Υγεία|24.11.2021 07:19

Κορονοϊός: Σε ετοιμότητα ιδιωτικές κλινικές και νοσοκομεία της Αττικής για επιπλέον κλίνες covid - Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Σε ετοιμότητα είναι και τα νοσοκομεία της Αττικής αλλά και οι ιδιωτικές κλινικές ώστε αν χρειασθεί και αυξηθεί το επιδημιολογικό φορτίο και στο Λεκανοπέδιο να ενεργοποιηθούν όλες οι δυνάμεις για την αντιμετώπιση του νέου κύματος κορονοϊού. Οι ανησυχίες των υγειονομικών αρχών εστιάζονται στις επόμενες εβδομάδες καθώς εκτιμάται ότι τις πρώτες 15 ημέρες του Δεκεμβρίου είναι πιθανό το κύμα της πανδημίας να είναι δριμύτερο και να πλήξει σε μεγάλο βαθμό και την Αττική εκτός από τη Βόρεια Ελλάδα.

Μπορεί προς ώρας στην Αττική να καταγράφεται μία σχετική σταθερότητα και να υπάρχουν ακόμη κενές κλίνες covid στα δημόσια νοσοκομεία, ωστόσο οι φόβοι είναι πως το επόμενο διάστημα ίσως χειροτερέψει η εικόνα. Άλλωστε σχεδόν 3 στους 10 συμπολίτες μας άνω των 60 ετών είναι ακόμη ανεμβολίαστοι και αποτελούν και την ομάδα υψηλού κινδύνου.

Το σχέδιο

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, το σχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέπει άμεση ανάπτυξη νέων απλών κλινικών covid αλλά και ΜΕΘ ώστε να αντιμετωπισθούν οι εισαγωγές που μπορεί να προκύψουν. Ωστόσο, δεν θα διατεθεί μεγάλος αριθμός κλινών στα δημόσια νοσοκομεία, αφού στην περίπτωση αυτή θα χρειασθεί να μειωθούν κατακόρυφα οι χειρουργικές επεμβάσεις.

Μπορεί η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα να έδωσε εντολή να μειωθούν στα δημόσια νοσοκομεία ακόμη και κατά 80% τα λεγόμενα «ψυχρά» χειρουργεία όσα δηλαδή δεν είναι επείγοντα, όμως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρεί να διατηρηθεί η κανονική λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και να μη μειωθούν σε μεγάλο ποσοστό τα προγραμματισμένα χειρουργεία.

Για τον λόγο αυτό εάν χρειασθεί θα υπάρξει ταυτόχρονη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα αφού ήδη όπως αναφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr υπάρχει συνεννόηση με ιδιωτικές κλινικές ώστε να διαθέσουν κρεβάτια είτε για ασθενείς non covid είτε ακόμη και για covid περιστατικά.

Η πληρότητα των ΜΕΘ

Προς ώρας πάντως στα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας υπάρχουν ακόμη κενές κλίνες covid ώστε αν χρειασθεί να νοσηλευθούν ασθενείς. Είναι ενδεικτικό ότι στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας τον Ευαγγελισμό, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, από τις 32 κλίνες ΜΕΘ κατειλημμένες είναι οι 26 ενώ στις απλές κλίνες covid από τις 85 κατειλημμένες είναι οι 55.

Όμως μπορούν να αναπτυχθούν άμεσα αν χρειασθεί άλλες 12 κλίνες ΜΕΘ covid καθώς και άλλες 100 απλές κλίνες covid στην περίπτωση που κριθεί απαραίτητο.

Ωστόσο, στόχος είναι να μην αναπτυχθούν όλες οι δυνάμεις προκειμένου να συνεχισθεί κανονικά η λειτουργία του Ευαγγελισμού. Να σημειωθεί ότι προς ώρας δεν έχουν μειωθεί τα προγραμματισμένα χειρουργεία τα οποία πραγματοποιούνται κανονικά.

ΚορονοϊόςΜΕΘιδιωτικές κλινικέςνοσοκομείαΑττική