Ελλάδα|10.03.2020 13:34

Κοροναϊός - Ένωση Εισαγγελέων: Αναστολή δικαστηρίων ζητούν τρία μέλη του ΔΣ

Σοφία Φασουλάκη

Tην αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων ως προληπτικό μέτρο για την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας ζητούν με επιστολή τους τρία μέλη της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία των συναδέλφων τους για την μετάδοση του κορονοιού στα δικαστήρια.

Όπως λένε, οι αριθμοί είναι αδιάψευστος μάρτυρας της πραγματικότητας. Στο Πρωτοδικείο, συνεδριάζουν καθημερινά 10 Τριμελή Πλημμελειοδικεία, και 10 μονομελή, με μέσο όρο υποθέσεων 650.

Δικηγόροι, δικαστές και διάδικοι μόνο για τις ποινικές υποθέσεις ανεβάζουν τον αριθμό των εμπλεκομένων στα δικαστήρια στις 3.500 ημερησίως.

Εάν σε αυτούς προστεθούν οι συμμετέχοντες στην εκδίκαση των αστικών υποθέσεων πολίτες, ο αριθμός φθάνει στις 8.000. αριθμός, που δεν απαντάται σε καμία άλλη υπηρεσία. Τον Μάρτιο, θα έχουν επισκεφθεί τα δικαστήρια 160.000 πολίτες και το Εφετείο  100.000.  Ανάλογη, δε, κατάσταση επικρατεί και στα υπόλοιπα μεγάλα, κυρίως, Δικαστήρια της χώρας (Ειρηνοδικείο Αθηνών, Δικαστήρια Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Πατρών, Λάρισας, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Καβάλας κλπ.) Μέχρι στιγμής πάντως, το υπουργείο Δικαιοσύνης παρακολουθεί την κατάσταση και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ θα αποφασίσει εάν και πότε θα αναστείλει την λειτουργία των δικαστηρίων.

Ολόκληρη η επιστολή των κ.κ Μαργαρίτας Στενιώτη, Κωνσταντίνου Βουλγαρίδη και Γρηγόρη Κομπολίτη έχει ως εξής:

«Τα αριθμητικά δεδομένα είναι αδιάψευστος μάρτυρας της κατάστασης.

Ενδεικτικά, στο Πρωτοδικείο Αθηνών συνεδριάζουν καθημερινά 10 Τριμελή Πλημμελειοδικεία, με μέσο όρο προσδιοριζόμενων υποθέσεων 25 ανά κάθε Τριμελές (250 υποθέσεις συνολικά) και 10 Μονομελή Πλημμελειοδικεία με 40 υποθέσεις κατά μέσο όρο σε κάθε Μονομελές (400 υποθέσεις συνολικά).

Το σύνολο των υποθέσεων ανέρχονται σε 650 και με τις υποθέσεις των αυτόφωρων του Τριμελούς και του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου φτάνουν τις 700 σε ημερήσια βάση.

Στην κάθε υπόθεση το σύνολο του αριθμού των πολιτών που συμμετέχουν (διάδικοι, μάρτυρες κ.λπ.), χωρίς να υπολογίζεται ο αριθμός συνηγόρων υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής, ανέρχονται τουλάχιστον στους 5 κατά μέσο όρο ανά υπόθεση.

Επομένως, το σύνολο των πολιτών, που μεταβαίνουν καθημερινά στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, μόνο για τις ποινικές υποθέσεις, ανέρχονται στους 3.500 κατά μέσο όρο.

Εάν, δε, σε αυτούς προστεθούν οι συμμετέχοντες στην εκδίκαση των αστικών υποθέσεων πολίτες, στη διαδικασία των δικαστικών συμβουλίων, στην ανάκριση, όσοι μεταβαίνουν καθημερινά στην Εισαγγελία καθώς και όσοι μεταβαίνουν καθημερινά για χορήγηση πιστοποιητικών, για προμήθειες κ.λπ. το σύνολο των πολιτών, που μεταβαίνουν στα ως άνω δικαστήρια ανέρχεται τουλάχιστον στις 8.000, σύμφωνα και με σχετικά στατιστικά στοιχεία, αριθμός, που δεν απαντάται σε καμία άλλη υπηρεσία.

Βάσει των προαναφερόμενων αριθμητικών δεδομένων στα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων θα μεταβούν προς εκδίκαση, διεκπεραίωση κ.λπ. υποθέσεων τους κατά τις 20 εργάσιμες ημέρες του μηνός Μαρτίου 2020 τουλάχιστον 160.000 πολίτες και σε χρονικό διάστημα δύο μηνών 360.000 πολίτες.

Στο Εφετείο Αθηνών, ο αντίστοιχος αριθμός ανέρχεται τουλάχιστον σε 5.000 πολίτες ημερησίως (Πενταμελή, Τριμελή, Μονομελή Εφετεία ποινικών υποθέσεων, Δικαστήρια πολιτικών υποθέσεων, χορήγηση πιστοποιητικών από τη γραμματεία κ.λπ.) και ο αριθμός αυτός θα ανέλθει εντός του μηνός Μαρτίου στους 100.000 πολίτες και σε δύο μήνες στους 200.000 πολίτες, ανάλογη, δε, κατάσταση επικρατεί και στα υπόλοιπα μεγάλα, κυρίως, Δικαστήρια της χώρας (Ειρηνοδικείο Αθηνών, Δικαστήρια Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Πατρών, Λάρισας, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Καβάλας κλπ.).

Ενόψει αυτών, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων προς διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, μεταξύ των οποίων και η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων».

Την επιστολή-ανακοίνωση υπογράφουν οι Μαργαρίτα Στενιώτη, Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης και Γρηγόρης Κομπολίτης.

ΚορονοϊόςΕνωση Δικαστών και Εισαγγελέων