Υγεία|29.04.2020 13:07

Ξεκινούν τη Δευτέρα τα.... μισά χειρουργεία σε ΕΣΥ και ιδιωτικές κλινικές

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Σταδιακά από τη Δευτέρα 4 Μαΐου ανοίγουν οι χειρουργικές αίθουσες στο ΕΣΥ αλλά και στις ιδιωτικές κλινικές για προγραμματισμένα χειρουργεία. Να σημειωθώ ότι τους τελευταίους δύο μήνες πραγματοποιούνταν μόνο οι επείγουσες επεμβάσεις λόγω του φόβου της διασποράς. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας από τη Δευτέρα και για τον ιδιωτικό τομέα και για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, θα επανέλθουν τα χειρουργεία αλλά στο 50% των επεμβάσεων του μέσου όρου του 2019.

Προτεραιότητα θα έχουν τα χειρουργεία που έχουν τη μεγαλύτερη αναμονή και είχαν προγραμματισθεί εδώ και καιρό αλλά ακυρώθηκαν. Ήδη μελετώνται οι «λίστες χειρουργείων» που είχαν καταρτισθεί πριν την υγειονομική κρίση. Ταυτόχρονα όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης θα παραμείνουν τρία νοσοκομεία αποκλειστικά για ασθενείς με covid-19 τα εξής: «Παμμακάριστος», η «Αγία Βαρβάρα» και το ΝΙΜΤΣ, αποκλειστικά για κορονοϊό. Την ίδια ώρα ετοιμάζονται και οι κλινικές που θα είναι σε ετοιμότητα ώστε αν χρειασθεί να νοσηλεύσουν ασθενείς με συμπτώματα.

Τεστ πριν το χειρουργείο

Στο μεταξύ οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) με υπόμνημά τους στη ηγεσία του υπουργείου υγείας, ζητούν να γίνονται τεστ σε όλους τους ασθενείς που πρόκειται να χειρουργηθούν ώστε να υπάρχει ασφάλεια και να μην υπάρχει πιθανή διασπορά του κορονοϊού. Άλλωστε εάν ένας ασθενής φέρει τον ιό και υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, τότε είναι πιθανό να παρουσιάσει σοβαρές επιπλοκές. Γι αυτό άλλωστε σε πολλά ιδιωτικά νοσοκομεία υποβάλλονται υποχρεωτικά όλοι οι ασθενείς πριν την επέμβαση σε τεστ για τον ιό.

«Κρίσιμο ζήτημα για την επαναλειτουργία με ασφάλεια των κλινικών είναι η διενέργεια test σε όλους τους ασθενείς ανεξάρτητα από την αιτία εισαγωγής τους στο νοσοκομείο, καθώς και σε όλο το υγειονομικό προσωπικό, προκειμένου να αποφευχθεί η ενδονοσοκομειακή διασπορά» αναφέρει η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Δείτε και το ρεπορτάζ του OPEN TV

χειρουργείαιδιωτικές κλινικέςΕΣΥ