Ελλάδα|10.08.2019 18:24

Σαμοθράκη: Ξέμεινε από πλοίο-Εγκλωβίστηκαν τουρίστες- Στο 50% οι ακυρώσεις

Τίμος Φακαλής

Αποκλεισμένη μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού είναι η Σαμοθράκη καθώς και τα δύο οχηματαγωγά πλοία που εξυπηρετούσαν το νησί των «Μεγάλων Θεών» και των Καβείριων μυστηρίων παραμένουν δεμένα στο λιμάνι λόγω σοβαρών βλαβών. Από το πρωί της Παρασκευής δεν υπάρχει πλοίο για να μεταφέρει τα αυτοκίνητα τουριστών και κατοίκων από και προς το λιμάνι της Σαμοθράκης αλλά και τα φορτηγά τροφοδοσίας στο νησί. 

«Οι τουρίστες που ολοκλήρωσαν τις διακοπές τους σήμερα δεν μπορούν να φύγουν από το νησί. Είναι εγκλωβισμένοι. Ούτε όμως και όσοι θέλουν σήμερα να ξεκινήσουν τις διακοπές τους είναι εφικτό. Υπάρχει πολύ μεγάλη ταλαιπωρία των επιβατών. Επικρατεί ένα αλαλούμ στο λιμάνι. Ήδη οι ακυρώσεις στο νησί έχουν αγγίξει το 50%. Ο κόσμος θέλει να φύγει, ανησυχεί» είπε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Σαμοθράκης Θανάσης Βίτσας. 

Το ΣΑΟΝΗΣΟΣ έπαθε σοβαρή βλάβη πριν περίπου τρεις βδομάδες ενώ και το δεύτερο οχηματαγωγό πλοίο ΣΑΟΣ ΙΙ που εξυπηρετεί το νησί βγήκε νοκ άουτ πριν τέσσερις μέρες. 

Το προηγούμενο τετραήμερο η μοναδική εταιρία που εκτελεί τα δρομολόγια Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη μίσθωσε το οχηματαγωγό ΑΝΑΞ που εκτελούσε το δρομολόγιο Θάσος-Καβάλα και μετέφερε τα οχήματα στην Αλεξανδρούπολη.  

«Με άλλα πλοία έφευγαν οι επιβάτες και με άλλα τα αυτοκίνητα. Οι οδηγοί φόρτωναν τα αυτοκίνητα στο ΟΓ ΑΝΑΞ, και επιβιβάζονταν στον ΖΕΦΥΡΟΣ το οποίο μπορεί να εξυπηρετήσει ανά δρομολόγιο έως περίπου 140 άτομα. Τρελά πράγματα. Ακόμη όμως και αυτή η προσωρινή λύση που είχε βρεθεί, δεν υπάρχει σήμερα γιατί η εταιρία δεν μίσθωσε οχηματαγωγό για τη μεταφορά των αυτοκινήτων» είπε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Σαμοθράκης, προσθέτοντας ότι η ζημιά είναι τεράστια. «Η ταλαιπωρία των πολιτών είναι πολύ μεγάλη ενώ και η ανασφάλεια που δημιουργεί η έλλειψη πλοίου μέσα στο καλοκαίρι δίνει τη χαριστική βολή στο νησί μας. Βρισκόμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία με το υπουργείο Ναυτιλίας για την εξεύρεση μίας λύσης».

Στο μεταξύ με ανακοίνωσή της την Παρασκευή η εταιρία SAOS FERRIES, ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι από αύριο μπορεί να εξασφαλίσει μόνο τη μεταφορά επιβατών με το ταχύπλοο ΖΕΦΥΡΟΣ που θα εκτελεί συνεχόμενα δρομολόγια προς και από Σαμοθράκη, εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Διευκρινίζει ότι θα δίνεται προτεραιότητα στους επιβάτες που διαθέτουν εισιτήρια, καθώς και σε ειδικές κατηγορίες επιβατών (ΑΜΕΑ, ασθενείς) ενώ οι υπόλοιποι θα εξυπηρετηθούν με λίστα αναμονής. 

«Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει εξευρεθεί λύση για τη μεταφορά των οχημάτων από την Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019 και μετά. Παρακαλούνται οι επιβάτες που διαθέτουν εισιτήρια για οχήματα με αναχώρηση από Σαμοθράκη μέχρι την Κυριακή 11 Αυγούστου, να φροντίσουν για τη μεταφορά τους με το ΟΓ ΑΝΑΞ, στο σημερινό δρομολόγιο των 20.00. Όσοι δεν διαθέτουν εισιτήρια μπορούν να εκδώσουν από το πρακτορείο της Σαμοθράκης, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα», αναφέρει η ανακοίνωση, διαβεβαιώνοντας ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την ταχύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.  

εγκλωβισμένοιπλοίοτουρίστεςλιμάνιΣαμοθράκη