Ελλάδα|26.09.2019 13:44

Αθώος ο φωτορεπόρτερ Σταματίου

Newsroom

Αθώος κρίθηκε από  Γ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών το πρωί της Πέμπτης (26 Σεπτεμβρίου) ο φωτορεπόρτερ Αλέξανδρος Σταματίου, ο οποίος συνελήφθη στις 23 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια επιχείρησης της Αστυνομίας εκκένωσης της κατάληψης με πρόσφυγες του κλειστού σχολείου της οδού Πρασσά στα Εξάρχεια.

Ο φωτορεπόρτερ παραπέμφθηκε στο αυτόφωρο για «διατάραξη οικιακής ειρήνης», γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των Ενώσεων Δημοσιογράφων και Φωτορεπόρτερ.

Η σύλληψή του κ. Σταματίου αποτυπώθηκε σε πολλές φωτογραφίες, στις οποίες ο φωτορεπόρτερ απεικονίζεται με χειροπέδες, παρόλο που φέρει επάνω του επαγγελματικές φωτογραφικές μηχανές. Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας κατήγγειλε ως απαράδεκτο το γεγονός της σύλληψης εργαζόμενου της ενημέρωσης, σύλληψη που έγινε κατά την άσκηση της επαγγελματικής του δραστηριότητας και υποστηρίζει πως «η εικόνα του φωτορεπόρτερ Αλέξανδρου Σταματίου να οδηγείται με χειροπέδες και με κρεμασμένες τις φωτογραφικές μηχανές στον ώμο, παραπέμπει σε τριτοκοσμική χώρα και όχι σε ευνομούμενη δημοκρατία».

Την «ντροπιαστική και αντιδημοκρατική πράξη» από την πλευρά της Ελληνικής Αστυνομίας σχολίασε και η «Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» (ΚΕΕΡΦΑ).

Ερώτηση προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με την οποία ζητεί τη διερεύνηση εις βάθος της σύλληψης του Φωτορεπόρτερ συνεργάτη της «Εφημερίδας των Συντακτών» και άλλων Μέσων, Αλέξανδρου Σταματίου, κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, με τις συνυπογραφές 43 βουλευτών από το ίδιο κόμμα.

Αλέξανδρος Σταματίουφωτορεπόρτερ