύσκολο ψυχολογικά. Δεν θυμάμαι τίποτα από το τραγικό γεγονός. Ήμουν πολύ μικρός» δήλωσε στο ethnos.gr ο γιος του Γρηγόρη Λαμπράκη, Γρηγόρης. Και πρόσθεσε: «Αφήσαμε λίγα λουλούδια στην μνήμη του πατέρα μου μαζί με τον Χρήστο Σπίρτζη και την Κατερίνα Νοτοπούλου. Εύχομαι στην Κατερίνα καλή επιτυχία στις εκλογές». 

«Είχα χρόνια να ρθω και με συγκινεί πάρα πολύ. Ήταν πάρα πολύ άδικο και ακόμη δεν ξέρω το γιατί» δήλωσε βαθιά συγκινημένη η Μαρία Λαμπράκη.

Οι τρεις τους αμέσως μετά έκαναν βόλτα στους δρόμους της πόλης και επισκέφτηκαν μεταξύ άλλων το εκλογικό κέντρο της κ. Νοτοπούλου.  Μαζί τους ήταν ο υπουργός αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο πρώην υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος, οι βουλευτές Α Θεσσαλονίκης Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης και Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, και η επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Ρία Καλφακάκου.

Νωρίτερα ο αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη Αλέκος Γρίμπας  ανέβηκε στο πεζούλι όπου βρίσκεται το μνημείο και θυμήθηκε τα περιστατικά εκείνης της μέρας.   

Το χρονικό

Το βράδυ της 22ας Μαΐου 1963, ο βουλευτής της ΕΔΑ μετά την ομιλία του στην «Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη», στη Θεσσαλονίκη, δέχθηκε ένα ισχυρό χτύπημα στο κεφάλι με λοστό από τους επιβαίνοντες ενός τρικύκλου, που εμφανίστηκε από το πουθενά στη συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου. Σε λιγότερο από 100 ώρες άφησε την τελευταία του πνοή. «Τους ‘χαλούσε τη σούπα’, γιατί μέχρι τότε έλεγαν ότι στην ΕΔΑ είναι όλοι οι κομμουνιστές και ότι η ΕΔΑ είναι ένα κόμμα που δε δικαιούται να είναι στη νομιμότητα.

Ξαφνικά βλέπουν να συμμετέχει στα ψηφοδέλτιά της και να εκλέγεται βουλευτής ένας αστός, του ευρέως δημοκρατικού φάσματος με μία καλή φήμη από την προηγούμενη του δραστηριότητα,  πολύ έξω από τα σύνορα της χώρας. Αυτό  τους αφαιρούσε ένα μεγάλο επιχείρημα», είχε πει η Καίτη Τσαρουχά, κόρη του βουλευτή της ΕΔΑ Γιώργου Τσαρουχά, ο οποίος προπηλακίστηκε από παρακρατικούς λίγο πριν από τη δολοφονία Λαμπράκη.

Γρηγόρης ΛαμπράκηςΚατερίνα Νοτοπούλουδολοφονία