Υγεία|25.08.2020 12:51

Σωτήρης Τσιόδρας: Μπαίνει ξανά στις ζωές μας – Πώς φτάσαμε ως εδώ

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Ο Σωτήρης Τσιόδρας μπήκε ξαφνικά στη ζωή όλων μας, μία ημέρα που ουδείς περίμενε. Άλλωστε, ποιος θα περίμενε ότι η ανθρωπότητα θα ζούσε μία πρωτοφανή πανδημία. Μία πανδημία του κορονοϊού που θα γονάτιζε ακόμη και τις άλλοτε ισχυρές οικονομικά χώρες, που σήμερα μετρούν νεκρούς και απώλειες κάθε λογής.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας μπήκε στη ζωή των Ελλήνων την 1η Φεβρουαρίου οπότε και ορίσθηκε με εντολή Μαξίμου εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό. Λίγο αργότερα αρχίσαμε να τον βλέπουμε στις οθόνες μας σε καθημερινή βάση και μέχρι τις 26 Μαΐου, οπότε και η επιδημία στη χώρα μας άρχισε να κάμπτεται.

Τότε ήταν που κρίθηκε (από το Μέγαρο Μαξίμου πάντα) πως ο Σωτήρης Τσιόδρας που συνοδευόταν καθημερινά από τον «σκληρό» της ενημέρωσης και των μέτρων Νίκο Χαρδαλιά, θα πρέπει να σταματήσει να πληροφορεί τους πολίτες καθημερινά στις 18:00.

Τότε ήταν που ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς – που τελικώς απεδείχθη περισσότερο τυπικός με την τήρηση των μέτρων παρά σκληρός- είχε πει με νόημα: «Αν μας ξαναδείτε να κάνουμε ενημέρωση ζωντανά, αυτό θα σημαίνει πως τα πράγματα δεν θα έχουν πάει καλά». Και κάπως έτσι το δίδυμο επιστρέφει δύο φορές την εβδομάδα προκειμένου να ενημερώνει για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας.

Τώρα αν τα πράγματα πάνε καλά ή όχι θα φανεί τις επόμενες μέρες οπότε και θα έχουν επιστρέψει και οι τελευταίοι εκδρομείς του Αυγούστου. Βέβαια στο μεσοδιάστημα οι Έλληνες «απολάμβαναν» τα μέτρα Χαρδαλιά κάθε Τρίτη οπότε και γινόταν η συνέντευξη Τύπου με όλες τις εξελίξεις γύρω από τον νέο κορονοϊό.

Και στο ίδιο μεσοδιάστημα, ο Σωτήρης Τσιόδρας υποχρεώθηκε να βγει για μία ακόμη φορά στις οθόνες μας, στις 4 Αυγούστου, κυρίως για να κινητοποιήσει τους πολίτες για τον Δεκαπενταύγουστο.

Γιατί τώρα

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας την τελευταία φορά που είχε ενημερώσει στις τακτικές του συναντήσεις από το υπουργείο Υγείας στις 26 Μαΐου, εμφατικά είχε πει πως δεν ήθελε να αναφερθεί σε «εκείνον» τον κορονοϊό δηλαδή, για να μην του κάνει τη χάρη. Ήταν πιθανώς από εκείνες τις στιγμές των ειδικών που είναι πεπεισμένοι πως η επιστήμη μπορεί να νικήσει έναν αόρατο εχθρό.

Τελικώς όμως ο κορονοϊός απεδείχθη πιο…σκληρός για να πεθάνει αφού μας συνόδευσε σε υψηλά επίπεδα μέσα στον Αύγουστο οπότε και καταγράφονταν συνεχώς τριψήφια νέα κρούσματα.

Αυτός, λένε πηγές του ethnos.gr, ήταν και ο λόγος που το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να επανεμφανίσει τον Σωτήρη Τσιόδρα έστω για δύο φορές την εβδομάδα προκειμένου να τεθούν σε εγρήγορση και οι πολίτες και να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας.

Σωτήρης ΤσιόδραςΚορονοϊόςκρούσματα