Υγεία|16.04.2020 22:17

Οδηγίες: Πώς θα νικήσετε τις κρίσεις άγχους και πανικού

Newsroom

«O κορονοϊός έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητα των Ελλήνων τους τελευταίους μήνες. Και, καθώς η φήμη του προηγείται της παρουσίας του, είναι αναμενόμενο να παρατηρούνται αντιδράσεις άγχους σε όλους μας, ενώ κάποιοι συμπολίτες μας πιθανά ν' αντιδρούν πιο έντονα, φθάνοντας σε κατάσταση πανικού», λέει ο κ. Κλεόπας και προσθέτει:

«Αρχικά να σημειωθεί, ότι το να είμαστε σε κατάσταση αυξημένης εγρήγορσης (ήπιο παραγωγικό άγχος) είναι μία φυσιολογική αντίδραση του ψυχισμού μπροστά στον "άγνωστο κίνδυνο". Όταν νοιώθουμε άγχος, είναι απαραίτητο να το αναγνωρίσουμε και να το μοιραστούμε, μιλώντας γι'αυτό με δικούς μας ανθρώπους εμπιστοσύνης. Αν αυτό δεν είναι αρκετό, επικοινωνούμε με τους ειδικούς της Ψυχικής Υγείας (ψυχιάτρους, ψυχοθεραπευτές) ζητώντας βοήθεια. Υπάρχουν θεραπευτικές λύσεις που συνδυάζουν ψυχολογική υποστήριξη, με, ή χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Να σημειωθεί πάντως ότι, όπως πάντα, έτσι και τώρα ποτέ δεν παίρνουμε φάρμακα χωρίς τη συμβουλή και καθοδήγηση ψυχιάτρου».

Για τους ήδη πάσχοντες από αγχώδεις διαταραχές και που ενδεχομένως αυτό το διάστημα να έχει διογκωθεί το άγχος και ο φόβος τους ο κ. Κλεόπας τονίζει: «Οι  πάσχοντες από αγχώδεις διαταραχές και που ήδη βρίσκονται υπό ψυχοθεραπεία, θα έλεγα ότι, ακόμα κι αν παροδικά τα συμπτώματα τους οξυνθούν, βρίσκονται ένα βήμα πιο μπροστά από τον γενικό πληθυσμό, καθώς έχοντας ήδη μία καθιερωμένη σχέση εμπιστοσύνης με τον γιατρό τους, μπορούν να μιλήσουν ευθέως και απενοχοποιημένα για τα συναισθήματα που τους προκαλεί η πανδημία (άγχος, φόβος, θλίψη, θυμός, εκνευρισμός, πανικός, υπαρξιακές αγωνίες).

Τι πρέπει να κάνουμε

  1. Ενημερωνόμαστε: Υπεύθυνα, με μέτρο, από θεσμικά πρόσωπα κύρους. Ακολουθούμε τις οδηγίες με σταθερότητα και εμπιστοσύνη.
  2. Μιλάμε: Μοιραζόμαστε τα συναισθήματά μας με οικείους και ειδικούς.
  3. Προσαρμογή: Εξειδικεύουμε το πρόγραμμα μας με βάση τις τρέχουσες συνθήκες και ανάγκες της καθημερινότητας. Αν εργαζόμαστε από το σπίτι ορίζουμε την ώρα της εργασίας μας, κάνουμε τα αναγκαία διαλείμματα, ορίζουμε τον ελεύθερο μας χρόνο και τον αξιοποιούμε οργανώνοντας συγκεκριμένες ψυχαγωγικές δραστηριότητες π.χ. γυμναστική στο σπίτι, ακρόαση μουσικής, συνομιλίες με φίλους/συγγενείς στο τηλέφωνο( με ή/και χωρίς βιντεοκλήση), ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων, ενασχόληση με τον κήπο/γλάστρες στην βεράντα, ενασχόληση και φροντίδα κατοικιδίων κλπ
  4. Εξωστρέφεια: Μόνοι, ή σε συνεργασία με οικείους/φίλους κλπ. οργανώνουμε δράσεις βοήθειας ατόμων που το έχουν ανάγκη (ανήμποροι γείτονες, άποροι, άστεγοι), πάντα τηρώντας αυστηρά μέτρα υγιεινής και αυτοπροστασίας.
  5. Περισυλλογή: Παίρνουμε χρόνο να αναλογιστούμε την τροπή που έχει πάρει η ζωή μας στα προ πανδημίας (και οικονομικής κρίσης) χρόνια. Ας αναλογιστούμε τον εαυτό μας μέσα στην οικογένεια, στην εργασία, μέσα στην κοινωνία... Και ας φανταστούμε το πώς θα θέλαμε να συνεχίσουμε, όταν το "μαύρο σύννεφο" του άγχους και του φόβου περάσει. Γιατί θα περάσει αυτό είναι σίγουρο...! Το τι είδους ανθρώπινες σχέσεις θα αναπτύξουμε στο άμεσο μέλλον είναι το διακύβευμα ως Κοινωνία, τόσο ως Έλληνες, όσο και ως πολίτες της Ευρώπης και του κόσμου. Η Εξωστρέφεια, η Σύμπνοια, οι Κοινωνικές Δράσεις Αλληλεγγύης, οι Συλλογικότητες πέρα από την ατομική υπόσταση, είναι στοιχεία που ο σύγχρονος τρόπος ζωής είχε υποβαθμίσει και παραμελήσει. Η κρίση αυτή επανακαθρεφτίζει την μοναδικότητά τους. Η επιλογή του τρόπου ζωής της επόμενης μέρας, που για όλους θα είναι δύσκολη, είναι στο χέρι μας!
πανικόςάγχοςΘεοφάνης Κλεόπας