Υγεία|24.04.2020 14:58

Πώς θα προετοιμάσετε τα κλιματιστικά για το καλοκαίρι εν μέσω κορονοϊού

Newsroom

Με το καλοκαίρι να είναι προ των πυλών, μία από τις συζητήσεις που μονοπωλεί το ενδιαφέρον, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, είναι αν τα κλιματιστικά επηρεάζουν και με ποιον τρόπο τον ανθρώπινο οργανισμό και την άμυνά του. 

Καλεσμένος στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV το πρωί της Παρασκευής 24/4, ο Δημήτρης Σάλτας, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του σωματείου ψυκτικών και συντηρητών κλιματιστικών μηχανημάτων στη Θεσσαλονίκη επί σειρά ετών, εξήγησε τι θα πρέπει να προσέξουμε και πώς θα πρέπει να προετοιμάσουμε τα κλιματιστικά μας, προτού τα θέσουμε σε λειτουργία με τις πρώτες ζέστες. 

Τσιόδρας: Προτιμούμε τα ανοιχτά παράθυρα

Στη σύνδεση της διασποράς του κορονοϊού με τα κλιματιστικά αναφέρθηκε το απόγευμα της περασμένης Τρίτης ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η χρήση κλιματιστικού ευνοεί τη μετάδοση του κορονοϊού, με αφορμή περιστατικά που έχουν καταγραφεί κυρίως στην Κίνα, είπε ότι «μας απασχολεί το θέμα των κλιματιστικών για τους κλειστούς χώρους και προτιμούμε να τηρείται η αποφυγή του συγχρωτισμού, δηλαδή να τηρούνται τα 2 μέτρα απόσταση, και να αερίζονται φυσικά οι χώροι».

«Καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση τους ειδικά όταν έχουμε περιστατικό κορονοϊού στο σπίτι μας. Θα το συζητήσουμε και στην επιτροπή αν πρέπει να παρθούν ειδικά μέτρα στους κλειστούς χώρους». Όπως εξήγησε ο κύριος Τσιόδρας μέχρι στιγμής αυτό που γνωρίζει με σιγουριά η επιστημονική κοινότητα, είναι ότι η μετάδοση του κορονοϊού γίνεται με τα αεροσταγονίδια, τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν από το στόμα ή τη μύτη κάποιου έως και δύο μέτρα μακριά και μετά πέφτουν στο έδαφος.

«Κάποιες επιστημονικές ομάδες στην Ελλάδα έχουν βρει και σε κάποια κλιματιστικά παρουσία του ιού όταν υπήρχε θετικό κρούσμα στον χώρο. Θέλει λοιπόν προσοχή», κατέληξε ο κ. Τσιάδρας.

κλιματιστικάΚορονοϊόςκαλοκαίρι