Χάος στις πτήσεις στην Ευρώπη μετά από βλάβη στο σύστημα εναέριας κυκλοφορίας της Ιταλίας
NewsroomΕυρείας κλίμακας παράλυση προκλήθηκε στις ευρωπαϊκές αερομεταφορές, με άμεσο αντίκτυπο και στην Ελλάδα, εξαιτίας σοβαρής τεχνικής βλάβης στο κεντρικό σύστημα εναέριας κυκλοφορίας της Ιταλίας. Το πρόβλημα, το οποίο επηρεάζει τις πτήσεις από νωρίς το πρωί της Παρασκευής, έχει προκαλέσει μπαράζ ακυρώσεων και καθυστερήσεων στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ ο χρόνος πλήρους αποκατάστασης της ομαλότητας παραμένει αστάθμητος παράγοντας.
Αν και οι εργασίες αποκατάστασης βρίσκονται σε εξέλιξη, προσεγγίζοντας το 75%, η κατάσταση στους αιθέρες παραμένει ιδιαίτερα ρευστή.
Η τεχνική δυσλειτουργία εντοπίζεται στο κεντρικό δίκτυο διαβίβασης δεδομένων ραντάρ της Ιταλίας προς τα κέντρα ελέγχου. Για την κάλυψη του κενού επιστρατεύτηκε εφεδρικό δορυφορικό σύστημα, ωστόσο η μετάβαση αυτή επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς στη χωρητικότητα του εναέριου χώρου, μειώνοντας δραστικά τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πτήσεων.
Αρμόδιες πηγές πάντως διευκρινίζουν ότι, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, το συμβάν δεν αποδίδεται σε κυβερνοεπίθεση ή σε άλλη κακόβουλη ενέργεια.
Οι πρώτες αναταράξεις εκδηλώθηκαν γύρω στις 06:00 το πρωί στα κομβικότερα αεροδρόμια της γειτονικής χώρας. Στο Φιουμιτσίνο της Ρώμης ακυρώθηκαν δρομολόγια προς Μιλάνο, Ριάντ, Τίρανα και Τεργέστη, ενώ δεκάδες πτήσεις κατέγραψαν σημαντικές καθυστερήσεις.
Παράλληλα, στο αεροδρόμιο Μαλπένσα του Μιλάνου οι καθυστερήσεις στις αναχωρήσεις ξεπέρασαν τις δύο ώρες, ενώ ανάλογη εικόνα επικράτησε και στο Λινάτε. Συνολικά, η επιχειρησιακή δυνατότητα των ιταλικών αεροδρομίων υποδιπλασιάστηκε τις πρωινές ώρες.
Το τεχνικό πρόβλημα συμπαρέσυρε άμεσα και τον ελληνικό εναέριο χώρο. Στο αεροδρόμιο της Αθήνας καταγράφονται σημαντικές καθυστερήσεις σε πτήσεις προς και από ιταλικούς προορισμούς, καθώς και τουλάχιστον τρεις ακυρώσεις αφίξεων. Την ίδια στιγμή, η ωριαία χωρητικότητα εξυπηρέτησης πτήσεων στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μειώθηκε κατά 50%, προκαλώντας ντόμινο καθυστερήσεων σε όλο το πρόγραμμα δρομολογίων.
Οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται αποκλειστικά στις πτήσεις με αφετηρία ή προορισμό την Ιταλία, αλλά επεκτείνονται σε όλα τα αεροσκάφη που υπερίπτανται του ιταλικού εναέριου χώρου με προορισμό τη Δυτική Ευρώπη. Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις που τοποθετούσαν την επίλυση του προβλήματος μετά τις 16:00, δεν υπάρχει ακόμη επιβεβαιωμένο χρονοδιάγραμμα, με τους αρμόδιους φορείς να τονίζουν ότι η μερική πρόοδος στις επισκευές δεν συνεπάγεται την άμεση επιστροφή στην κανονικότητα.
- Κύκλωμα με «στημένα» τυχερά παιχνίδια σε Θεσσαλονίκη-Καβάλα: Κέρδη πάνω από 1 εκατ. ευρώ
- Χάος στις πτήσεις στην Ευρώπη: Βλάβη στο σύστημα εναέριας κυκλοφορίας της Ιταλίας - Καθυστερήσεις και στα ελληνικά αεροδρόμια
- Axios: Οι σύμμαχοι του Τραμπ στο κίνημα MAGA συζητούν ανοιχτά την επιβολή στρατιωτικού νόμου
- Υπόθεση «Midas»: Επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για απάτη 114 εκατ. ευρώ στον ΦΠΑ - Έρευνες και στην Ελλάδα