Ελλάδα|11.06.2026 19:40

Χαλάνδρι: Φαρμακοποιός «Χάιζενμπεργκ» έστησε παράνομο εργαστήριο παρασκευής φαρμάκων - Διεθνής διακίνηση και «χρυσά» κέρδη

Newsroom

Εξαρθρώθηκε από το «ελληνικό FBI» κύκλωμα που παράνομα παρασκεύαζε και διακινούσε φαρμακευτικά σκευάσματα για αδυνάτισμα, καταπολέμηση της στυτικής δυσλειτουργίας, καθώς και ουσίες ντόπινγκ.

Μετά από συντονισμένη επιχείρηση της ΕΛΑΣ με τον ΕΟΦ το πρωί της Τρίτης (9/6) στο Χαλάνδρι, συνελήφθησαν συνολικά 14 μέλη - μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για κατά περίπτωση σύσταση και συμμετοχή σε συμμορία, πλαστογραφία, επιβλαβή φάρμακα, καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αθλητισμού.

Η δομή του κυκλώματος και ο αρχηγός «Χάιζενμπεργκ»

Όπως προέκυψε μετά από πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, και κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, τα μέλη του κυκλώματος είχαν συγκροτήσει και ενταχθεί σε συμμορία - τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2024 - όπου δρούσαν με μεθοδευμένο και οργανωμένο τρόπο στην παράνομη παραγωγή και διακίνηση φαρμακευτικών σκευασμάτων και ουσιών ντόπινγκ.

Ως αρχηγικό μέλος του κυκλώματος φέρεται 51χρονος ιδιοκτήτης φαρμακείου, κατ' εντολή του οποίου πραγματοποιούνταν η παραγωγή και αποστολή των παράνομων φαρμακευτικών σκευασμάτων. Για το λόγο αυτό, σε υπόγειο χώρο του φαρμακείου του, είχε εγκαταστήσει πλήρη εργαστηριακό εξοπλισμό παραγωγής φαρμάκων - χωρίς να διαθέτει σχετική άδεια από τον ΕΟΦ και χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις για την παραγωγή στείρου φαρμακευτικού προϊόντος, βάσει των Κανόνων Καλής Παραγωγής.

Περαιτέρω, διαπιστώθηκε ότι:

  • η παραγωγή των προϊόντων πραγματοποιούνταν από 10 μέλη του κυκλώματος που εργάζονταν στο εργαστήριο (π.χ. βιολόγοι),
  • τα παραγόμενα σκευάσματα αποστέλλονταν στους τελικούς αποδέκτες μέσω του φαρμακείου ή διοχετεύονταν στη χονδρική προς συσκευασία και περαιτέρω διάθεση σε εταιρεία ιδιοκτησίας 26χρονου αλλοδαπού, η οποία δεν διέθετε σχετική άδεια,
  • η προώθηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων πραγματοποιούνταν μέσω ιστοσελίδων, με την παράδοσή τους να γίνεται δια ζώσης ή μέσω αποστολής δεμάτων, ενώ στα στοιχεία αποστολής δηλώνονταν ως συμπληρώματα διατροφής ή άλλα προϊόντα ευεξίας.

Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, διαπιστώθηκε η χρήση ουσίας η οποία βρίσκεται ακόμα σε ερευνητικό στάδιο, σε άλλες οι πρώτες ύλες ήταν αμφιβόλου προελεύσεως, ενώ μεταξύ των έτοιμων προς διάθεση προϊόντων εντοπίστηκαν και πλαστά σκευάσματα επώνυμης εταιρείας. Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, τα ανωτέρω προϊόντα κρίνονται επιβλαβή για την υγεία των τελικών χρηστών.

Τι εντόπισαν οι Αρχές στις έρευνες

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικία, φαρμακείο και εταιρεία συμπληρωμάτων υγιεινής διατροφής, παρουσία δικαστικών λειτουργών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 40.856 τεμάχια παράνομων φαρμακευτικών σκευασμάτων και ουσιών ντόπινγκ,
  • 13 κιλά πρώτης ύλης,
  • έτοιμα προς αποστολή δέματα,
  • 47.320 ευρώ,
  • πλήθος υλικού συσκευασίας (φιαλίδια, καπάκια, ετικέτες),
  • ιδιόχειρες σημειώσεις, κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Από τη μέχρι τώρα έρευνα, προκύπτει ότι έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 15.000 αποστολές στην Ελλάδα και σε 90 χώρες του εξωτερικού, με την αξία των κατασχεθέντων προϊόντων να εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 600.000 ευρώ και τα έσοδα από την παράνομη δραστηριότητα ότι ξεπερνούν το 1.000.000 ευρώ. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Ελληνική Αστυνομίαφάρμακαειδήσεις τώρακύκλωμαΕΟΦ