Ελλάδα|21.10.2019 11:41

Το BBC στα Εξάρχεια: Πώς το Airbnb εξαγρίωσε τους Έλληνες αναρχικούς

Newsroom

Γνωστοί-άγνωστοι ακτιβιστές των Εξαρχείων που πρόσκειται στον ακροαριστερό χώρο έρχονται σε σύγκρουση με τουρίστες, γιατί, όπως λένε, αυτοί «αστικοποιούν» και «εξευγενίζουν» τη γειτονιά όπου διαμένουν. Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι ότι οι επισκέπτες στην περιοχή -και πολύ περισσότερο τα χρήματα που φέρνουν- αποτελούν πρόβλημα, όπως αναφέρεται σε σχετικό, εκτενές ρεπορτάζ του BBC.

Πόρτες «χρωματισμένες» με σπρέι στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα: «Έξωση στο Airbnb», ενώ κλειδαριές σε κτίριο με ενοικιαζόμενα διαμερίσματα έχουν μπλοκαριστεί με καρφιά.

Πρωταγωνιστές σε αυτήν τη προσπάθεια διατήρησης των Εξαρχείων στην παρούσα κατάσταση, δηλαδή ως «άβατο», είναι τα μέλη της ομάδας «Exarchia Tourism», με λογαριασμούς σε Facebook, Twitter και Instagram.

Όπως επισημαίνουν οι ιδρυτές της, θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εμπνεύσουν και άλλους ώστε να συμμετάσχουν στη δράση για τον «μη εξευγενισμό των Εξαρχείων». Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει το ρεπορτάζ του BBC, λένε ότι ο αριθμός των τουριστών που επισκέπτονται την περιοχή τους αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, κάτι που προοιωνίζεται βαρύτατες συνέπειες για την κοινότητά τους.

Φυσικά, τη μήνιν τους συγκεντρώνει η ηλεκτρονική πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων Airbnb. Όπως αναφέρεται σχετικά, η ραγδαία αύξηση των συνεργαζόμενων με την πλατφόρμα μίσθωσης ακινήτων οδήγησε τις τιμές στα ύψη, με αποτέλεσμα πολλοί πολίτες να μείνουν χωρίς στέγη - η ιστορία είναι γνωστή. Άλλωστε, ανάλογες αντιδράσεις είχαν υπάρξει και σε άλλες μεγάλες πόλεις του κόσμου, όπως η Νέα Υόρκη, η Λισαβόνα και η Βαρκελώνη. 

Χαρακτηριστική είναι η προτροπή της αναρχικής συλλογικότητας «Exarchia Tourism» για δράσεις κατά του Airbnb: «Γείτονες, μη σιωπάτε. Μάθετε ποια διαμερίσματα στις πολυκατοικίες σας έχουν μετατραπεί σε Αirbnb, μοιραστείτε τις πληροφορίες και δράστε ενάντια στους κανίβαλους ιδιοκτήτες που κερδοσκοπούν από την αυξανόμενη φτωχοποίηση του εκτοπισμένου πληθυσμού των Εξαρχείων. Τουρίστες του Ιnstagram, οι μπάτσοι δεν θα σας σώσουν! Δεν είστε ευπρόσδεκτοι εδώ, ούτε ασφαλείς. Ιδιοκτήτες, έρχεται η ώρα σας»

«Είμαστε κατά του οικονομικού μοντέλου»

Kάνοντας αναφορά στην περιοχή των Εξαρχείων, το BBC επισημαίνει ότι η ομάδα «Exarchia Tourism» δεν είναι κατά του τουρισμού, όσο «κατά του οικονομικού μοντέλου που διαλύει τις πόλεις και τους ανθρώπους της». Στη συνέχεια, γίνεται λόγος για την προσπάθεια της κυβέρνησης να «καθαρίσει» την περιοχή με εκτεταμένες αστυνομικές επιχειρήσεις. 

«Το πραγματικό πρόβλημα είναι η τουριστικοποίηση της περιοχής, κομμάτι της οποίας είναι το Airbnb» λέει στο ΒΒC η Αθηνά Αραμπατζή, μέλος του συλλόγου κατοίκων Εξαρχείων.

Πάντως, το BBC καταλήγει στο ότι  τα Εξάρχεια έχουν το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό Airnbn στην Αθήνα, όπως και ότι τα ενοίκια έχουν αυξηθεί έως και 30% από το 2016, σύμφωνα με έρευνα.

AirbnbΕξάρχειαBBC