Ελλάδα|13.03.2020 14:19

Έρευνα για τον κοροναϊό: Μετάληψη, αργότερα - Λαμβάνουν μέτρα προστασίας οι Έλληνες

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Το μήνυμα για τη λήψη μέτρων προστασίας από τον κοροναϊό φαίνεται ότι ελήφθη από τους Έλληνες, αφού σε πολύ μεγάλο ποσοστό έχουν αλλάξει τις καθημερινές τους συνήθειες κι έχουν συμμορφωθεί με τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων της Πολιτείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, σχεδόν οκτώ στους δέκα (78%), περιόρισε τις μετακινήσεις του, ενώ σχεδόν το ίδιο ποσοστό (75%) αποφεύγει πλέον τις πολλές επισκέψεις στους παππούδες και τις γιαγιάδες. Πρέπει να σημειωθεί ακόμα ότι ένα πολύ σημαντικό ποσοστό, σχεδόν τέσσερις στους δέκα (38%) εκτιμάει ότι τα μέτρα πρόληψης πρέπει να εντατικοποιηθούν. Ίσως ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας είναι ότι εφτά στους δέκα ερωτηθέντες δήλωσαν ότι θα ανέβαλαν για άλλο χρονικό διάστημα τη Θεία Μετάληψη.

«Όλα τα συμπεράσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι Έλληνες σε γενικές γραμμές ακολουθούν τις οδηγίες για τον περιορισμό του κοροναϊού. Υπάρχει, βέβαια κι ένα ποσοστό γύρω στο 20% που λέει ότι δε με νοιάζει, θα συνεχίσω να ζω, όπως ζούσα, να βγαίνω και να ψωνίζω, αλλά αυτοί θα υπάρχουν πάντοτε. Νομίζω ότι το μήνυμα έχει ληφθεί. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων αναφορικά με τη Θεία Κοινωνία. Σε ένα λαό που βρίσκεται τόσο κοντά στην εκκλησία και μάλιστα σε περίοδο Μεγάλης Σαρακοστής το 71% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα ανέβαλε τη Θεία Μετάληψη λόγω κοροναϊού», λέει στο ethnos.gr γενικός διευθυντής της εταιρείας δημοσκοπήσεων «Interview», η οποία πραγματοποίησε την έρευνα, Δημήτρης Βασιλειάδης. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 9-12 Μαρτίου.

Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι εντύπωση του έκανε το γεγονός ότι ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων (30%) πιστεύει ότι ο κοροναϊός «δραπέτευσε» από ένα εργαστήριο, ώστε να προκληθεί παγκόσμια αστάθεια. «Αυτό το 30% δεν είναι μικρό ποσοστό για μία τέτοια απάντηση. Αρκεί να σκεφτούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι ψηφίζουν. Δε βλέπω, ποιος μπορεί να κερδίσει από αυτήν την πανδημία», τονίζει ο κ. Βασιλειάδης.

Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας  

Ειδικότερα και με βάση τα συμπεράσματα της έρευνας, οκτώ στους δέκα Έλληνες μείωσε τις εξόδους του για διασκέδαση κι επισκέπτεται πλέον λιγότερο εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ, το 78% μείωσε γενικότερα τις μετακινήσεις του, τρεις στους τέσσερεις (75%) γενικότερα τις κοινωνικές επαφές, ενώ το 22% υποστήριξε ότι δεν έχει λάβει κάποιο από τα παραπάνω μέτρα. Επίσης, είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό (89%) αυτών που είδε πολύ θετικά το κλείσιμο των σχολείων, ενώ αναφορικά με το ενδεχόμενο εργασίας από το σπίτι, το 70% απάντησε ότι η απασχόλησή του απαιτεί φυσική παρουσία και το 30% ότι μπορεί να εργαστεί και από την οικία του.

Σενάρια συνωμοσίας

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σχεδόν τρεις στους δέκα ερωτηθέντες (30%) υιοθετούν διάφορα σενάρια… συνωμοσίας, αφού υποστήριξε ότι ο κοροναϊός δραπέτευσε από εργαστήριο για να προκληθεί παγκόσμια αστάθεια. Το 37% απάντησε ότι ο κορονοϊός ξεκίνησε από την Κίνα και τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της, ενώ το 33% είπε ότι δεν γνωρίζει και δεν απάντησε για τους λόγους της πανδημίας. Σχεδόν εφτά στους δέκα (71%) απαντάει ότι όταν βρεθεί το εμβόλιο για την αντιμετώπιση του ιού θα το κάνει, έναντι του 29% που δεν θα ήθελε, ενώ περισσότεροι από τους μισούς (52%) υποστήριξαν ότι έδειξαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για προμήθεια και αναζήτηση ιατρικών μασκών. Επίσης, το 82% των ερωτηθέντων έχει αναζητήσει ή αγοράσει αντισηπτικά υγρά και μαντηλάκια.

Τέλος, φαίνεται ότι τουλάχιστον μέχρι στιγμής το ηλεκτρονικό εμπόριο δε φαίνεται να βγαίνει κερδισμένο από την εξάπλωση του κοροναϊού αφού εννέα στου δέκα ερωτηθέντες δεν έχει σκεφτεί ή δεν έχει προβεί, μέχρι στιγμής, σε ηλεκτρονική αγορά των προϊόντων που συνήθως προμηθεύεται από σούπερ μάρκετ.

έρευναθεία κοινωνίαΚορονοϊός