Ελλάδα|05.03.2020 14:40

Μετρό Θεσσαλονίκης: Συνεχίζεται ο... πόλεμος για το σταθμό της Βενιζέλου

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται ο… πόλεμος για το μετρό της Θεσσαλονίκης και με επίκεντρο τα αρχαιολογικά ευρήματα στον πολύπαθο σταθμό της Βενιζέλου. Μετά την απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, η οποία εκδόθηκε το πρωί της Τετάρτης και προβλέπει την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαίων στο σταθμό της Βενιζέλου, μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής του, η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η οποία αντίκειται στην απόσπαση των ευρημάτων, προχωράει στην κατάθεση αίτηση ακύρωσης και αναστολής (ασφαλιστικά μέτρα) των εργασιών στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Όπως είπε στο ethnos.gr ο εκπρόσωπος της Κίνησης και δικηγόρος, Φωκίων Δεληγιάννης, η απόφαση για την κατάθεση των αιτήσεων είναι ειλημμένη και αυτό θα γίνει σε διάστημα εξήντα ημερών από την έκδοση της απόφασης, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία. 

Αυτό σημαίνει, σε περίπτωση που το ανώτατο δικαστήριο δικαιώσει την Κίνηση αναφορικά με την αίτηση αναστολής, η Αττικό Μετρό δε θα μπορέσει να εκτελέσει καμία σχετική με τα αρχαιολογικά ευρήματα εργασία μέχρι να εκδικαστεί και η αίτηση ακύρωσης.

«Αν γίνει δεκτή η αίτηση αναστολής, δε θα μπορεί να εκτελεστεί η υπουργική απόφαση για τα αρχαία, μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας να αποφανθεί και για την αίτηση αναστολής. Για εξαιρετικά σημαντικές υποθέσεις για το κοινωνικό σύνολο τα δικαστήρια αποφασίζουν γρήγορα, ωστόσο, σίγουρα θα περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα», αναφέρει στο ethnos.gr ο κ. Δεληγιάννης.

Ωστόσο, από την πλευρά του ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Νίκος Ταχιάος, υποστηρίζει στο ethnos.gr ότι η εταιρεία έχει ισχυρά νομικά επιχειρήματα και εκφράζει την εκτίμησή του ότι τα ασφαλιστικά μέτρα δεν πρόκειται να γίνουν δεκτά από το ανώτατο δικαστήριο. «Αν η Κίνηση κερδίσει τα ασφαλιστικά μέτρα, θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τον προγραμματισμό για το σταθμό. Ωστόσο, δε βρισκόμαστε τώρα σε αυτό το σημείο, αφού η Κίνηση δεν έχει κερδίσει κάτι. Κατεβαίνουμε στην υπόθεση με πολύ ισχυρά νομικά επιχειρήματα. Άλλωστε, υπάρχει τεράστιο θέμα δημοσίου συμφέροντος και αυτό θα ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη από το δικαστήριο», τονίζει ο κ. Ταχιάος.

«Αναπόφευκτες οι καθυστερήσεις»

Στις κατηγορίες που ενδεχομένως δεχθεί η Κίνηση ότι με τις δικαστικές ενέργειές της θα προκαλέσει νέες σημαντικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του μετρό Θεσσαλονίκης, ο κ. Δεληγιάννης απαντάει ότι ούτως ή άλλως ο προγραμματισμός και με βάση την υπουργική απόφαση προβλέπει ότι το έργο θα πάει πίσω. «Θα πρέπει να ολοκληρωθεί η μελέτη απόσπασης των αρχαιολογικών ευρημάτων, η οποία τώρα δεν είναι έτοιμη. Επίσης, θα πρέπει να την εγκρίνει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και στη συνέχεια να απαιτηθούν αρχαιολογικές εργασίες για την απόσπαση, αν αυτή η λύση προχωρήσει. Για όλα αυτά θα χρειαστεί κάποιο χρονικό και αυτή είναι η απάντησή μας σε όσους ενδεχομένως μας κατηγορήσουν ότι με τις νομικές ενέργειές μας προκαλούμε νέες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του έργου. Αυτό που κάνουμε, είναι να ανοίξουμε ξανά μία πληγή, που προσπάθησαν να κλείσουν με την απόσπαση των αρχαιολογικών ευρημάτων», λέει ο κ. Δεληγιάννης.

Να σημειωθεί ότι και ο κ. Ταχιάος έχει αναφέρει στο ethnos.gr ότι θα απαιτηθεί τουλάχιστον ένα τρίμηνο, μέχρι να συνταχθούν οι οριστικές μελέτες για την απόσπαση των αρχαίων, αφού έως σήμερα έχουν ολοκληρωθεί μόνο οι προκαταρκτικές. Σημείωσε ακόμα ότι ισχύει απολύτως η δέσμευση ότι το μετρό της Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο το 2023 και ότι οι αρχαιότητες θα επιστρέψουν σχεδόν στο σύνολό τους, όταν ολοκληρωθεί ο σταθμός.  

μετρό ΒενιζέλουΝίκος ΤαχιάοςΣυμβούλιο της Επικρατείαςαρχαία