Υγεία|20.10.2021 16:51

Κορονοϊός: Πώς θα ήταν τα πράγματα χωρίς αρνητές εμβολίων

Τριαντάφυλλος Πετκανόπουλος

Αν δεν υπήρχαν αρνητές των εμβολίων σήμερα θα είχαμε πετύχει μεγάλη ανοσία της αγέλης, απέναντι στον Κορονοϊό, θα είχαμε ελαχιστοποιήσει τις ανθρώπινες απώλειες και θα ήμασταν κοντά στο πολυπόθητο σημείο του τέλους και της πλήρους κανονικότητας.

Με την προϋπόθεση φυσικά ότι το ίδιο θα είχε συμβεί σε όλες τις χώρες. Ακόμη και μόνο στην Ελλάδα όμως θα ήταν μια πολύ θετική εξέλιξη που θα κατέτασσε τη χώρα μας στις φωτεινές εξαιρέσεις του κόσμου. Αυτό βεβαίως είναι τοις πάσι γνωστό. Να δούμε όμως και πώς προκύπτει και τεκμηριώνεται από τη δυναμική των αριθμών σχετικά με τους εμβολιασμούς.

Όπως βλέπουμε στο 1ο Γράφημα, οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα μέχρι το τέλος Ιουλίου πήγαιναν καλά. «Καλά» εννοώντας να μπορούν σχεδόν άμεσα να εμβολιαστούν όσοι πολίτες το επιθυμούσαν.

Σ΄ εκείνο το χρονικό σημείο, (Α), όπως δείχνει η πράσινη γραμμή, φθάσαμε σχεδόν στους εμβολιασμούς 6 εκατομμυρίων πολιτών. Τότε όμως άρχισε η σύγκρουση με τους αρνητές του εμβολίου. Ταυτόχρονα ολοκληρώθηκε η επέλαση της Μετάλλαξης Δ, η οποία ανέβασε το σημείο ανοσίας της αγέλης από τα επτά εκατομμύρια, στα οκτώ. Άρα το κενό που έπρεπε να καλύψουμε ανέβηκε από το ένα εκατομμύριο στα δύο.

Αν δεν υπήρχαν οι αρνητές

Αν υποθέσουμε ότι δεν υπήρχαν αρνητές του εμβολίου και συνέχιζαν οι πολίτες και το κράτος να πραγματοποιούν τους εμβολιασμούς με τον ίδιο ρυθμό, το σύνολό τους θα ακολουθούσε την πορεία της κόκκινης γραμμής. Η κόκκινη γραμμή αποτελεί την προέκταση της πράσινης γραμμής των εμβολιασμένων, με τη δυναμική που αυτή είχε αποκτήσει κατά το διάστημα από το τέλος Μαΐου, μέχρι το τέλος Ιουλίου. Οι μικρές μαύρες κάθετες γραμμές δείχνουν τη διαφορά ανάμεσα στους πολίτες που εμβολιάστηκαν (πράσινη γραμμή) και σε εκείνους που θα έπρεπε να είχαν εμβολιαστεί, χωρίς αρνητές, ανά 10ήμερο.

Βλέπουμε λοιπόν ότι τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου (σημείο Β) θα είχαμε πιάσει την πολυπόθητη ανοσία της αγέλης (μαζί και με τους νοσήσαντες) και θα συνεχίζαμε απρόσκοπτα προς τον αρχικό εμβολιασμό όλου του πληθυσμού και προς τις αναμνηστικές δόσεις. Ο Κορονοϊός στην Ελλάδα θα είχε τελειώσει. Αντ’ αυτού, βρισκόμαστε στο σημείο Γ με εμβολιασμούς λίγο πάνω από έξη εκατομμύρια και το χειρότερο με μια τάση που όπως φαίνεται από τη δυναμική της πράσινης καμπύλης σήμερα, δεν θα φτάσει σχεδόν ποτέ στο σημείο ανοσίας. Ποτέ, αν δεν υπάρξει βελτίωση.

Πρωτίστως ζήτημα κοινωνικής ευθύνης

Κατά συνέπεια, ως προς τους αρνητές, δεν είναι ζήτημα του: «φοβάμαι», «δεν εμπιστεύομαι», «θέλω να ορίζω εγώ τι θα βάλω μέσα μου», «θα προστατεύσω εγώ τον εαυτό μου και την οικογένειά μου» αλλά πρωτίστως ζήτημα κοινωνικής ευθύνης για να αντιμετωπίσει η χώρα τον απροσδόκητο εισβολέα και να αποκτήσουν όλοι οι πολίτες ξανά την ελευθερία τους. Οι αντιεμβολιαστές δηλαδή στερούν την ελευθερία των άλλων, πέραν του κινδύνου στον οποίο τους εκθέτουν. Διότι, μένοντος του προβλήματος, νοσεί και ένα ποσοστό εκείνων που εμβολιάστηκαν. Είναι δηλαδή σαν να έχει υποστεί ένοπλη εισβολή η χώρα και αρνούνται να πολεμήσουν. Σαν να λένε: «αφήστε με και αν περάσουν οι εισβολείς να προστατεύσω εγώ τον εαυτό μου και την οικογένειά μου όπως ξέρω».

Στη δεύτερη εικόνα φαίνεται με την μπλε γραμμή η πορεία των απωλειών από τον Κορονοϊό στη χώρα μας, ανά 10ήμερο, από τον Οκτώβρη του 2020, όταν και ξεκίνησε το 2ο κύμα. Βλέπουμε τις δύο μεγάλες κορυφώσεις, τέλος Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου του 2020 όταν και κοντέψαμε τους 100 θανάτους την ημέρα (1.000 στο 10ήμερο), την αντίστοιχη του Απριλίου του 2021, με 800 θανάτους, καθώς και την αναμενόμενη έξαρση από το τέλος Αυγούστου, η οποία ευτυχώς δεν είναι τόσο μεγάλη όσο φοβόμασταν, πολίτες και ειδικοί. Η σχεδόν κατακόρυφη άνοδος στο τέλος Αυγούστου προϊδέαζε για τα χειρότερα, αλλά ευτυχώς η καμπύλη αμέσως πήρε όπως βλέπουμε στροφή προς τα κάτω. Δυστυχώς όμως μετά από πτώση που καταγράφηκε για δύο 10ήμερα, η καμπύλη οριζοντιώθηκε στα επόμενα δύο και αυτό μας ανησυχεί. Δεν πρέπει να πάει ξανά προς τα πάνω, αλλά να συμβεί το αντίθετο. Είμαστε σε κρίσιμη καμπή και σε κατάσταση μπρά ντε φερ.

Ποια θα ήταν όμως η πορεία των απωλειών αν δεν υπήρχαν οι αρνητές και όλοι οι πολίτες έσπευδαν να εμβολιαστούν;

Με δεδομένο ότι οι απώλειες αφορούν κατά 90% σε μη εμβολιασθέντες πολίτες, στο 10ήμερο από τις 27 Αυγούστου έως τις 6 Σεπτεμβρίου, για παράδειγμα, οι απώλειες από τους 6.161.000 εμβολιασμένους πολίτες ήταν 46, ενώ οι αντίστοιχες από τους 3.839.000 ανεμβολίστους, 413. Αν όμως δεν υπήρχαν αρνητές, σύμφωνα με την πρότερη δυναμική πραγματοποίησης εμβολίων, θα έπρεπε να είχαν εμβολιαστεί επιπλέον 1.000.000 πολίτες. Άρα οι ανεμβολίαστοι να ήταν 2.839.000 και να είχαν απώλειες 305 ανθρώπων. Δηλαδή οι απώλειες εκείνου του 10ημέρου θα ήταν 351 άνθρωποι (στήλη ιβ) έναντι 459 (στήλη ε). Οι συνολικές απώλειες της χώρας από την αρχή του Αυγούστου θα ήταν 1741, έναντι 2240. Δηλαδή θα ζούσαν 500 άνθρωποί μας, οι οποίοι δυστυχώς έχουν χαθεί. Ανάμεσά τους και πολλοί νέοι.

Με αυτή τη λογική δημιουργείται ο παρακάτω ΠΙΝΑΚΑΣ 1. Η απεικόνιση της καμπύλης των υποθετικών απωλειών της χώρας, από τον Κορονοϊό, ανά 10ήμερο, εφ’ όσον δεν υπήρχαν αρνητές, φαίνεται στο ΓΡΑΦΗΜΑ 2, με την κόκκινη γραμμή. Βλέπουμε ότι στη δεύτερη περίπτωση η καμπύλη σήμερα, αντί για την στάσιμη και επικίνδυνη οριζοντιοποίηση θα παρουσίαζε καθοδική πορεία τείνουσα προς το μηδέν.

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός - Έρευνα: Οι ανεμβολίαστοι θα μολύνονται ξανά κάθε 16 μήνες

Rapid test σε ιδιωτικό τομέα: Ψηφιακοί έλεγχοι και αυτόματα πρόστιμα για τους παραβάτες

Ρόδος: Σοκαριστικές αποκαλύψεις για την κακοποίηση της 8χρονης – Πώς στήθηκε η σκευωρία, τι λέει η γιαγιά

Γεωργιάδης στο OPEN: Απολαμβάνουμε πρωτοφανή πολιτική κυριαρχία λόγω της αγάπης του λαού – Σε καύσιμα και ενέργεια οι ανατιμήσεις

εμβόλιαΚορονοϊόςανεμβολίαστοιπανδημίααρνητές της επιδημίας