Ελλάδα|24.09.2019 19:57

Χιλιάδες κόσμου διαδήλωσε στην Αθήνα ενάντια στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο

Γιάννης Φώσκολος

Με συνθήματα όπως «κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα», «όχι στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης», «όχι στη διάλυση των συλλογικών συμβάσεων» εργαζόμενοι, άνεργοι και φοιτητές διαδήλωσαν το πρωί στο κέντρο της Αθήνας ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των συνδικάτων και αντιδρώντας στις εργασιακές διατάξεις του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου.

Ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα και συνδικάτα, πρωτοβάθμια σωματεία και συλλογικότητες έστειλαν το πρώτο δυναμικό μήνυμα, παρά τη βροχή ενάντια στο «μίνι» εργασιακό νομοσχέδιο που προωθείται στο Κοινοβούλιο.

Χιλιάδες κόσμου βρέθηκαν στα τρία απεργιακά συλλαλητήρια που διοργάνωσαν το ΠΑΜΕ στα Προπύλαια, η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας στην πλατεία Κλαυθμώνος και Πρωτοβάθμια Σωματεία στην Πατησίων και στα Χαυτεία. Τραπεζοϋπάλληλοι, δάσκαλοι, καθηγητές, εργαζόμενοι στα λιμάνια, τα τρένα, τα ταχυδρομεία, μεταφορείς, συμβασιούχοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι και πολλοί άλλοι ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα των συνδικάτων και παρά την βροχή διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας κατά του προωθούμενου νομοσχεδίου.

Το «παρών» στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ έδωσε ο ίδιος ο Δημήτρης Κουτσούμπας, γεγονός που σηματοδοτεί την βαρύτητα που δίνει το ΚΚΕ και ο συνδικαλιστικός του βραχίονας στην κινητοποίηση της Τρίτης. Αντίστοιχα, στο συλλαλητήριο των συνδικάτων και στη διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας βρέθηκαν πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νάσος Ηλιόπουλος κ.ά. «Δουλειά με δικαιώματα. Ζωή με αξιοπρέπεια», «κάτω τα χέρια από την απεργία», «Όχι στην παρέμβαση του κράτους στα συνδικάτα», «Όχι στον νέο συνδικαλιστικό νόμο», «Όχι στη διάλυση των συλλογικών συμβάσεων που φέρνει μειώσεις μισθών», ήταν μερικά από τα συνθήματα στα πανό των διαδηλωτών.  

«Εμείς ως ΑΔΕΔΥ, αν και το πολυνομοσχέδιο δεν ακουμπά τους δημοσίους υπαλλήλους στο μέγεθος που αφορά τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, είχαμε υποχρέωση να στηρίξουμε και να συμπαρασταθούμε στον αγώνα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα ενάντια στις δυσμενείς αλλαγές που επιφέρει το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο. Αναφορικά με το ζήτημα του συνδικαλιστικού νόμου, στεκόμαστε ιδιαίτερα στη δυνατότητα παρέμβασης που αποκτά ο υπουργός στα εσωτερικά των συνδικάτων», δηλώνει ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γιάννης Πάιδας. 

Η ΑΔΕΔΥ κάνει λόγο για μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα στην κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην πλατεία Κλαυθμώνος και ακολούθως στην πορεία προς της Βουλή. Η τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση του δημοσίου τομέα διεκδικεί να μην περάσουν τα νέα αντεργατικά μέτρα και το «αναπτυξιακό νομοσχέδιο», να καταργηθεί η τροπολογία για το 50%+1 για τη λήψη απόφασης για απεργία, να μην προωθηθούν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης, αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού κ.ά.

Το ΠΑΜΕ από την πλευρά του αναφέρει πως «η σημερινή απεργία είναι μία πρώτη ηχηρή απάντηση στην κυβέρνηση και τις εργοδοτικές ενώσεις, τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό. Είναι απάντηση με το όπλο μας και την ίδια μορφή πάλης που θέλουν να καταργήσουν, δηλαδή με τα συνδικάτα μας και την απεργία».

Τα συνδικάτα δηλώνουν ότι εάν η κυβέρνηση δεν πάρει πίσω τον αντεργατικό -όπως τον χαρακτηρίζουν- νόμο τότε θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις. Υπενθυμίζεται πως η ΓΣΕΕ –που δεν μπορεί να προκηρύξει απεργία επειδή έχει διορισμένη και όχι εκλεγμένη διοίκηση– έχει προτείνει στα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες που ελέγχει να κατέβουν σε απεργία την επόμενη Τετάρτη 2 Οκτωβρίου.

ΠΑΜΕαναπτυξιακό νομοσχέδιοΑΔΕΔΥαπεργία