Ελλάδα|22.07.2019 09:25

Τουρισμός: Πρωτοβουλίες για αύξηση των τουριστικών εσόδων

Newsroom

Οπως ανέφερε, από το 2009 έως το 2018 ο τουρισµός έχει παραγάγει άµεσα 125 δισ. ευρώ, µε πολλαπλάσια συµβολή στην οικονοµική δραστηριότητα και στο ΑΕΠ της χώρας, ενώ 230 εκατ. άνθρωποι έχουν ταξιδέψει στην Ελλάδα και είναι βέβαιο ότι η κρίση θα ήταν πολύ χειρότερη χωρίς τον τουρισµό, αλλά απαιτούνται πρωτοβουλίες για να αυξηθεί το τουριστικό ΑΕΠ, καθώς η θετική συγκυρία που ευνόησε τη χώρα µας να αυξήσει το τουρισµό της έφτασε στο τέλος της.

Οπως είπε, στόχος είναι κάθε τουρίστας να µένει στη χώρα περισσότερες µέρες και να αφήνει περισσότερα χρήµατα. Για την πλατφόρµα Airbnb προειδοποίησε πως δεν είναι ανεκτές η παρανοµία και η φοροδιαφυγή, επισηµαίνοντας ωστόσο πως οι βραχυχρόνιες µισθώσεις είναι µέρος της τουριστικής βιοµηχανίας, έχουν θέση στο τραπέζι των συζητήσεων για τον τουρισµό και από τη θέση αυτή µπορούν να προτείνουν και να διεκδικούν, αλλά έρχεται µε υποχρεώσεις ώστε να διαφυλάξουµε τόσο την ποιότητα της τουριστικής εµπειρίας όσο και το κοινωνικό της αποτύπωµα.

Αναφέρθηκε στο κυβερνητικό πρόγραµµα για την επαναφορά της ανταγωνιστικότητας του τουρισµού µέσω της µείωσης του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο στο 13% από 24%. Και στο 11% στο τέλος της τετραετίας. Σηµείωσε, επίσης, πως φέτος τον Αύγουστο θα φτάσουν στη Σαντορίνη κρουαζιερόπλοια χωρητικότητας 18.372 επιβατών, αλλά το νησί δεν αντέχει τόσους ανθρώπους και αυτό είναι αποτέλεσµα µιας άναρχης και χωρίς στρατηγικό σχεδιασµό τουριστικής ανάπτυξης».

«Πρέπει να κάνουµε ανάλυση δεδοµένων για το ποιους θέλουµε να προσελκύσουµε, πότε τους θέλουµε και γιατί» είπε, επισηµαίνοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά στη λειτουργία ενός νέου ΕΟΤ, µε νέα εργαλεία στα χέρια του και µε νέα ψηφιακή στρατηγική.

Airbnbτουρίστεςτουρισμός