Υγεία|14.10.2020 12:47

Κορονοϊός - υπουργείο Υγείας: Γιατί γίνονται οι μετακινήσεις-εξπρές γιατρών στο Σωτηρία

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Απαντήσεις για τις μετακινήσεις εξπρές που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα από νοσοκομεία του ΕΣΥ προς το Σωτηρία προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα περιστατικά covid-19, δίνει το υπουργείο Υγείας. Το τελευταίο διάστημα γιατροί και εργαζόμενοι του ΕΣΥ τάσσονται κατά των μετακινήσεων προς το «Σωτηρία» σημειώνοντας πως τα υπόλοιπα νοσοκομεία αποδυναμώνονται.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι υγειονομικοί που απεργούν αύριο Πέμπτη 15 Οκτωβρίου έχουν ως ένα από τα βασικά τους αιτήματα να μη γίνονται μετακινήσεις εργαζομένων σε άλλα νοσοκομεία.

Οι 16 γιατροί

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξηγεί: «Η μετακίνηση 16 ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων προς το ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» για χρονικό διάστημα 3 μηνών, γίνεται με γνώμονα την κλινική τους εμπειρία σε ΜΕΘ ή ΜΑΦ. Οι συγκεκριμένοι ιατροί θα αποτελέσουν τον αρχικό πυρήνα εκπαιδευτών για τους 45 προσληφθέντες ιατρούς στη νέα ΜΕΘ του Νοσοκομείου».

Ειδικότερα το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι τα υπόλοιπα νοσοκομεία δεν αποδυναμώνονται, καθώς οι ειδικότητες των γιατρών που παίρνουν τρίμηνη μετάθεση υπάρχουν στα νοσοκομεία από τα οποία αποχωρούν.

Αναφέρει χαρακτηριστικά: «O αριθμός των ιατρών που μετακινείται, ουδόλως αποδυναμώνει τις Μονάδες Προέλευσης, με βάση την καταχώρηση αριθμού ατόμων ίδιας ειδικότητας, τα οποία υπηρετούν σε αυτές».

Το υπουργείο Υγείας παραθέτει μάλιστα και τις σχετικές ειδικότητες των γιατρών σε πίνακα.

  • Από τους 29 αναισθησιολόγους που υπηρετούν στο ΓΝΑ «Λαϊκό», μετακινούνται οι 2.
  • Από τους 49 Καρδιολόγους που υπηρετούν στο ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς», μετακινείται ο 1.
  • Από τους 49 ιατρούς Εσωτερικής Παθολογίας που υπηρετούν στο ΓΝΑ «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ε.Ε.Σ.», μετακινείται ο 1.

Οι προσλήψεις

Σε ό,τι αφορά στις μόνιμες προσλήψεις που ζητούν τα συνδικαλιστικά όργανα γιατρών και εργαζομένων, το υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι ολοκληρώνεται από τα Συμβούλια Κρίσεων η διαδικασία πρόσληψης 900 μονίμων ιατρών και βρίσκονται σε εξέλιξη:

  • Η προκήρυξη 81 θέσεων μονίμων ιατρών, εκ των οποίων οι 49 αφορούν νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. στη νησιωτική Ελλάδα.
  • Η προκήρυξη 400 θέσεων μονίμων ιατρών, εκ των οποίων οι 200 θα στελεχώσουν ΜΕΘ σε όλη τη χώρα.

«Από τους 200 μόνιμους ιατρούς που θα στελεχώσουν τις ΜΕΘ, οι 45 προσλαμβάνονται για τη νέα ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Η Σωτηρία» ισχυρίζεται το υπουργείο Υγείας, το οποίο διαβεβαιώνει ότι όλες οι προσλήψεις θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του Νοεμβρίου και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα έχουν ενισχυθεί με 1.381 μόνιμους ιατρούς.

ΕΣΥΣωτηρίαγιατροίΚορονοϊόςΜΕΘ