Υγεία|22.09.2021 07:05

Κορονοϊός: Νέα περιοριστικά μέτρα στο τραπέζι για τη Θεσσαλονίκη – Ανοίγουν επιπλέον κρεβάτια για covid

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται πλέον όλη η Βόρεια Ελλάδα καθώς ανησυχητικά είναι τα δεδομένα για τον κορονοϊό, αφού στην περιοχή καταγράφεται αύξηση όχι μόνο των κρουσμάτων αλλά και των νοσηλειών, ενώ καλή δεν είναι η κατάσταση σε ό,τι αφορά το επίπεδο των εμβολιασμών.

Για τον λόγο αυτό ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα αλλά και ο Γενικός Γραμματέας υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος βρίσκονται σήμερα στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να επανεξετάσουν το επιχειρησιακό σχέδιο στα νοσοκομεία.   Παράλληλα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στοχεύει στο να δοθεί το μήνυμα για αύξηση στους εμβολιασμούς, αφού στις περιοχές αυτές έχουμε και χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. 

Τα νοσοκομεία

Στο μεταξύ όμως όσο έχουν παγώσει οι εμβολιασμοί σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, αυξάνονται οι νοσηλείες στις ΜΕΘ αλλά και στις απλές κλίνες covid, γεγονός που κάνει τις υγειονομικές αρχές να επανεξετάζουν το επιχειρησιακό τους σχέδιο.  Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, ήδη έχει δοθεί εντολή να αναπτυχθούν εκ νέου κλίνες που είχαν διατεθεί και στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας για τους νοσηλευόμενους με covid. Ταυτόχρονα έχουν ξεκινήσει οι συνομιλίες και με τους υπευθύνους των ιδιωτικών κλινικών ώστε αν χρειασθεί να αξιοποιηθούν κρεβάτια και στον ιδιωτικό τομέα. Κάτι που είχε γίνει και στα προηγούμενα κύματα του κορονοϊού

Ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι στη Θεσσαλονίκη αυξάνονται επικίνδυνα τα κρούσματα αλλά και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, ενώ γεμάτες είναι όλες οι μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων της πόλης. 

Στον ορίζοντα νέα μέτρα

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στη Θεσσαλονίκη αλλά και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα προκαλεί έντονη ανησυχία στις αρχές αφού ουδείς θέλει να επαναληφθεί το σενάριο του περασμένου έτους όπου εκατοντάδες συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους επειδή κατά την εκτίμηση πολλών, καθυστέρησε να εφαρμοσθεί lockdown

Γι αυτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων έχει ήδη συζητηθεί τόσο στη επιτροπή των ειδικών όσο και από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αναφέρουν πηγές του ethnos.gr.

Προς ώρας όμως όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, έχει αποφασισθεί να γίνει επιδημιολογική παρατήρηση των δεδομένων τις επόμενες δύο εβδομάδας κι αν χρειασθεί να εφαρμοσθούν σε πρώτη φάση μέτρα του mini lockdown, πριν η Θεσσαλονίκη «κλείσει» ξανά όπως πριν μερικούς μήνες, αν κριθεί απολύτως απαραίτητο.

Να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, συνοδευόμενοι από τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννη Κωτσιόπουλο, σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις με τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών και των Νοσοκομείων καθώς και με τους Περιφερειάρχες και τους δημάρχους της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, με αντικείμενο τους πανδημικούς δείκτες που καταγράφονται στη Β. Ελλάδα, το ποσοστό των εμβολιασμών και τις ενέργειες που γίνονται για περαιτέρω αύξησή του καθώς και για την ετοιμότητα των υγειονομικών δομών.

Όλες οι ειδήσεις

Θρίλερ ανατολικά της Κρήτης: Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι τουρκικές φρεγάτες – Διαψεύδει το ΓΕΕΘΑ ότι παραβίασαν τα χωρικά ύδατα

Απίστευτο περιστατικό στη Βάρκιζα: Ξέχασαν κοριτσάκι 2 ετών σε σχολικό λεωφορείο για 5 ώρες

Τρίκαλα: Φάρμακα με drone παραδίδει ο δήμος

Freedom Pass/Data: Πώς θα λάβουν τα 50 GB οι εμβολιασμένοι 15 - 17 ετών

ΘεσσαλονίκηlockdownΚορονοϊόςκρούσματανέα μέτρα