Υγεία|03.12.2021 10:13

Μετάλλαξη Όμικρον: Μεγάλη πιθανότητα επαναλοίμωξης και ταχεία διασπορά - Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Newsroom

Με μεγάλη ταχύτητα διασπείρεται η μετάλλαξη Όμικρον στον πληθυσμό, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τη Νότια Αφρική, ενώ τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι το νέο στέλεχος του κορονοϊού συνδέεται με πολύ μεγαλύτερο ποσοστό επαλοιμώξεων, σχεδόν τριπλάσιο σε σχέση με τα προηγούμενα επιδημικά κύματα. Επομένως, η ραγδαία εξάπλωση της Όμικρον οφείλεται και στο ότι μολύνει σε μεγάλο βαθμό ανθρώπους που έχουν κολλήσει κορονοϊό και στο παρελθόν.

Νοτιοαφρικανοί επιδημιολόγοι του Εθνικού Ινστιτούτου για τις Μεταδιδόμενες Νόσους (NICD) ανέφεραν ότι, αντίθετα με τις παραλλαγές Βήτα και Δέλτα, η Όμικρον δείχνει σημαντική δυνατότητα σε επίπεδο πληθυσμού για αποφυγή της φυσικής ανοσίας μετά από προηγούμενη λοίμωξη. Η μελέτη δεν εξέτασε, πάντως, κατά πόσο κάτι ανάλογο συμβαίνει με την εμβολιαστική ανοσία ή εάν οι επαναλοιμώξεις που προκαλεί η Όμικρον είναι πιο βαριές. Με βάση τις πρώτες ενδείξεις, τα υπάρχοντα εμβόλια φαίνεται να συνεχίζουν να προστατεύουν σημαντικά από σοβαρή νόσο Covid-19 και θάνατο.

Η μελέτη, που ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί, σύμφωνα με τους Financial Times και τον Guardian, βασίστηκε στην ανάλυση των αποτελεσμάτων των τεστ που είχαν γίνει στις 27 Νοεμβρίου σε ανθρώπους, οι οποίοι είχαν μολυνθεί τουλάχιστον πριν τρεις μήνες, συγκρίνοντας τον κίνδυνο μίας νέας μόλυνσης στο ίδιο άτομο με τον αντίστοιχο κίνδυνο επαναμόλυνσης από προηγούμενα στελέχη του κορωνοϊού. Ο κίνδυνος επαναλοίμωξης από την «Όμικρον» υπολογίστηκε ότι είναι τουλάχιστον 2,4 φορές μεγαλύτερος.

Είναι ενδεικτικό ότι στη Νότια Αφρική, όπου η «Όμικρον» ανιχνεύθηκε τον Νοέμβριο, υπάρχει έκρηξη κρουσμάτων και πάνω από το 20% των τεστ κορονοϊού (ένα στα πέντε) βγαίνει ήδη θετικό, αν και αυτός ο υψηλός δείκτης θετικότητας εμφανίζεται σε μία χώρα όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή (μόνο το ένα τέταρτο του πληθυσμού και το 36% των ενηλίκων έχουν εμβολιαστεί πλήρως).

Ανησυχία για την Όμικρον στην Ελλάδα - Να φτάσουμε στο 80% των ατόμων με ανοσία

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και στην Ελλάδα καθώς ήδη από την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα. Σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή των Ειδικών, ενώ όπως έγραψε το ethnos.gr, στο τραπέζι είναι η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στους άνω των 50 ετών αλλά και η μείωση του χρονικού διαστήματος ανάμεσα στην δεύτερη και την τρίτη δόση του εμβολίου. Μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», ο διευθυντής κέντρου υγείας Αρεόπολης Ανάργυρος Μαριόλης και ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μίλησαν στην εκπομπή για τα ενεργά κρούσματα στη χώρα, την υποχρεωτικότητα αλλά και τον εμβολιασμό.

Ο κ. Μαριόλης στάθηκε στο ότι πρέπει να αυξηθούν οι εμβολιασμοί ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες ηλικίες σημειώνοντας πως εκεί αποσκοπούν τα νέα μέτρα. Στόχος είναι με το νέο έτος οι πλήρως εμβολιασμένοι και αυτοί που έχουν νοσήσει να φτάνουν το 80%. «Η υποχρεωτικότητα θα πρέπει να επεκταθεί και σε άλλε ηλικιακές κατηγορίες», σημείωσε ο κ. Μαριόλης και πρόσθεσε ότι οι άνω των 60 για τους οποίους αποφασίστηκε υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι η ηλικιακή ομάδα που έρχεται πρώτη σε θύματα αλλά ήταν η τελευταία στην προθυμία να εμβολιαστεί.

Από την πλευρά του ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε αρχικά στη μετάλλαξη Δέλτα τονίζοντας ότι απο πανελλαδικά έχουμε ξεπεράσει την κορύφωση του τέταρτου κύματος και είμαστε στην αρχή της αποκλιμάκωσης. «Πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε πολλά τεστ για να βρίσκουμε ασυμπτωματικούς πολίτες. Αυτό είναι κρίσιμο και ενόψει της Όμικρον. Είναι πολύ σημαντικό να τους πιάσουμε νωρίς». Για τους νθανάτους σχολίασε αλλά επεσήμανε ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε αν κάποιος με αυτή τη μετάλλαξη εμφανίζει σοβαρά συμπτώματα πιο αργά ή αν δεν εμφανίζει καθόλου». Ωστόσο, τόνισε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα αναμένουμε οι θάνατοι να βρίσκονται σε υψηλούς διψήφιους αριθμούς και μπορεί κάποιες λίγες ημέρες να φτάσουμε σε τριψήφιο νούμερο.

Υπουργός Υγείας Νοτίου Αφρικής: Η χώρα εισέρχεται στο τέταρτο κύμα λόγω της Όμικρον

Ο υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρικής Τζο Φάλα δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του εισέρχεται στο τέταρτο κύμα της επιδημίας covid-19 λόγω του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του κορονοϊού, όμως πρόσθεσε ότι προς το παρόν τα νοσοκομεία δεν βρίσκονται υπό πίεση.

Ο Φάλα επεσήμανε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι το νέο παραλλαγμένο στέλεχος έχει εντοπιστεί στις επτά από τις εννέα επαρχίες της χώρας, στις οποίες παρατηρείται και άνοδος των κρουσμάτων της covid-19. Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα το κύμα αυτό της επιδημίας να μπορέσει να τεθεί υπό έλεγχο χωρίς να προκαλέσει πολλούς θανάτους και εκτίμησε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την εξάπλωση του Όμικρον είναι οι μεγάλες συγκεντρώσεις.

Ο Νοτιοαφρικανός υπουργός προέτρεψε τους συμπατριώτες του να εμβολιαστούν πλήρως κατά της covid-19, τονίζοντας ότι αυτή είναι η καλύτερη προστασία έναντι του Όμικρον.

κρούσματαμετάλλαξη ΌμικρονΝότια ΑφρικήΚορονοϊός