Ελλάδα|11.12.2018 09:01

Ανοίγει ο δρόμος για επισκευές και ανακατασκευές για τα θύματα των πυρκαγιών

Μαρία Λιλιοπούλου

Σε τουλάχιστον 550 αναμένεται να ανέλθουν οι αιτήσεις για τη χορήγηση οικοδομικών αδειών ανέγερσης και σε 3.500 οι αιτήσεις για τη χορήγηση αδειών επισκευής κτισμάτων στις πληγείσες περιοχές από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.

Αυτό επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών, με την οποία γνωστοποιείται ότι υπεγράφη και αναμένεται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του υπουργού Χρήστου Σπίρτζη για τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την ανακατασκευή και επισκευή κτιρίων.

Η συγκεκριμένη απόφαση προβλέπει τη χορήγηση αδειών με σύνταξη μελέτης από μηχανικούς της αρμόδιας υπηρεσίας και προσδιορίζει αναλυτικά όλα τα στάδια χορήγησης στεγαστικής συνδρομής ανά περίπτωση αποκατάστασης. Οι άδειες επισκευής χορηγούνται από τους κατά τόπους Τομείς Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, ενώ οι άδειες ανέγερσης χορηγούνται από τις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες δόμησης. Η χορήγηση στεγαστικής συνδρομής σε όλες τις περιπτώσεις αποκατάστασης καθορίζεται από τους αρμόδιους Τομείς Αποκατάστασης του υπουργείου.

Παράλληλα ζήτημα ημερών, όπως διαμηνύουν από το υπουργείο, είναι η ανακοίνωση της αύξησης του συνολικού ποσού της στεγαστικής συνδρομής για τις επισκευές των πυρόπληκτων κατοικιών, καθώς καταρτίζεται ήδη η σχετική κοινή υπουργική απόφαση.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης έχει ήδη υπογράψει για συμπληρωματικό τιμολόγιο και τον υπολογισμό της δαπάνης επισκευής με αυξημένες τιμές κατά 20%, αλλά και προσθήκη άλλων εργασιών, οι οποίες δεν προβλέπονταν προκειμένου οι τιμές εφαρμογής να ανταποκρίνονται στη μέση τρέχουσα τιμή αγοράς για κάθε εργασία. Το τιμολόγιο, το οποίο θα ενεργοποιηθεί μετά την έκδοση των κοινών υπουργικών αποφάσεων που αναμένονται, αφορά και τον υπολογισμό των αντίστοιχων παροχών στους ιδιοκτήτες κτιρίων που θα υποστούν βλάβες σε μελλοντικές καταστροφές από πυρκαγιά.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με όσα έχουν μέχρις στιγμής ανακοινωθεί, το ανώτατο όριο της χορηγούμενης στεγαστικής συνδρομής για την επισκευή φερόντων στοιχείων κτιρίου έχει οριστεί σε 300 ευρώ ανά τ.μ. για το συνολικό εμβαδόν του κτιρίου και για την επισκευή μη φερόντων στοιχείων κτιρίου σε 250 ευρώ ανά τ.μ. για εμβαδόν Ε (τ.μ.) ανά λειτουργικά ανεξάρτητη ιδιοκτησία ως προς τη χρήση και ίσο με: • το γινόμενο «Ε» επί 250 ευρώ/τ.μ. για «Ε» μικρότερο των 150 τ.μ. • το ποσό των 37.500 ευρώ για «Ε» μεγαλύτερο ή ίσο των 150 τ.μ.

Η νέα απόφαση αφορά σε ζημιές που προέρχονται από φυσική καταστροφή πυρκαγιάς, και όχι από εγκατάλειψη ή παλαιότητα ή έλλειψη συντήρησης, ακόμα και στην περίπτωση παραδοσιακών ή διατηρητέων κτιρίων.

Συγκεκριμένα, η υπουργική απόφαση προβλέπει:

  • Για την επισκευή ή ανακατασκευή κατεστραμμένου προστεγάστρου ή οποιουδήποτε στεγάστρου, 25 ευρώ για μερική καταστροφή και 60 ευρώ για ανακατασκευή.
  • Για επισκευή μερικώς κατεστραμμένης πέργκολας 30 ευρώ και 50 ευρώ για ανακατασκευή. Για κιγκλιδώματα από 30 (επισκευή) έως 60 ευρώ (ανακατασκευή) το μέτρο.
  • Για την αποκατάσταση θερμομονώσεων προβλέπεται συνδρομή που ξεκινά από τα 10 ευρώ ανά τ.μ. για συστήματα θερμοπρόσοψης κτιρίου και φτάνει τα 30 ευρώ για θερμομόνωση και στεγάνωση δώματος.
  • Για εντοιχισμένα ερμάρια κουζίνας ή ρουχισμού από 40 ευρώ για επισκευή ανά τεμάχιο έως 120 για ανακατασκευή.
  • Για τα κουφώματα η τιμή μονάδας ορίζεται από 50 ευρώ (επισκευή) έως 150 ευρώ (ανακατασκευή).
  • Για την επισκευή ή ανακατασκευή υδραυλικών εγκαταστάσεων και δικτύων η τιμή κυμαίνεται από 150 ευρώ για αγροτικά κτίσματα έως 800 ευρώ για αποχετευτική εγκατάσταση κατοικίας.
  • Για επισκευή ή αποκατάσταση ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και δικτύων η τιμή κυμαίνεται από 150 ευρώ για αγροτικά κτίσματα και διαιρεμένη ιδιοκτησία (κοινόχρηστα ορόφων) έως 1.200 ευρώ για ηλεκτρολογική εγκατάσταση ξεχωριστής κατοικίας.
  • Για αποκατάσταση ειδών υγιεινής από 350-800 ευρώ.
  • Για αποκατάσταση εγκατάστασης θέρμανσης, από 150 ευρώ για αντικατάσταση θερμαντικού σώματος, έως 500 ευρώ για λέβητα και 600 για επισκευή εγκατάστασης.
  • Για επισκευή συστήματος βόθρου βιολογικού καθαρισμού 4.000 ευρώ.
  • Για τοποθέτηση συστήματος αντλίας θερμότητας 45 ευρώ.
  • Για αποκατάσταση κατεστραμμένων υδρορροών 20 ευρώ ανά μέτρο μήκους 
πυρκαγιάΜάτιαυθαίρετα