Υγεία|01.11.2020 22:17

Υπουργείο Υγείας: Απάντηση σε ΣΥΡΙΖΑ για το «κούρεμα» στα τακτικά χειρουργεία

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση για κατακόρυφη μείωση των τακτικών χειρουργείων λόγω κορονοϊού, δίνει το υπουργείο Υγείας.

Κουρεύονται για άλλη μία φορά τα τακτικά χειρουργεία στο ΕΣΥ και στο δεύτερο πιο ισχυρό κύμα του κορονοϊού προκειμένου να μην υπάρχει διασπορά. Να σημειωθεί πως με βάση τα νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από την Τρίτη, στις κόκκινες περιοχές της χώρας θα μειωθούν τα τακτικά χειρουργεία κατά 80% προκειμένου να περιορισθεί η επιδημία στη χώρα μας.

Ήδη όμως είχε αρχίσει η σταδιακή μείωση των τακτικών χειρουργείων σε διάφορες περιοχές της χώρας και ειδικά στην Αττική, με σχετικές εντολές που είχαν δοθεί στα νοσοκομεία.

«Όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη»

Στα αντίστοιχα μέτρα που ακολουθούν σχεδόν όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες εστιάζει την απάντησή του το υπουργείο Υγείας για την κατακόρυφη μείωση των τακτικών χειρουργείων στο ΕΣΥ και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, απόφαση που προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Όπως ακριβώς έγινε στην διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας, έτσι και τώρα, το Υπουργείο Υγείας λαμβάνει έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα, με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών που προσέρχονται στις δομές υγείας.

Η προσωρινή μείωση λειτουργιών των νοσοκομείων για την αντιμετώπιση της COVID-19, είναι τακτική που ακολουθείται από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες - επισημαίνεται δε ότι υπάρχουν χώρες οι οποίες δεν έχουν επιστρέψει σε κανονική λειτουργία νοσοκομείων από την Άνοιξη.

Συγκεκριμένα, η προσωρινή μείωση των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων, εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, ως μέτρο αύξησης της ανθεκτικότητας του συστήματος» αναφέρει το υπουργείο Υγείας.

Κανονικά οι χρονίως πάσχοντες

Ωστόσο από το υπουργείο Υγείας υπογραμμίζεται ότι όλες οι θεραπείες και τα χειρουργεία των σοβαρών περιστατικών πραγματοποιούνται κανονικά.

«Ξεκαθαρίζεται ότι τα θεραπευτικά προγράμματα ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας, οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές παρεμβάσεις (όπως χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες, εγχύσεις φαρμάκων, συνεδρίες σε μονάδα τεχνητού νεφρού) υλοποιούνται κανονικά από τα νοσοκομεία, λαμβάνοντας πάντα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης για τις συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες ασθενών.

Επίσης, τονίζεται ότι έκτακτες και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις, καθώς και η λειτουργία των ειδικών νοσοκομείων συνεχίζονται κανονικά» σημειώνεται.

Κατά ΣΥΡΙΖΑ

Μετά την ανακοίνωση πάντως του ΣΥΡΙΖΑ για το κούρεμα των χειρουργείων η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναφέρει: «Οι επιπτώσεις της πανδημίας, δοκιμάζουν τις αντοχές τόσο των ανθρώπων όσο και των Κρατών, σε όλο τον πλανήτη.

Στον πλανήτη ΣΥΡΙΖΑ, όμως, της πολιτικής απομόνωσης και ανυποληψίας, κυριαρχεί η μικροπολιτική σκοπιμότητα και ο λαϊκισμός».

υπουργείο ΥγείαςΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχίαχειρουργεία