Υγεία|09.03.2021 13:54

Αδειάζουν οι ιδιωτικές κλινικές για να υποδεχθούν ασθενείς covid – Το σχέδιο και οι αμοιβές

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Μέχρι αύριο Τετάρτη αναμένεται να αδειάσουν οι δύο ιδιωτικές κλινικές (ΛΗΤΩ και Ιατρικό Περιστερίου) που εθελοντικώς προσφέρθηκαν να συμβάλουν στη μάχη του ΕΣΥ κατά του κορονοϊού. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, έχει ξεκινήσει η διακομιδή των ασθενών σε άλλες ιδιωτικές κλινικές των δύο ομίλων, ώστε να εκκενωθούν το ΛΗΤΩ και το Ιατρικό Περιστερίου και να αναλάβουν ασθενείς covid από το ΕΣΥ. Ειδικότερα οι ασθενείς από το ΛΗΤΩ μεταφέρονται στο ΜΗΤΕΡΑ, ενώ του Περιστερίου στις άλλες κλινικές του Ομίλου.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Δύο μεγάλες ιδιωτικές κλινικές παραχωρούνται στο ΕΣΥ

Το σχέδιο και οι αμοιβές

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Υγείας την Πέμπτη θα ξεκινήσει η αξιοποίηση των κλινών στις δύο ιδιωτικές κλινικές, εφόσον καλυφθούν πλήρως τα κρεββάτια στο ΕΣΥ.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr οι αμοιβές των δύο ιδιωτικών κλινικών θα είναι με τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) συν το μισθολογικό κόστος που θα υπολογισθεί με τον δείκτη 2.09. Οπως ακριβώς είχαν άλλωστε αμειφθεί και οι ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης. Οι σχετικές λεπτομέρειες αναμένεται να γνωστοποιηθούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση τις επόμενες ημέρες.

Πάντως ο Σύνδεσμος των Ιδιωτικών Κλινικών (ΣΕΚ) βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Υγείας για τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα στη μάχη της πανδημίας, παρότι τα στελέχη του επισημαίνουν ότι οι αμοιβές δεν είναι τέτοιες που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες και το κόστος.

ΕΣΥιδιωτικές κλινικέςΚορονοϊός