Ελλάδα|26.11.2018 13:58

Θρίλερ στα σύνορα με Σκόπια - Μυστήριο με τις «εξαφανισμένες» κολώνες

Τίμος Φακαλής

Έντονη κινητικότητα επικρατεί τις τελευταίες μέρες στα σύνορα Ελλάδας και πΓΔΜ μετά το ξήλωμα 105 τσιμεντένιων πυραμίδων, οι οποίες οριοθετούν τη συνοριογραμμή. Οι έρευνες μεταξύ των χωριών Μεσόκαμπος και Αχλάδα στο νομό Φλώρινας, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και οι αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα. Περιπολικά της αστυνομίας και του στρατού παρουσία και εισαγγελικού λειτουργού “χτένισαν” μέσα στο Σαββατοκύριακο την περιοχή  όπου ξηλώθηκαν οι 105 πυραμίδες.  

«Είδαμε περιπολικά της αστυνομίας και τζιπ του στρατού να πηγαινοέρχονται για πολλές ώρες, να φωτογραφίζουν τα σημεία των φθορών και να κάνουν μετρήσεις. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν ζήτησαν κάποια βοήθεια από την κοινότητα οι αρχές», είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αχλάδας, Αθανάσιος Μάινος. 

Κατά μήκος της συνοριογραμμής βρέθηκαν ίχνη από ρόδες μηχανήματος το οποίο χρησιμοποίησαν οι δράστες για να ξηλώσουν τις τσιμεντένιες κολώνες. Άγνωστα ωστόσο παραμένουν μέχρι στιγμής τα κίνητρα των δραστών και αν η ενέργεια ήταν προβοκάτσια ή αν κάποιοι ήθελαν εσκεμμένα να δημιουργήσουν πρόβλημα στις σχέσεις των δύο χωρών. 

Τα σύνορα Ελλάδας-πΓΔΜ χωρίζει στο σημείο εκείνο ένας χωματόδρομος, ενώ 2 περίπου μέτρα μέσα στο χωμάτινο δρόμο ήταν τοποθετημένες οι 105 πυραμίδες. «Πρώτη φορά συμβαίνει ένα τέτοιο περιστατικό. Όλα τα προηγούμενα χρόνια καλλιεργούσαμε τα χωράφια μας και χαιρετούσαμε τους Σκοπιανούς γεωργούς σηκώνοντας καμία φορά το χέρι μας. Οι πυραμίδες είναι σημείο κατατεθέν για μας», είπε στο ethnos.gr ο κ. Μάινος.

Ο οικισμός της Αχλάδας απέχει 600-700 μέτρα από τα σύνορα, ενώ το μήκος του τμήματος οριογραμμής μέχρι τον Μεσόκαμπο, όπου παρατηρούνται οι φθορές είναι περίπου 15 – 17 χιλιόμετρα. Σημειώνεται πως στην περιοχή υπάρχουν δύο στρατιωτικά φυλάκια από την ελληνική πλευρά, που δεν είναι επανδρωμένα τα τελευταία χρόνια.

Άγνωστο παραμένει πότε θα αποκατασταθεί η ζημιά και θα ξανατοποθετηθούν οι τσιμεντένιες κολώνες στα σύνορα. Οι συγκεκριμένες πυραμίδες ανήκουν στη δικαιοδοσία της πΓΔΜ, βάσει συμφωνίας  με την Ελλάδα. Ωστόσο, τα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας τηρούν σιγή ιχθύος και αναπαραγάγουν την ανακοίνωση της αστυνομίας.  

Τέλος, αν και οι δύο χώρες βρίσκονται σε επικοινωνία για το περιστατικό δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία συνάντησης μεταξύ των δύο πλευρών στη Φλώρινα προκειμένου να  εξεταστεί το περιστατικό και να διαλευκανθεί η υπόθεση. 

ΣκόπιααστυνομίαΦλώρινα