Ελλάδα|16.10.2019 17:33

Η Αρκαδική Πύλη σε σχολείο της Μεσσήνης

Newsroom

Στοιχεία της περιοχής και της ιστορίας της Μεσσηνίας αποτύπωσε ο καλλιτέχνης Kez, στην τοιχογραφία που φιλοτέχνησε στην πρόσοψη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μεσσήνης. Ο Kez συμμετείχε σε μία ακόμη δράση της Urban Act, στο πρόγραμμα «Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια» και έφτιαξε μια μεγάλη τοιχογραφία, με θεματική, η οποία προτάθηκε από την σχολική κοινότητα, ενώ ομάδες μαθητών έκαναν σχέδια και εικόνες σε χαμηλότερες επιφάνειες του σχολείου.

Η θεματική της μεγάλης τοιχογραφίας είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών του καλλιτέχνη να αποδώσει τα στοιχεία της σύνθεσης και να ισορροπήσει ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του τόπου. Το έργο του αυτό έχει σαφή αναφορά στα «στοιχεία» της  περιοχής - την Αρκαδική Πύλη, την ελιά, το αιώνιο θέμα της «ειρήνης» και όλα αυτά δοσμένα «μέσα» από το ιδιαίτερο γκράφιτι-χαρακτικό στυλ του Kez. Το έργο «δένεται» με φόρμες χρωματικές και έντονες, οι οποίες παραπέμπουν στο στοιχείο της νεότητας και του ενθουσιασμού των νέων μαθητών-τριων του σχολείου. Η όλη δράση υλοποιήθηκε με την αιγίδα του Δήμου Μεσσήνης, την συνεργασία και στήριξη της Διεύθυνσης του 2ου Δημοτικού Σχολείου και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

Η Urban Act δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1998 με στόχο να προωθήσει την τέχνη και τις τεχνικές της εναλλακτικής μορφής πολιτισμών όπως η δημόσια τέχνη, το γκράφιτι, η τέχνη του δρόμου, η ποδηλασία κλπ. Στόχος των μελών και των φίλων της είναι να παρέμβουν με την τέχνη στο αστικό τοπίο δημιουργώντας υπαίθριους τοίχους, οργανώνοντας φεστιβάλ και εκθέσεις. Οι τοιχογραφίες απεικονίζουν τις ιδέες και την ενέργεια των καλλιτεχνών για την έκφραση και τη δημιουργία, την ανάγκη εξοικείωσης με τους δημόσιους χώρους. Δίνουν επίσης έναν λόγο για να απομακρύνουν τους ανθρώπους από τα κλουβιά τους, να βγουν έξω στους δρόμους, να συγκεντρωθούν, να μιλήσουν, να παρακολουθήσουν, να βάλουν χρώμα και φαντασία στη ζωή τους.

ΜεσσήνητοιχογραφίαUrbanActδημοτικό σχολείο