Πρόεδρος Πυροσβεστών Δασοκομάντος: «Εκτός ελέγχου η κατάσταση στον Ασπρόπυργο, πήγαν να κλέψουν το πυροσβεστικό όχημα»
Κώστας ΑσημακόπουλοςΤο νέο σοβαρό περιστατικό που έγινε σε βάρος πληρώματος πυροσβεστικού οχήματος που κλήθηκε να επιχειρήσει σε περιοχή του Ασπροπύργου το απόγευμα της Τετάρτης 17 Ιουνίου ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στην υπομονή των πυροσβεστών και των δασοκομάντος που επιχειρούν στην περιοχή του Ασπροπύργου. Όπως φαίνεται και εφέτος θα έχουμε μία προβληματική κατάσταση με τις επιθέσεις να είναι συχνό φαινόμενο. Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Σωματείου Πυροσβεστών Δασοκομάντος, Άκης Μπαρδάκης, μίλησε στο ethnos.gr τονίζοντας πως η κατάσταση συνεχίζει να είναι εκτός ελέγχου σε περιοχές του Ασπροπύργου που βρίσκονται Ρομά.
«Να δώσουν λύσεις»
Όπως εξηγεί, βάζουν συνέχεια φωτιές για να κάψουν λάστιχα και άλλα υλικά για να πάρουν κυρίως τον χαλκό. «Οι Ρομά δεν θέλουν να σβήνουμε τις φωτιές γιατί καίνε διάφορα υλικά. Έτσι όταν βλέπουν τα πυροσβεστικά κάνουν επιθέσεις στα πληρώματα και γι’ αυτό και πηγαίνουμε μόνο με τη συνοδεία περιπολικού. Πέρυσι είχαμε το περιστατικό που έβγαλαν όπλο. Χθες πήγαν να αρπάξουν και το πυροσβεστικό αφού προηγουμένως έκαναν επίθεση στο πλήρωμα. Με αυτοθυσία οι συνάδελφοι κράτησαν τον έλεγχο του πυροσβεστικού. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Εμείς είμαστε πυροσβέστες. Δεν είναι δουλειά μας να λύσουμε τα προβλήματα με τους Ρομά. Επιτέλους, κάποιος να δώσει λύσεις».
«Δεν πάει άλλο...»
Όπως τονίζει ο Άκης Μπαρδάκης, ο σχεδιασμός αναφέρει πως μετά την κλήση που δέχεται η Πυροσβεστική για πυρκαγιά, το όχημα που λαμβάνει την εντολή να επιχειρήσει πρέπει να συνοδεύεται από περιπολικό της Αστυνομίας. Τι γίνεται όμως όταν δεν υπάρχει χρόνος, το περιπολικό έχει καθυστερήσει και η φωτιά λαμβάνει διαστάσεις;
«Σε αυτή την περίπτωση οι συνάδελφοί μας και οι διοικητές έρχονται σε πολύ δύσκολη θέση γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να ξεφύγει η φωτιά στον αστικό ιστό και φυσικά να ζητηθούν ευθύνες από τους εμπλεκομένους. Οι συνάδελφοι όταν δεν έχει φτάσει περιπολικό και η φωτιά "τρέχει" ενεργούν σύμφωνα με την κρίση και την εμπειρία τους αλλά όπως βλέπετε δεν μπορούν να κάνουν τα αυτονόητα. Ποιος θα πάρει τις ευθύνες; Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση με τους Ρομά. Δεν γίνεται να γίνονται επενδύσεις, σχέδια, επιχειρήσεις μέσα στην αντιπυρική περίοδο και να δέχονται επίθεση τα πυροσβεστικά οχήματα και οι πυροσβέστες. Οι υπηρεσίες και τα υπουργεία που έχουν την ευθύνη πρέπει να πάρουν αποφάσεις για δραστικά μέτρα. Και φυσικά πέρα από το επιχειρησιακό υπάρχει κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα των συναδέλφων αλλά και του πυροσβεστικού εξοπλισμού» τόνισε ο Άκης Μπαρδάκης.
Ανακοίνωση: Το ζήτημα πάει στη Βουλή
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανελληνίου Σωματείου Πυροσβεστών - Δασοκομάντος «για ακόμη μία φορά γινόμαστε μάρτυρες περιστατικών κατά τα οποία πυροσβεστικό προσωπικό καλείται να επιχειρήσει υπό ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες, με άμεσο κίνδυνο για τη ζωή και την ασφάλειά του.
Σύμφωνα με καταγγελίες που έφτασαν στο Σωματείο μας, σήμερα το απόγευμα πυροσβεστικό όχημα κλήθηκε για κατάσβεση πυρκαγιάς σε καταυλισμό Ρομά στην περιοχή του Ασπροπύργου, όπου φέρεται να σημειώθηκε επίθεση από ομάδα περίπου 20 ατόμων, θέτοντας σε κίνδυνο τους πυροσβέστες που επιχειρούσαν στο σημείο. Στο περιστατικό συμμετείχαν ένας εποχικός πυροσβέστης, ένας Π.Ε.Θ. και ένας μόνιμος υπάλληλος, χωρίς – όπως αναφέρεται – την παρουσία ή συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι συνάδελφοί μας δέχτηκαν επίθεση από Ρομά, προσπάθησαν να τους πάρουν το όχημα και υλικά από το όχημά τους και δέχτηκαν απειλές για τη σωματική τους ακεραιότητα αν δεν αποχωρούσαν από την περιοχή.
Ζητούμε την άμεση διερεύνηση του συμβάντος από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να εξακριβωθεί υπό ποιες συνθήκες δόθηκε η εντολή επέμβασης και αν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα ασφάλειας.
Παράλληλα, τονίζεται ότι τέτοια περιστατικά δεν μπορεί να συνεχιστούν, καθώς θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια των πυροσβεστών και δυσχεραίνουν την αποτελεσματική αντιμετώπιση πυρκαγιών, με πιθανό αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη εξάπλωσή τους. Τίθεται εύλογα το ερώτημα για το ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη σε τέτοιες περιπτώσεις.
Το Σωματείο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ την Παρασκευή στις 8:00 στη Βουλή των Ελλήνων θα απαντηθεί επίκαιρη ερώτηση σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα από τον υπουργό κ. Ευάγγελο Τουρνά».
- Ξαφνική ακύρωση της τελετής για την υπογραφή της συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν: «Δεν ανταλλάξαμε την αξιοπρέπειά μας» λέει ο Πεζεσκιάν
- Κιβωτός του Κόσμου: Για τρίτη φορά στο εδώλιο ο πατέρας Αντώνιος - Το βούλευμα που τον «καίει»
- Κόλαση πυρός και «βροχή» πετρελαίου στη Μόσχα: Ουκρανικά drones τινάζουν στον αέρα το κρισιμότερο διυλιστήριο
- Επίθεση με τρίαινα στον Πειραιά: Η στιγμή που ο ηλικιωμένος κυνηγάει τα αδέλφια - Βίντεο