Υγεία|07.01.2019 16:20

Η ιδανική διατροφή μετά τις γιορτές - Προσοχή στις «δίαιτες-αστραπή»

Newsroom

Οι διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι η ιδανική περίοδος να δούμε φίλους και συγγενείς, να απολαύσουμε το οικογενειακό περιβάλλον και φυσικά να φάμε τα ιδιαίτερα Χριστουγεννιάτικα εδέσματα. Ωστόσο υπακούοντας στις προσταγές του ουρανίσκου, συχνά το 15ήμερο «διατροφικό ξεσάλωμα» μας κοστίζει σε κιλά, ένα έντονο αίσθημα φουσκώματος και πολλές τύψεις. Αυτές οι τύψεις και η ένδειξη της ζυγαριάς μετά τις γιορτές είναι δύο ισχυροί παράμετροι που συχνά μας ωθούν στο να ψάχνουμε για «μαγικές» λύσεις που θα επαναφέρουν άμεσα τη ζυγαριά σε τιμές «προ-γιορτών».

Με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο βρισκόμαστε μπροστά σε δίαιτες αστραπή που υπόσχονται ταχύτατη απώλεια βάρους, «αποτοξίνωση» και «μόνιμα» αποτελέσματα. Δίαιτες μονοφαγικές, με σούπες μόνο, κετογονικές, πολύ χαμηλών θερμίδων ή και απόλυτης νηστείας υπόσχονται όλα τα παραπάνω σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν χρειάζεται ωστόσο να είναι κάποιος ειδικός ώστε να καταλάβει ότι η μετάβαση από μια περίοδο υπερφαγική στο ακριβώς αντίθετο άκρο, δηλαδή την απόλυτη στέρηση είναι ένα σοκ προς τον οργανισμό που αντιδρά αμέσως μετά και οδηγεί στην άμεση επαναπρόσληψη του βάρους.

Οι περισσότερες ακραίες δίαιτες οδηγούν σε μια ταχεία απώλεια βάρους χωρίς όμως να καλύπτουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός και φυσικά δεν αποτοξινώνουν τον οργανισμό με την πραγματική έννοια του όρου. Μπορεί δε να αποδειχτούν επικίνδυνες για την υγεία όταν εφαρμόζονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Συχνά συμπτώματά τους που εκδηλώνονται από τις πρώτες κιόλας ημέρες εφαρμογής είναι η ατονία, οι κεφαλαλγίες, η κόπωση και η αδυναμία να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της εργασίας μας.

Ας το σκεφτούμε όμως λογικά. Η αύξηση του βάρους μετά τις γιορτές οφείλεται στην αυξημένη κατανάλωση φαγητού, αλκοολούχων ποτών και γλυκών, καθώς και στη μείωση των επιπέδων άσκησης. Ο καλύτερος και αποτελεσματικότερος τρόπος λοιπόν για να χαθούν τα κιλά των γιορτών και το ενοχλητικό αίσθημα φουσκώματος είναι η αντιστροφή της κατάστασης που προκάλεσε την ίδια την αύξηση.

Ας αναφέρουμε λοιπόν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να επανέλθετε σε μια πιο ισορροπημένη διατροφή μετά τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές χωρίς να στερηθείτε και χωρίς να επιβαρύνεται την υγεία και το σώμα σας:

* Εκμεταλλευτείτε την ανάγκη του οργανισμού σας για πιο φυτική διατροφή, μετά από μια περίοδο έντονης κατανάλωσης κρέατος. Δώστε έμφαση στα όσπρια, τις σαλάτες και την κατανάλωση φρούτων

* Εάν θέλετε να μειώσετε τις ημερήσιες σας θερμίδες με εύκολο και έξυπνο τρόπο, φτιάξτε και καταναλώστε ως κύριο γεύμα σύνθετες σαλάτες με άπαχο κρέας, όσπρια

ή τυρί χαμηλών λιπαρών, ξηρούς καρπούς, ρόδι ή λίγα αποξηραμένα φρούτα και σπιτικές σος με χυμό εσπεριδοειδών και λίγο ελαιόλαδο

* Εάν θέλετε κρέας, προτιμήστε το ψάρι και τα πουλερικά ως κύριο γεύμα αντί για κόκκινο κρέας

* Συνοδεύετε πάντα τα γεύματά σας με σαλάτες εποχής. Η σαλάτες βοηθούν να επέλθει το αίσθημα του κορεσμού πιο γρήγορα.

* Κάντε σωστή κατανομή γευμάτων (τουλάχιστον 4 ή 5 γεύματα) για να μην μπείτε στον πειρασμό να καταναλώνεται γλυκά λόγω πείνας.

* Βάλτε στόχο να καταναλώνετε τουλάχιστον 2 με 3 φρούτα ημερησίως

* Προτιμήστε σαν σνακ τροφές πού σίγουρα υπάρχουν στο σπίτι μετά τις γιορτές όπως τα αποξηραμένα φρούτα και λίγους ξηρούς καρπούς

* Εκμεταλλευτείτε τον ελεύθερο χρόνο κάνοντας το αγαπημένο σας άθλημα. Η άσκηση βελτιώνει τη διάθεση, τονώνει το μεταβολισμό και επαναφέρει την φυσιολογική εντερική λειτουργία

* Διώξτε τους πειρασμούς των γλυκών από το σπίτι. Το οπτικό ερέθισμα είναι το ισχυρότερο, επομένως ακόμα και αν κάποιος έχει τη διάθεση να μειώσει τα γλυκά, όταν τα βλέπει συνεχώς στη κουζίνα ή το σαλόνι του, μπαίνει εύκολα στον πειρασμό.

* Περιορίστε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών μειώνοντας έτσι και τις θερμίδες που προσλαμβάνετε αλλά και το αίσθημα του φουσκώματος.

* Γράφει ο Dr. Πωλ Φαρατζιάν

Κλινικός διαοτολόγος-διατροφολόγος

γιορτέςδίαιταδιατροφή