Ελλάδα | 06.08.2026 21:32

Μπαράζ προκλήσεων της Άγκυρας στο Αιγαίο: Εικονική αερομαχία ανάμεσα σε ελληνικά και τουρκικά F-16

Newsroom

Η αυξανόμενη προκλητικότητα της Άγκυρας στο Αιγαίο οδήγησε σε νέα εμπλοκή μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη (6/8) το ΓΕΕΘΑ. Συνολικά οκτώ τουρκικά αεροσκάφη κινήθηκαν σε περιοχές του κεντρικού, νοτιοανατολικού και βορειοανατολικού Αιγαίου, καταγράφοντας δεκάδες παραβάσεις και παραβιάσεις.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η τουρκική πλευρά ανέπτυξε ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας τύπου ATR-52, πέντε μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) και ένα ζεύγος οπλισμένων F-16.

Από τη δραστηριότητά τους καταγράφηκαν συνολικά 10 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 17 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Εικονική αερομαχία με ελληνικά μαχητικά

Τα οπλισμένα τουρκικά F-16 προκάλεσαν τη μοναδική εμπλοκή της ημέρας, οδηγώντας σε εικονική αερομαχία με ελληνικά μαχητικά που απογειώθηκαν για αναχαίτιση.

Συγκεκριμένα, το ATR-52 πραγματοποίησε μία παράβαση και πέντε παραβιάσεις, τα πέντε UAV προχώρησαν σε οκτώ παραβάσεις και δέκα παραβιάσεις, ενώ το ζεύγος των F-16 κατέγραψε μία παράβαση και δύο παραβιάσεις.

Όπως σημειώνει το ΓΕΕΘΑ, όλα τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και την πάγια επιχειρησιακή πρακτική.

Αιγαίοτουρκικά F-16Άγκυραπαραβάσειςειδήσεις τώραπαραβιάσεις