Υγεία|20.10.2020 17:53

Κορονοϊός: Ελπιδοφόρα τα αποτελέσματα από τα rapid test στο Σύνταγμα

Δήμητρα Ευθυμιάδου

«Σαρώθηκαν» στο μετρό του Συντάγματος με rapid test εκατοντάδες Αθηναίοι που ήταν περαστικοί από την καρδιά της πρωτεύουσας. Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr, από το πρωί πραγματοποιήθηκαν περισσότερα από 3.000 rapid test σε πολίτες που μπήκαν στο μετρό του Συντάγματος. Πηγές του ethnos.gr αναφέρουν ότι τα θετικά κρούσματα του κορονοϊού που εντοπίσθηκαν ήταν ελάχιστα σε σχέση με το σύνολο των τεστ που πραγματοποιήθηκαν, αφού ήταν μόλις μερικές δεκάδες και δεν ξεπερνούσαν τον διψήφιο αριθμό.

Ωστόσο, είναι άγνωστο εάν η εικόνα αυτή που αποκόμισε σήμερα ο ΕΟΔΥ ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς οι έλεγχοι ήταν δειγματοληπτικοί. ΟΙ ειδικοί αναμένουν να συγκεντρωθούν κι άλλα αποτελέσματα από άλλες περιοχές της Αθήνας πριν αποφανθούν με βάση τη στατιστική, για την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της πόλης.

Πάντως οι πολίτες που βρέθηκαν θετικοί ενημερώθηκαν από τον ΕΟΔΥ για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν, καθώς οι περισσότεροι ήταν ασυμπτωματικοί.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ «Κλιμάκια του ΕΟΔΥ αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) πραγματοποίησαν σήμερα, Τρίτη 20 Οκτωβρίου, δωρεάν rapid τεστ σε πολίτες, στον σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα. Πραγματοποιήθηκαν 3.017 έλεγχοι, εκ των οποίων ανευρέθησαν είκοσι εννέα (29) θετικά δείγματα, από τα οποία δεκαοκτώ (18) αφορούν σε άνδρες και έντεκα (11) σε γυναίκες, με διάμεση ηλικία τα 34,8 έτη.

Να σημειωθεί ότι οι ΚΟΜΥ αποτελούν βασικό πυλώνα των δράσεων του ΕΟΔΥ και είναι έργο που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, μέσω του προγράμματος Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα».

Τα τεστ στις γειτονιές της Αθήνας

Και φυσικά δεν είναι τυχαία η παρουσία του ΕΟΔΥ στο Σύνταγμα. Είναι μία από τις περιοχές μαζί με το Κολωνάκι, το Μοναστηράκι καθώς και άλλες γειτονιές στην καρδιά της πρωτεύουσας, που παρουσιάζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Και το ζήτημα είναι ότι από τους ελέγχους που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από τον ΕΟΔΥ στο κέντρο της Αθήνας, τα θετικά κρούσματα ήταν κυρίως άτομα νεαρά με μέση ηλικία τα 21 έτη.

Οι έλεγχοι του ΕΟΔΥ στην Αθήνα θα συνεχισθούν και τις επόμενες εβδομάδες οπότε και οι ειδικοί αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού λόγω και της πτώσης της θερμοκρασίας. Άλλωστε οι επιστήμονες εκτιμούν με βάση την εμπειρία από άλλες χώρες, ότι η μεταδοτικότητα του κορονοϊού θα αυξηθεί κάθετα τους κρύους μήνες που ακολουθούν και μπορεί να φθάσει ακόμη και 10 φορές περισσότερο σε σύγκριση με σήμερα.

κρούσματαΜετρό ΣύνταγμαΚορονοϊόςrapid test