Ελλάδα|25.02.2020 00:02

Μυτιλήνη: «Μπλόκο» κατοίκων στην απόβαση αστυνομικών

Newsroom

Με απορριμματοφόρα των δήμων έκλεισαν το κεντρικό λιμάνι της Μυτιλήνης και το λιμάνι του Συγρίου οι κάτοικοι του νησιού το βράδυ της Δευτέρας, προκειμένου να αποτρέψουν την απόβαση των ΜΑΤ από το πλοίο «Πήγασος».

Οι κάτοικοι του νησιού, σύμφωνα με το stonisi.gr συνεχίζουν να αντιδρούν στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις του.

Σύμφωνα με το STAR, το μεσημέρι της Δευτέρας απέπλευσε από το λιμάνι του Λαυρίου το πλοίο «Πήγασος» με δυνάμεις των ΜΑΤ και προορισμό τη Μυτιλήνη και τη Χίο. Το πλοίο δηλώθηκε με βλάβη και έτσι δεν πραγματοποίησε το δρομολόγιο για Λήμνο. Στη συνέχεια, με κάθε μυστικότητα, ναυλώθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και επιβιβάστηκαν 10 διμοιρίες ΜΑΤ, αλλά και αυτοκίνητα αντιμετώπισης διαδηλωτών, όπως αύρα ρίψης νερού.

Την Τετάρτη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένονται να μεταφερθούν στα νησιά του Αιγαίου και άλλες δυνάμεις ΜΑΤ από την Καβάλα, καθώς η κατάσταση είναι ιδιαίτερα έκρυθμη λόγω των νέων κλειστών δομών. Υπενθυμίζεται ότι οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου αντιδρούν έντονα στη δημιουργία νέων κλειστών δομών στις περιοχές τους.

Παίρνουν μπροστά οι μπουλντόζες

Ξεκίνησαν σήμερα, Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου, οι εργασίες για τη δημιουργία των νέων κλειστών δομών φιλοξενίας σε Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο, όπως σημειώνει η σχετική απόφαση που αναρτήθηκε στην Διαύγεια.

Οι εκτάσεις, σύμφωνα με την απόφαση, περιλαμβάνουν χωματουργικές εργασίες καθαρισμού των γηπέδων και διαμόρφωσης προσβάσεων, την κατασκευή περιμετρικής περίφραξης τύπου ΝΑΤΟ καθώς και την τοποθέτηση θυρών πεζών και οχημάτων.

Αντίθετος με την κατασκευή νέων κλειστών δομών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού εμφανίστηκε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης. «Ζητήσαμε συνάντηση με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Χθες το βράδυ έλαβα μήνυμα από την Κυβέρνηση ότι δεν επιθυμεί τον διάλογο και ότι θα προχωρήσει κανονικά το σχέδιο της. Εμείς δεν θέλουμε να φτιαχτούν αυτά τα κέντρα με τους χιλιάδες ανθρώπους στις περιοχές μας», είπε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.

Οι πληροφορίες για την εν κρυπτώ μεταφορά δέκα διμοιριών των ΜΑΤ στη Χίο και στη Λέσβο, προκειμένου να ενταθούν τα μέτρα καταστολής εναντίον των πολιτών που διαμαρτύρονται για τη δημιουργία των νέων προσφυγικών δομών- φυλακών, προκαλούν μεγάλη ανησυχία και ενισχύουν την ένταση, αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης. Μιλώντας για "απαράδεκτες και αντιδημοκρατικές τακτικές", ο κ. Χαρίτσης μέμφεται την Κυβέρνηση ότι ρίχνει λάδι στη φωτιά και "αντί να δώσει λύσεις, καταφεύγει στην πυγμή και στη βία, χωρίς μάλιστα να προβαίνει στην απαραίτητη ενημέρωση για τις κινήσεις της".

ΜΑΤλιμάνικάτοικοιΜυτιλήνη