Ελλάδα|29.11.2018 12:49

Η «Πηνελόπη» έβαλε στον «πάγο» τη Βόρεια Ελλάδα - Πού χρειάζονται αλυσίδες

Τίμος Φακαλής

Στα λευκά  ντύθηκαν ορεινές  περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και ο υδράργυρος υποχώρησε σε αρκετές πόλεις  κάτω από το μηδέν από το πρωί της Πέμπτης(29/11) . Στα λευκά, έστω και αν το χιόνι δεν είναι πάρα πολύ, ξύπνησε ολόκληρος σχεδόν ο βόρειος Έβρος, με τα σχολεία στους δήμους Ορεστιάδας και Διδυμότειχου να λειτουργούν κανονικά.  Τόσο ο κάθετος άξονας όσο και οι επαρχιακοί δρόμοι στην περιοχή Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας, είναι ανοιχτοί. Η θερμοκρασία το βράδυ έπεσε αρκετά κάτω από το μηδέν ενώ σήμερα δεν πρόκειται να ξεπεράσει ο υδράργυρος τους 2 ή 3 βαθμούς στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Πυκνή χιονόπτωση σημειώνεται αυτήν την ώρα στην Αετομηλίτσα και την Μηλιά Μετσόβου και την Βωβούσα Ιωαννίνων καθώς και στα περισσότερα ορεινά χωριά της Ηπείρου. Οκτώ μηχανήματα της Περιφέρειας Ηπείρου έχουν κινηθεί προς όλες τις περιοχές όπου χιόνισε προκειμένου να πάρουν μέρος στον αποχιονισμό ενώ από νωρίς το πρωί γίνεται συνεχής ρίψη αλατιού ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα παγετού. Χιονίζει από το πρωί και στη Πτολεμαΐδα ενώ τους 20 πόντους έχει φτάσει το χιόνι στο Νυμφαίο.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων από το 180 έως 280 χλμ. της Επαρχιακής Οδού Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου). Μόνο με τη χρήση  αντιολισθητικών αλυσίδων διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων από το 8ο έως το 25ο χλμ. της Εθνικής Οδού Φλώρινας – Καστοριάς (μέσω Βίγλας),  από το 20ο έως το 30ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Φλώρινας – Καστοριάς (μέσω Βιτσίου) και στην Επαρχιακή οδό Αετού-Νυμφαίου. Νιφάδες χιονιού έπεσαν στις πόλεις της Κοζάνης της Καστοριάς και της Φλώρινας όπου το κρύο είναι τσουχτερό.

Η θερμοκρασία στη Φλώρινα έπεσε το πρωί κάτω αό το μηδέν δείχνοντας -1 βαθμό Κελσίου. Το μισό μέτρο έχει φτάσει το χιόνι στα ορεινά των Τρικάλων και στην Καρδίτσα Λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες στην κίνηση των οχημάτων προς τα χιονοδρομικά κέντρα του Σελίου και των 3-5 Πηγαδιών στην Ημαθία, ενώ στο ίδιο ισχύει για τους οδηγούς που κινούνται στους επαρχιακούς δρόμους Καστανερής-Λιβαδίων στο Κιλκίς και Νεοχωρίου-Βαρβάρας -Ολυμπιάδος στη Χαλκιδική. 

χιόνιααντιολισθητικές αλυσίδες