Ελλάδα|27.07.2019 13:26

Στο παρά πέντε ο Λευκός Πύργος δεν έγινε hotspot

Βασίλης Ιγνατιάδης

Μέρες του Οκτωβρίου του 2018, όταν ο άξονας της πλατείας Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη είχε µετατραπεί σε υπαίθριο camp προσφύγων, θύµισε η άφιξη δεκάδων Κούρδων από το Ιράκ µπροστά στο Αστυνοµικό Τµήµα Λευκού Πύργου. Αυτήν τη φορά η κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ. ήταν άµεση και οι µετανάστες αποµακρύνθηκαν από την περιοχή µέσα σε λίγες ώρες. Ωστόσο, η αύξηση των προσφυγικών και µεταναστευτικών πιέσεων δηµιουργεί έντονο προβληµατισµό.

Οι 40 Κούρδοι, στο σύνολό τους νέοι άνδρες, που είχαν εισέλθει οµαδικά στις αρχές της εβδοµάδας µέσω του Εβρου και είχαν µεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη µε τη βοήθεια κυκλωµάτων διακινητών, έφτασαν στις 9 το βράδυ της Πέµπτης έξω από το αστυνοµικό τµήµα. Ζήτησαν να συλληφθούν και να καταγραφούν, προκειµένου να εξασφαλίσουν τα υπηρεσιακά σηµειώµατα που νοµιµοποιούν την προσωρινή παραµονή τους στη χώρα, να βρεθεί χώρος για τη στέγασή τους και στη συνέχεια να καταθέσουν αιτήµατα για χορήγηση ασύλου.

Το σκηνικό θύµιζε αυτό που είχε στηθεί το περασµένο φθινόπωρο, όταν τα κρατητήρια και οι δοµές φιλοξενίας ήταν γεµάτες και όλοι οι νεοεισερχόµενοι πρόσφυγες και µετανάστες, στη συντριπτική τους πλειονότητα Κούρδοι του Ιράκ, κατέφευγαν στην Αριστοτέλους, καθοδηγούµενοι από διακινητές και «αλληλέγγυους». Στις αρχές του περασµένου Οκτωβρίου περισσότερα από 100 άτοµα είχαν µετατρέψει τον άξονα σε ένα µικρό hotspot στο κέντρο της πόλης και διανυκτέρευαν εκεί επί µέρες, σε κουβέρτες και χαρτόκουτα, ακόµα και σε σκηνές. Τότε χρειάστηκε να οργανωθεί ολόκληρη επιχείρηση από την ΕΛ.ΑΣ. για την εκκένωση της πλατείας, αφού πρώτα εξασφαλίστηκε χώρος προσωρινής στέγασής τους σε κτίριο του πρώην στρατοπέδου Αναγνωστοπούλου στα ∆ιαβατά. Αυτήν τη φορά η Αστυνοµία έδρασε ακαριαία προκειµένου να αποφευχθεί κάτι ανάλογο. Με βαν της ∆ιεύθυνσης Αλλοδαπών οι µετανάστες παρελήφθησαν αµέσως στο σύνολό τους και µεταφέρθηκαν σε Τµήµατα ∆ιαχείρισης Μετανάστευσης για τη διαδικασία ταυτοποίησης, καταγραφής και αστυνοµικής έρευνας. Στη συνέχεια θα µεταφερθούν σε δοµές φιλοξενίας.

Οι αυξηµένες ροές των τελευταίων µηνών στον Εβρο και στα νησιά προβληµατίζουν έντονα τόσο τις τοπικές αστυνοµικές Αρχές όσο και τη νέα πολιτική ηγεσία. Ο αρµόδιος για τη µετανάστευση αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουµουτσάκος, µίλησε πρόσφατα για αύξηση 30% των αφίξεων στα νησιά τον περασµένο µήνα και για έντονη αυξητική τάξη σε όλο το µέτωπο από τον Εβρο έως το Ανατολικό Αιγαίο τους τελευταίους µήνες. Σύµφωνα µε την καταγραφή του ∆ιεθνούς Οργανισµού Μετανάστευσης, από την αρχή του έτους έως και τις 23 Ιουλίου είχαν εισέλθει συνολικά 22.032 πρόσφυγες και µετανάστες, εκ των οποίων οι 17.991 διά θαλάσσης και οι 4.041 από τα χερσαία σύνορα. Σε ολόκληρο το 2018 οι συνολικές αφίξεις είχαν φτάσει τις 50.215.

ΚούρδοιΛευκός ΠύργοςΘεσσαλονίκηhotspots