Υγεία|16.04.2020 21:54

Πότε θα αρθούν τα μέτρα απαγόρευσης για τους ηλικιωμένους - Ποιες οι παράμετροι

Newsroom

Στις προϋποθέσεις μιας μελλοντικής άρσης των μέτρων για τους ηλικιωμένους και τις λοιπές ευπαθείς ομάδες, αναφέρθηκε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας. Οι ηλικιωμένοι θα είναι η τελευταία μερίδα του πληθυσμού στην οποία θα «ανοίξουν οι πόρτες επικοινωνίας» με τους υπόλοιπους, γεγονός που ισχύει και για τις υπόλοιπες ομάδες υψηλού κινδύνου (σ.σ διαβητικούς, ανθρώπους με άλλα υποκείμενα νοσήματα κ.λπ), τόνισε ο κ. Τσιόδρας.   

Ο καθηγητής αναφέρθηκε σε επιστολή που έλαβε από ηλικιωμένο, στην οποία έγραφε προς τον επιστήμονα: «Κάποια στιγμή πρέπει να βγούμε έξω, δεν μπορούμε να είμαστε συνέχεια μέσα, θέλουμε να βγούμε μια βόλτα στην εξοχή». Ο κ. Τσιόδρας απάντησε στις κάμερες πως αυτή η στιγμή φυσικά θα έρθει, αλλά όσο υπάρχει μικρό επίπεδο ανοσίας στον πληθυσμό, και παραμένει ενεργός και κυκλοφορεί, κάτι τέτοιο θα ήταν επικίνδυνο. «Δεν είμαστε σε αυτή την φάση [...] Σύντομα θα αγκαλιάσουν τα εγγόνια τους, δεν θα είναι πολύ σύντομα όμως. Λίγο αργότερα».  

Αναλύοντας τις προϋποθέσεις για μια τέτοια απόφαση, είπε πως αυτό θα έρθει αφού συγκεντρωθούν σαφή στοιχεία για περισσότερη ανοσία στον πληθυσμό και «όταν θα υπάρχει ενδεχομένως ένα καλό εμβόλιο» ή μηδενική κίνηση του ιού στην χώρα. Για το σενάριο της μηδενικής κίνησης του ιού, επισήμανε πως τότε ο κίνδυνος έκθεσης περιορίζεται μόνο σε κρούσματα από το εξωτερικό - όπως συνέβη στην Κίνα και στη Σιγκαπούρη. «Ενώ ζούσαν μια περίοδο που ήταν ήσυχοι, είχαν μαζικές εισαγωγές από το εξωτερικό και ξαναπαίρνουν κάποια μέτρα».  

Θα το ξεπεράσουμε - Παράδειγμα η Ελλάδα  

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως χρειάζεται επαγρύπνηση και όχι φόβος. «Θα το ξεπεράσουμε, θα το νικήσουμε», διαβεβαίωσε προσθέτοντας την εκτίμησή του πως, ως χώρα, η Ελλάδα δίνει το παράδειγμα σε όλο τον κόσμο για το πώς μπορεί να νικηθεί ένας τέτοιος ιός. Η επιστήμη συγκρατεί την πορεία αυτού του ιού όταν εφαρμόζεται σωστά, είπε, προσθέτοντας πως η επιστήμη «έκανε πραγματικότητα μια τέτοια ιστορία στην μικρή πατρίδα μας».   Με την ίδια επιστημονική προσέγγιση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα της άρσης των περιορισμών για τις ευπαθείς ομάδες. «Θα είναι οι τελευταίες. Κάποιοι λένε πως θα είναι και στο τέλος του χρόνου. Θα δούμε. Δεν θέλω να πω πότε. Δεν είμαστε προφήτες. Θα δούμε τα δεδομένα και μετά αποφασίζουμε. Μπορεί να δούμε μια τεράστια μείωση της ιικής μετάδοσης το καλοκαίρι σε όλο τον κόσμο. Θα υπάρχει το νότιο ημισφαίριο και θα χρειάζεται άλλου είδους προσοχή. Θα παρακολουθούμε τα δεδομένα και θα σας πούμε. Αυτή την στιγμή δεν έιναι η ώρα για αυτό». 

ευπαθείς ομάδεςΣωτήρης ΤσιόδραςΚορονοϊός