Ελλάδα|12.09.2019 20:35

Νέα Ιωνία: Βίντεο ντοκουμέντο με την 19χρονη να εγκαταλείπει το βρέφος

Newsroom

Είναι η στιγμή που η 19χρονη μητέρα βγαίνει από το σπίτι της στην Νέα Ιωνία με το μωρό της αγκαλιά. Στο βίντεο που δημοσιεύει το OPEN φαίνεται να κρατά το μωρό σφιχτά και να κατευθύνεται προς την πυλωτή της πολυκατοικίας στην οδό Ακροπόλεως. Στο βίντεο ντοκουμέντο που αποκαλύπτει το OPEN καταγράφονται καρέ καρέ οι κινήσεις της.

Ξημερώματα Τετάρτης. Η 19χρονη περπατά βιαστικά μέσα στο σκοτάδι με το νεογέννητο μωρό κολλημένο πάνω της. Γνωρίζει καλά την περιοχή. Περνά τον δρόμο και η φιγούρα της χάνεται στο στενό. Η 19χρονη χρειάστηκε λιγότερο από τέσσερα λεπτά για να αφήσει το μικρό της κοριτσάκι στην πολυκατοικία μόλις 50 μέτρα μακριά από το σπίτι της. Στο βίντεο του OPEN φαίνεται ότι επιστρέφει.  Με άδεια αγκαλιά. Κάνει την αντίστροφη πορεία. Γυρίζει προς το σπίτι της, στο οποίο ζει με την θετή της μητέρα. Με πιο ήρεμο βήμα. 

Η 19χρονη τα είχε σχεδιάσει όλα. Τάισε το βρέφος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN και τον Μαρίνο Αλειφέρη, το έπλυνε, του έβαλε καθαρά ρούχα και το τύλιξε με μια πετσέτα. Βγήκε από το σπίτι της, πέρασε το δρόμο και το έβαλε μέσα σε ένα καρότσι σούπερ μάρκετ. Το άφησε δίπλα στα σκαλιά της πολυκατοικίας και γύρισε στο σπίτι. Και εκείνο μέσα στη νύχτα άρχισε να κλαίει. «Κρατούσα το παιδί αγκαλιά και δεν πίστευα ότι κάποιος το εγκατέλειψε…», ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας. 

Το βίντεο που οδήγησε στον εντοπισμό της 19χρονης 

Αυτό το βίντεο ντοκουμέντο οδήγησε τους αστυνομικούς στα ίχνη της νεαρής μητέρας. Είναι από κάμερα ασφαλείας καταστήματος της περιοχής. Αλλά και οι γιατροί που εξέτασαν το μωρό στο νοσοκομείο Πάιδων. Τους ενημέρωσαν ότι το βρέφος γεννήθηκε μια εβδομάδα πριν και σίγουρα σε κάποιο μαιευτήριο. Ούτε σε σπίτι ούτε στο δρόμο. Και έτσι άρχισαν τις έρευνες σε όλα τα μαιευτήρια της Αττικής και κατέληξαν στην ταυτότητα της 19χρονης.

Το πρωί οι αστυνομικοί του Τμήματος Ανηλίκων πήγαν στο σπίτι της. Η 19χρονη, όταν τους αντίκρυσε, δεν μπόρεσε να κρυφτεί. Και άρχισε να τους περιγράφει για ποιο λόγο εγκατέλειψε το ίδιο της το παιδί. 

Τι είπε η 19χρονη στους αστυνομικούς 

«Ήμουν πνιγμένη μέσα στο βάρος να είμαι μόνη μου χωρίς σύντροφο και οικονομικά πολύ χάλια. Ζω με την γυναίκα που με υιοθέτησε και τα μόνα έσοδά μας είναι η μικρή της σύνταξη. Ποτέ δεν θα μπορούσα να μεγαλώσω αυτό το μωρό».

Η 19χρονη με δάκρυα στα μάτια αποκάλυψε στους αστυνομικούς ότι δεν είχε πει στον πατέρα του βρέφους ότι ήταν έγκυος. Αποφάσισε να το κρατήσει αλλά λίγες ημέρες μετά την γέννησή του φάνηκε  πως το είχε μετανιώσει. «Η σχέση που είχα ήταν περιστασιακή και δεν του είχα πει τίποτα για την εγκυμοσύνη. Το αγάπησα το μωρό. Είναι το παιδί μου και ήθελα απλώς να ζήσει μια καλύτερη ζωή», είπε στους αστυνομικούς η 19χρονη.

Η εξομολόγηση του αστυνομικού που πήρε αγκαλιά το βρέφος 

Ο αστυνομικός της Αμεσης Δράσης, Γιάννης Ξενάκης, ήταν ο άνθρωπος που έφτασε τα ξημερώματα της Τετάρτης στην οδό Ακροπόλεως. Όταν είδε το βρέφος τυλιγμένο μέσα στην πετσέτα σκέφτηκε τα δικά του παιδιά και ξέσπασε σε λυγμούς. «Το βρέφος είχε αρχίσει να παγώνει δεν ξέρω τι θα είχε συμβεί εάν ο νεαρός από τη διπλανή πολυκατοικία δεν το είχε ακούσει…», λέει στην κάμερα του OPEN. 

Από την αγκαλιά του αστυνομικού το νεογέννητο κοριτσάκι παραδόθηκε στους διασώστες του ΕΚΑΒ που έφτασαν αμέσως στη Νέα Ιωνία. Τα λόγια τους συγκλονίζουν. Όταν έβαλαν το βρέφος στο ασθενοφόρο ανακουφίστηκαν καθώς κατάλαβαν ότι δεν κινδύνευε η ζωή του. Και του έδωσαν τις πρώτες βοήθειες. Το κοριτσάκι εξακολουθεί να βρίσκεται στο νοσοκομείο Πάιδων στο τμήμα νεογνών ενώ η 19χρονη μητέρα αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα. 

Νέα Ιωνίαμητέραεγκαταλελειμμένο βρέφοςαστυνομία