Ελλάδα|19.11.2019 21:00

Αιμίλιος Κομβόπουλος: Ο Ρωμιός που διδάσκει ελληνικό θέατρο στην Κωνσταντινούπολη

Μαρία Ζαχαράκη

Στη ζωή και το έργο του κορυφαίου ηθοποιού και σκηνοθέτη του ερασιτεχνικού Πολίτικου θεάτρου, Αιμίλιου Κομβόπουλου, ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωγραφείου το περασμένο Σάββατο 16 Νοεμβρίου με αφορμή και την έκδοση του βιβλίου του συγγραφέα Θανάση Καραγιάννη για τον Ρωμιό καλλιτέχνη.

Ο αειθαλής Αιμίλιος Κομβόπουλος (92 ετών σήμερα) υπηρετεί το ερασιτεχνικό θέατρο στην Κωνσταντινούπολη επί 50 συναπτά έτη, έχοντας ανεβάσει εκατοντάδες θεατρικές παραστάσεις, που θα ζήλευαν ακόμη και επαγγελματίες συνάδελφοί του, σε σχολεία, φιλεκπαιδευτικούς συλλόγους, σχολεία, σωματεία και φιλόπτωχες αδελφότητες στη γενέτειρά του την Πόλη, την οποία δεν εγκατέλειψε ποτέ.

Το βιβλίο με τίτλο «Αιμίλιος Κομβόπουλος – Ρωμιός Ερασιτέχνης Ηθοποιός και Σκηνοθέτης» (εκδ. Τσουκάτου) αποτελεί μία μικρή μονογραφία, ένα πορτρέτο για τη ζωή και την προσφορά του Αιμίλιου Κομβόπουλου στο Ρωμαίικο Ερασιτεχνικό Θέατρο της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος μέχρι τα 20 χρόνια του δεν είχε δει ποτέ θέατρο. Πουκαμισάς στο επάγγελμα, όταν είδε τις πρώτες παραστάσεις που έρχονταν στην Πόλη με σπουδαίους Έλληνες ηθοποιούς (Κατράκης, Βεάκης, Κοτοπούλη) μαγεύτηκε και αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέατρο, «χρησιμοποιώντας» ως ηθοποιούς κυρίως τους μαθητές των ελληνικών σχολείων της Κωνσταντινούπολης, τους οποίους μύησε στην τέχνη της… «μίμησης πράξεως σπουδαίας και τελείας».

Μέσα από την εκδήλωση, την οποία τίμησε με την παρουσία του και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, νέο-Ελλαδίτες και Έλληνες της Πόλης είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το μεγάλο έργο που έχει συντελεστεί στην Κωνσταντινούπολη από ερασιτέχνες -με περισσή επαγγελματικότητα- καλλιτέχνες του θεάτρου εδώ κι έναν αιώνα.

Όπως σημείωσε η Άσπα Χασιώτη, διευθύντρια των εκπαιδευτήριων Μαντουλίδη στη Θεσσαλονίκη, κατά την παρουσίαση του βιβλίου για τον Αιμίλιο Κομβόπουλο, «ήδη από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, παράλληλα με το επαγγελματικό αναπτύχθηκε και το ερασιτεχνικό θέατρο στην Κωνσταντινούπολη. Οι θεατρικοί σύλλογοι της Πόλης απέβλεπαν στην αναβάθμιση της θεατρικής παιδείας της ομογένειας, στην καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας, στη διατήρηση δεσμών με την Ελλάδα αλλά και στην ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων μεταξύ των μελών της ομογένειας καθώς και στην ψυχαγωγία της».

Ο Αιμίλιος Κομβόπουλος 92 χρονών σήμερα, συγκινημένος, υποκλίθηκε μπροστά στο κοινό του για την τιμή που του έγινε να αναγνωριστεί το τεράστιο έργο του στην ανύψωση του ελληνικού πολιτισμού μέσω του θεάτρου στην Κωνσταντινούπολη. 

Την ευθύνη της εκδήλωσης είχε ο ακάματος διευθυντής του ιστορικού Ζωγραφείου Σχολείου, Γιάννης Δεμιρτζόγλου, ενός εκ των τριών ελληνικών σχολείων που λειτουργούν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, προβάλλοντας και μικρού μήκους ταινία για τον Αιμίλιο Κομβόπουλο, ο οποίος είχε την ευκαιρία για πρώτη φορά να «πρωταγωνιστήσει» και στον κινηματογράφο, σε σκηνοθεσία Γιώργου Δεμίρ, του μοναδικού Έλληνα οπερατέρ σήμερα στην Κωνσταντινούπολη. 

Κωνσταντινούποληθέατρο