Υγεία|11.06.2021 20:08

Self test: Παράθυρο για συμφωνία κυβέρνησης–φαρμακοποιών

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Συνεχίζεται η μάχη για τη διάθεση των self test από τα φαρμακεία, αλλά όπως φαίνεται κυβέρνηση και φαρμακοποιοί βρίσκονται κοντά στο να καταλήξουν σε συμφωνία.

Άλλωστε την Τετάρτη 16 Ιουνίου έχει προγραμματισθεί κρίσιμη συνάντηση στο υπουργείο Υγείας μεταξύ των δύο πλευρών, παρότι ήδη η κυβέρνηση φαίνεται ότι είναι έτοιμη να ικανοποιήσει ορισμένα θεσμικά αιτήματα του κλάδου.

Εξάλλου και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα συμφωνία με τους φαρμακοποιούς για να συνεχιστεί η διανομή των self tests από τα φαρμακεία.

Ερωτηθείσα για το αν έχει καταλήξει η κυβέρνηση από που θα διατίθενται τα self test, η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε πως έχει διασφαλιστεί η διανομή τους στην Επικράτεια και ότι υπάρχει συμφωνία έως τις 19 Ιουνίου, ευελπιστώντας πως θα συνεχίσουν έτσι και αν δεν καταστεί εφικτό θα αναζητηθούν και άλλοι τρόποι.

Η συνάντηση

Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό πρόσκληση στους εκπροσώπους του κλάδου απηύθυνε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης ώστε να συναντηθούν την Τετάρτη 16 Ιουνίου. Η πρόσκληση απευθύνεται στον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολο Βαλτά, οπότε και οι δύο πλευρές θα θέσουν αναλυτικά τα ζητήματα που προς ώρας τους χωρίζουν.

Όπως δηλώνει στο ethnos.gr ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς: «Εμείς τιμήσαμε τη συμφωνία μας και δώσαμε τα self test και πέρα από τις ημερομηνίες που προβλέπονταν από το σύμφωνο συνεργασίας. Εμείς θα τα διαθέσουμε αλλά κατ’ αποκλειστικότητα, αλλιώς δεν γίνεται. Αυτό είναι δεσμευτικό. Δεν μπορούν να διατεθούν συνδυαστικά.

Καθότι εμείς περιφρουρούμε αυτό το ιατροτεχνολογικό προϊόν το οποίο δεν μπορεί να διατίθεται σε μη επιστημονικό χώρο.

Γι αυτό και η κυβέρνηση πρέπει να επιλέξει είτε το δίκτυο των 10.000 επιστημόνων φαρμακοποιών ή κάτι άλλο. Δεν μπορούμε να βάλουμε στην ίδια ζυγαριά τους επιστήμονες με τη διάθεση των self test στα σούπερ μάρκετ».

Οι φαρμακοποιοί πάντως θα ζητήσουν από την κυβέρνηση εκτός των άλλων την επίλυση θεσμικών τους προβλημάτων. Μεταξύ αυτών θα είναι ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), την πώληση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα φαρμακεία κ.α.

Όλες οι ειδήσεις

Ξεκαθαρίζει η Πελώνη: Δεν τίθεται θέμα απολύσεων μη εμβολιασμένων

Σούπερ μάρκετ: Το νέο ωράριο λειτουργίας – Παράθυρο για πώληση self tests

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ: Πού θα σημειωθούν ισχυρές βροχές και κεραυνοί

Πρωτοφανής κίνηση: Ο Κ. Τασούλας αρνήθηκε να δώσει τον λόγο στον Α. Τσίπρα

κυβέρνησηφαρμακείοΚορονοϊόςφαρμακείαself test