Ελλάδα|06.04.2020 20:26

Τσιόδρας: Δεν αποκλείεται δεύτερο κύμα κορονοϊού το καλοκαίρι

Newsroom

Στις εκτιμήσεις ειδικών που κάνουν λόγο για «δεύτερο κύμα» κορονοϊού αναφέρθηκε το απόγευμα της Δευτέρας ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. 

Κατά τη διάρκεια της ημερήσιας ενημέρωσης, απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε την ανάγκη ανοσίας των πολιτών στον κορονοϊό σε περίπτωση που υπάρξει «δεύτερο κύμα» του ιού υπογράμμισε πως «επιθυμούμε σταδιακά να χτιστεί ανοσία στον πληθυσμό, ώστε να μην έχουμε μεγάλη υπερφόρτωση στο σύστημα υγείας μας». Ακόμη έκανε λόγο για έναν ιό «που θα μείνει μαζί μας μήνες» αν και «δεν ξέρουμε τι θα γίνει το καλοκαίρι». 

«Τους θερινούς μήνες ευελπιστούμε να δούμε μία μείωση» είπε ακόμη ο κ. Τσιόδρας. «Οι περισσότεροι επιστήμονες αυτή τη στιγμή μιλάνε για τη σίγουρη παρουσία ενός δεύτερου κύματος το επόμενο φθινόπωρο ή χειμώνα. Μιλάνε για σταδιακή εφαρμογή μέτρων περιορισμού και άρσης τους» συνέχισε.

«Πρόκειται για «ένα σχήμα του "βάζω μέτρα, τα σηκώνω όταν η κατάσταση είναι καλύτερη στη χώρα μου", χρησιμοποιώντας μαζικούς ελέγχους, "μετά ξαναβάζω μέτρα όταν δω ότι η κατάσταση ξεφεύγει» συμπλήρωσε ο λοιμωξιολόγος.

«Παρακολουθούμε τα νούμερα, παρακολουθούμε τις εξελίξεις, δεν εφησυχάζουμε - τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν γρήγορα με νέες εστίες στον πληθυσμό. Θέλει πολλή προσοχή» κατέληξε ο λοιμωξιολόγος. 

Γιατί νοσούν και οι νέοι σοβαρά από τον κορονοϊό 

Στο μεταξύ ο κ. Τσιόδρας προσπάθησε να δώσει πιθανές εξηγήσεις στο μεγάλο ερώτημα ποιους χτυπάει ο κορονοϊός και γιατί πεθαίνουν και νέοι ή άνθρωποι χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Όπως είπε «είδαμε να αρρωσταίνουν και να αρρωσταίνουν σοβαρά νέοι άνθρωποι, οι οποίοι δεν είχαν κάποιο χρόνιο ή υποκείμενο νόσημα, και οι πιθανές εκδοχές είναι οι εξής:

Οι επιστήμονες αναζητούν την πιθανότητα να υπάρχουν ειδικά γονίδια που καθορίζουν ποιος θα πάει ή δεν θα πάει καλά, αφορούν τους υποδοχείς του ιού. Παραλλαγές σε αυτό το γονίδιο μπορεί να δυσκολέψουν να διευκολύνουν τον ιό, όπως είπε.

Σε λίγους νέους, υγιείς μπορεί να προκαλέσει μία ολική φλεγμονή. «Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις ένα αντιδραστικό ανοσοποιητικό μπορεί να δώσει καταιγίδα φλεγμονών» ανέφερε ο κ.Τσιόδρας.

Σημείωσε ακόμη ότι οι είναι νέοι άνθρωποι να μην παίρνουν μέτρα και να εκτίθενται περισσότερο«Όλοι μπορούν να νοσήσουν. Στην Ελλάδα, 31% των κρουσμάτων είναι 18-39 ετών. Δύσκολο να εξηγηθούν οι σπάνιοι θάνατοι σε αυτές τις ηλικίες» σημείωσε ο κ.Τσιόδρας.

Ποια τα κρούσματα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Τσιόδρας, μέχρι σήμερα υπάρχουν 79 νεκροί, 90 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, ενώ τα νέα κρούσματα ανέρχονται σε 20 με τον συνολικό αριθμό τους να φθάνει τους 1.755.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 20 νέα κρούσματα κορονοϊού, που στην Ελλάδα αγγίζουν τα 1.755. Το 55% των κρουσμάτων κορονοϊού αφορά άνδρες, 361 κρούσματα θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 655 σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Όπως είπε ο λοιμωξιολόγος, 90 πολίτες παραμένουν διασωληνωμένοι, 19 γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 71% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι. Την ίδια ώρα, 9 ασθενείς εξήλθαν από τις ΜΕΘ. Από τους θανάτους που έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα, 29% είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 86% των νεκρών είχαν υποκείμενα νοσήματα ή και ήταν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

«Ο κορονοϊός έχει σταματήσει τα πάντα. Ο ιός έχει διαμορφώσει έναν διαφορετικού τύπου φόβου, που δύσκολα ελέγχεται. Ο ιός απαιτεί συμμόρφωση με δύσκολα μέτρα που λαμβάνονται με επιστημονικά κριτήρια. Φαίνεται πως με τα μέτρα που λαμβάνουν οι χώρες επιβραδύνεται η κατάσταση με τα κρούσματα και τους νεκρούς». 

ΚορονοϊόςΣωτήρης Τσιόδρας