Υγεία|28.12.2018 10:22

ΑΣΕΠ: Επεσαν σε... κώµα οι 1.116 προσλήψεις γιατρών

Δήμητρα Ευθυμιάδου

«Αλαλούμ επικρατεί στο χώρο της Υγείας λίγο πρωτού εκπνεύσει το 2018, καθώς από τη µία ακυρώνονται πολυδιαφηµισµένες προσλήψεις, ενώ από την άλλη αδειάζουν τα Κέντρα Υγείας, οι Μονάδες της Πρωτοβάθµιας Φροντίδας αλλά και τα νοσοκοµεία από γιατρούς και προσωπικό που αποχωρούν υποχρεωτικά.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε επίσηµα το ΑΣΕΠ, έπειτα από έγγραφο αίτηµα του υπουργείου Υγείας, αναστέλλεται προσωρινά η έκδοση της Προκήρυξης ΑΣΕΠ 11Κ/2018, που αφορά στην πλήρωση µε σειρά προτεραιότητας 1.116 θέσεων τακτικού προσωπικού κλάδων και ειδικοτήτων κατηγοριών Πανεπιστηµιακής, Τεχνολογικής, ∆ευτεροβάθµιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης σε Φορείς του υπουργείου Υγείας.

Οπως αναφέρουν πληροφορίες του «Εθνους», η αναστολή γίνεται προκειµένου να καθοριστούν µε ακρίβεια όλες οι ειδικές θέσεις που προβλέπονται από τον νόµο για την προστασία των πολυτέκνων και των ατόµων µε ειδικές ανάγκες αλλά και για να επανεξεταστούν οι όροι της προκήρυξης.

Οι ενδιαφερόµενοι πάντως, οι οποίοι είναι πολλοί, θα πρέπει να αναµένουν νέα έναρξη της διαδικασίας ώστε να καταθέσουν τις αιτήσεις τους. Ωστόσο η αναστολή της προκήρυξης φέρνει νέες καθυστερήσεις για την κάλυψη θέσεων στον τοµέα της Υγείας, ο οποίος ούτως ή άλλως στενάζει από έλλειψη προσωπικού.

Αποχωρήσεις Εξάλλου πρόσθετες δυσκολίες αναµένεται να δηµιουργηθούν στις Μονάδες της Πρωτοβάθµιας Φροντίδας Υγείας, όπως είναι τα Κέντρα Υγείας, τα Πολυϊατρεία, καθώς σε λίγα 24ωρα αναµένεται να αποχωρήσουν περίπου 700 γιατροί από το δηµόσιο σύστηµα. Και αυτό επειδή ο νόµος που έχει ψηφιστεί από τη νυν ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τους επιβάλλει να βάλουν «λουκέτο» στα ιδιωτικά τους ιατρεία, παρότι είχαν κερδίσει στα δικαστήρια.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σε συνάντηση που είχε χθες µε εκπροσώπους του κλάδου (ΣΕΥΠ - ΕΟΠΥΥ - ΠΕ∆Υ) ξεκαθάρισε ότι οριστικά πια δεν θα δοθεί άλλη παράταση στο µεικτό σύστηµα εργασίας των γιατρών του πρώην ΙΚΑ και έτσι οι περίπου 700 γιατροί είτε θα αποχωρήσουν έως τις 31 ∆εκεµβρίου 2018 από το ΕΣΥ και θα επιλέξουν να εργάζονται ιδιωτικά, είτε θα µείνουν στο δηµόσιο σύστηµα χωρίς όµως ιδιωτικό έργο. Να σηµειωθεί ότι η πρώτη φουρνιά των γιατρών του πρώην ΙΚΑ (περίπου 3.000) είχαν αποχωρήσει µε αντίστοιχο νόµο του Αδώνιδος Γεωργιάδη το 2014, ενώ στη συνέχεια όσοι είχαν αποµείνει είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη για να δικαιωθούν και να µπορούν να εργάζονται τόσο στο δηµόσιο όσο και στον ιδιωτικό τοµέα.

Το επιχείρηµα που προβάλλουν οι γιατροί είναι ότι η νυν ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε δεσµευτεί προεκλογικά ότι θα επέστρεφαν όλοι οι γιατροί στο ΕΣΥ που είχαν αποχωρήσει υποχρεωτικά µε τον Νόµο Γεωργιάδη, ενώ συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Εξωθούνται σε παραίτηση άλλοι 700 γιατροί από τις Μονάδες της Πρωτοβάθµιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), που θα σηµάνει νέα προβλήµατα για την εξυπηρέτηση των ασθενών.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας υπεραµύνεται των αποφάσεών του δηλώνοντας µεταξύ άλλων: «Το υπουργείο Υγείας εξάντλησε όλα τα περιθώρια νοµοθέτησης ευνοϊκών ρυθµίσεων που δηµιουργούν κίνητρα παραµονής στο ∆ηµόσιο Σύστηµα Υγείας. Εχουµε ήδη προβλέψει τη δυνατότητα για τους γιατρούς που έχουν “νοσοκοµειακές” ειδικότητες να έχουν ενεργό συµµετοχή στην πρωινή και απογευµατινή λειτουργία, αλλά και στην εφηµερία των όµορων νοσοκοµείων. Ετσι αναιρείται το επιχείρηµα της επιστηµονικής απαξίωσης των ειδικευµένων γιατρών της ΠΦΥ και της απαγόρευσης άσκησης κλινικού έργου που δεν µπορεί να προσφερθεί σε επίπεδο ΠΦΥ».

ΑΣΕΠυγεία