Υγεία|04.01.2021 20:00

Ανοιγμα σχολείων: Το παρασκήνιο για νηπιαγωγεία, Δημοτικά - Πιέσεις και παρέμβαση Κεραμέως

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Ο κύβος ερρίφθη και τα μικρά παιδιά των δημοτικών και των νηπιαγωγείων θα ακούσουν για πρώτη φορά το κουδούνι του σχολείου τους στις 11 Ιανουαρίου. Η απόφαση ελήφθη από τους 32 ειδικούς της επιτροπής του υπουργείου Υγείας παρουσία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως έπειτα από ένα τρίωρο συζητήσεων, διαφωνιών αλλά και έντονων επιφυλάξεων για το άνοιγμα των σχολείων.

Με βαριά καρδιά η εισήγηση για άνοιγμα σχολείων

Οι ειδικοί της επιτροπής αποφάσισαν να δώσουν το πράσινο φως έχοντας στο μυαλό τους ότι η κυβέρνηση επιδιώκει πάση θυσία να ανοίξουν τα σχολεία, αναφέρουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr. Ειδικότερα η Νίκη Κεραμέως που παρέστη σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της σημερινής τηλεδιάσκεψης εκδήλωσε έντονο ενδιαφέρον να ενημερωθεί γιατί πολλοί ειδικοί ήταν διστακτικοί στο άνοιγμα των σχολείων. Μάλιστα χρειάστηκε να επανέλθει αρκετές φορές στο ζήτημα του ανοίγματος, γεγονός που έκανε πολλούς ειδικούς να ψηφίσουν θετικά έστω και με βαριά καρδιά, όπως τονίζουν πηγές του ethnos.gr.

Οι μαθητές της Γ' Λυκείου

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι η υπουργός Παιδείας ζήτησε από τους ειδικούς να ανοίξει μαζί με τα Δημοτικά έστω και η Γ'  Λυκείου, καθώς για γυμνάσια και λύκεια οι εμπειρογνώμονες ήταν αρνητικοί από την αρχή. Άλλωστε δεν έχουν δει ακόμη τα επιδημιολογικά δεδομένα από την επίπτωση της Πρωτοχρονιάς. Το επιχείρημα της Νίκης Κεραμέως ήταν πως τα παιδιά της Γ' Λυκείου πρέπει να προετοιμασθούν για τις πανελλαδικές εξετάσεις, κάτι που απερρίφθη από τους ειδικούς δεδομένου ότι όσα παιδιά θα δώσουν εξετάσεις βρίσκονται ήδη σε σχετική προετοιμασία και η παρουσία τους στο σχολείο δεν θα συνέβαλε σε κάτι, όπως υποστήριξαν αρκετοί ειδικοί με βάση τις πληροφορίες του ethnos.gr.

Τα γυμνάσια και τα Λύκεια

Άγνωστο παραμένει πάντως πότε θα μπορέσουν να ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια καθώς οι ειδικοί αναμένεται να συνεδριάσουν την ερχόμενη εβδομάδα για να εκτιμήσουν επιδημιολογικά την κατάσταση. Πληροφορίες του ethnos.gr τονίζουν ότι είναι πολλοί οι ειδικοί που θα ήθελαν τα μεγαλύτερα παιδιά να μην επιστρέψουν στο σχολείο πριν τις 25 Ιανουαρίου, καθώς τότε θα υπάρχει μία ξεκάθαρη εικόνα για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

άνοιγμα σχολείωνσχολείανηπιαγωγείαδημοτικάΝίκη Κεραμέως