Ελλάδα|18.09.2019 22:15

Μεγάλες ιδέες... μεγάλες «φουρτούνες» στην Περιφέρεια Αττικής

Άρης Χατζηγεωργίου

Εγκρίσεις για έξοδα συνολικού ύψους 11.000 ευρώ ψήφισε χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο προκειμένου να γίνουν εκδηλώσεις προς τιμήν των Σαλαμινομάχων, των φιλόζωων αστυνομικών και των ποδηλατιστών. Κάπου εκεί όμως σταμάτησαν προς το παρόν οι «μεγάλες ιδέες» του Γιώργου Πατούλη καθώς η συνεδρίαση που έγινε στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας χαρακτηρίστηκε από πολεμοχαρείς καταστάσεις.

Από μόνο του το γεγονός ότι οι έως τώρα τρεις συνεδριάσεις έγιναν σε τρεις διαφορετικές αίθουσες ήταν αρκετό να αποδιοργανώσει ένα σώμα 101 αιρετών από 11 διαφορετικές παρατάξεις. Ο νέος Περιφερειάρχης Αττικής δίνει εμφανώς τεράστιο βάρος στους συμβολισμούς γιατί αλλιώς δεν εξηγείται ότι έως τώρα συνεδρίασε και στην Παλιά Βουλή και στο Πολεμικό Μουσείο, αφήνοντας ανάμεσα μια συνεδρίαση στην μίζερη και στριμωγμένη αίθουσα της Περιφέρειας απέναντι από το Πεντάγωνο.

Οι εκλεγμένοι από την παράταξη της πλειοψηφίας δεν έχουν ακόμη μπει στο πνεύμα και δυσκολεύονται να μάθουν τα κατατόπια την ίδια στιγμή που καραδοκούν να τοποθετηθούν πολιτικά παρατάξεις στις οποίες περιλαμβάνονται από τον Θάνο Τζήμερο και την (ευτυχώς) εξαφανισμένη Ελληνική (Χρυσή) Αυγή μέχρι την Ανταρσία και την ΛΑΕ.

Το αποτέλεσμα είναι να έχει κλέψει μέχρι στιγμής την παράσταση η παράταξη του ΚΚΕ, Λαϊκή Συσπείρωση. Με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, η Λαϊκή Συσπείρωση γέμισε στην συνεδρίαση της προηγούμενης Τετάρτης την μικρή αίθουσα της Περιφέρειας με κατοίκους από το Μενίδι και συνοικίες της Δυτικής Αθήνας που διαμαρτύρονταν για ελλιπείς ελέγχους στα σχολικά κτίρια μετά τον σεισμό της 19ης Ιουλίου. Τότε, η πλειοψηφία Πατούλη κράτησε την ψυχραιμία της σε αντίθεση με τον Θάνο Τζήμερο που άρχισε να ωρύεται και δέχθηκε να γίνει συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση. Οταν ήρθε η ώρα, όμως, ο κ.Πρωτούλης ζήτησε να γίνει επειγόντως συζήτηση για το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών βγάζοντας τον Γιώργο Πατούλη από τα ρούχα του.

Ο Γιάννης Πρωτούλης ισχυρίστηκε ότι είναι επείγον να γίνει συζήτηση γιατί επίκειται στις 20 Σεπτεμβρίου λήψη αποφάσεων που αφορά έργα στον ΧΥΤΑ Φυλής. Πρόσθεσε μάλιστα ότι έχει υποβάλει αίτημα άλλες πέντε φορές. Κάπου εκεί και ανάμεσα σε αντεγκλήσεις για το ποιος θα πάρει το λόγο, ο κ.Πατούλης αποκάλεσε «μόνιμο ταραξία» τον επικεφαλής του ΚΚΕ κατηγορώντας τον ότι θέλει να εφαρμόσει την πολιτική του στην Περιφέρεια την ώρα που «πρέπει να γίνει σοβαρή δουλειά».

Ο Γιώργος Πατούλης προχώρησε και σε έναν ακόμη ελιγμό λέγοντας ότι θα γίνει συζήτηση για τη διαχείριση των σκουπιδιών αφού όλες οι παρατάξεις καταθέσουν «εντός δέκα ημερών» τις τεκμηριωμένες τους προτάσεις. Ακολούθησε πανδαιμόνιο και ετερόκλητες αντιδράσεις. Ο Γιάννης Σγουρός ζήτησε στοιχεία από την διοίκηση καθώς χωρίς αυτά δεν μπορεί να κατατεθεί σοβαρή πρόταση από κανέναν. Ο Κώστας Τουλγαριδης από την Ανταρσία δήλωσε πως θα καταθέσει πρόταση εάν η Περιφέρεια «παγώσει» στο μεταξύ τον διαγωνισμό για τη Φυλή. Η Μαριάννα Τσίχλη (ΛΑΕ) κατηγόρησε τον Γ.Πατούλη ότι ζητά προτάσεις χωρίς να λέει ποια είναι η δική του διότι εκείνος θα ακολουθήσει τον πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη που θέλει «ΣΔΙΤ και καύση». Ο Θάνος Τζήμερος ζητούσε την παρέμβαση της Αστυνομίας όταν κάποιος παίρνει τον λόγο από μόνος του μιλώντας για σταλινικά μορφώματα. Τελικά, ο μόνος που ψήφισε υπέρ του να γίνει συζήτηση εκτός του ΚΚΕ ήταν η παράταξη Σγουρού ενώ καταψήφισαν οι παρατάξεις Πατούλη, Δούρου και Τζήμερου. Ετσι, δεν συζητήθηκε το ακανθώδες θέμα των απορριμμάτων αλλά λήφθηκαν, έστω και επεισοδιακά, αποφάσεις για τρεις εκδηλώσεις:

  1. Για τον εορτασμό της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας στις 28 Σεπτεμβρίου με δαπάνη 5.000 ευρώ. Δεν διευκρινίσθηκε αν το ποσό αυτό θα καλύψει τα έξοδα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών καθώς η συμμετοχή της έχει ήδη ανακοινωθεί στο πρόγραμμα εκδηλώσεων. Ο κ.Πατούλης δικαιολόγησε την ανάγκη καθώς «έχουμε μείνει πολύ πίσω στα εθνικά μας θέματα».
  2. Φιλοζωική εκδήλωση με απονομή βραβείων σε 40 αστυνομικούς για πράξεις ενάντια στην κακοποίηση ζώων. Το κόστος θα είναι 1.800 ευρώ και θα περιλαμβάνει το κόστος της αίθουσας του Πολεμικού Μουσείου όπου θα γίνει η απονομή. Για την συνεδρίαση πάντως στην ίδια αίθουσα η περιφερειακή διοίκηση είπε πως δεν θα πλήρωνε το Πολεμικό Μουσείο.
  3. Ποδηλατικού γύρου 54 χιλιομέτρων το ερχόμενο Σάββατο που θα περάσει από 14 σημεία (Δημαρχεία, Αντιπεριφέρεια και Υπουργείο Περιβάλλοντος) στα βόρεια προάστια αφήνοντας από μία γλάστρα και μια επιστολή σε στήριξη της προσπάθειας της Βιώσιμης Κινητικότητας. Το κόστος είναι 4.130 ευρώ αλλά προέκυψε θέμα καθώς το εισηγήθηκε ο εκλεγμένος ως επικεφαλής της παράταξης «Αττική Πράσινη Περιφέρεια» Νίκος Παπαδάκης. Εδώ τέθηκε θέμα από τον έως πρότινος πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου (παράταξη Δούρου) Θ.Σχινά καθώς ο κ.Παπαδάκης έχει υπογράψει συμφωνία σύμπραξης με τον Γ.Πατούλη. Τέτοια θέματα, είπε ο κ.Σχινάς, εκτός ημερήσιας διάταξης ως κατεπείγοντα μπορούν να τα εισηγούνται μόνον οι επικεφαλής παρατάξεων αλλά μετά την υπογραφή της συμφωνίας, η παράταξη Παπαδάκη δεν υφίσταται. Για «τυπολατρίες» μίλησε ο Γ.Πατούλης ενώ ο πρόεδρος του συμβουλίου Χρ.Θεοδωρόπουλος επικαλέστηκε τον Πάνο Καμμένο που παρέμενε πολιτικός αρχηγός αν και συμμετείχε στην προηγούμενη κυβέρνηση.
Γιώργος ΠατούληςΠεριφέρεια Αττικής