Υγεία|30.01.2019 12:17

Καστοριά: Τι συνέβη και 500 αρρώστησαν από γαστρεντερίτιδα; (vids)

Newsroom

Σταθερά ανοδικός είναι ο αριθμός των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας που καταγράφονται μέρα με την ημέρα στο Άργος Ορεστικό και την ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς, αρχής γενομένης από το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, οπότε και εμφανίστηκαν τα πρώτα περιστατικά, με μαζική προσέλευση ασθενών στο κέντρο υγείας. 

Από την πρώτη στιγμή, κλιμάκιο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόσληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έσπευσε στην περιοχή, για να διαπιστώσει τα αίτια των μαζικών κρουσμάτων.

Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί σχεδόν 500 κρούσματα, γεγονός που έχει μετατρέψει τον ιό σε επιδημία. 

Πού οφείλεται το φαινόμενο 

Οι εργαστηριακές εξετάσεις που πραγματοποίησε εξειδικευμένο προσωπικό στο δίκτυο ύδρευσης δεν ανέδειξαν το μικρόβιο που προκάλεσε την επιδημία, γι' αυτό και οι γιατροί στρέφονται πλέον στο σενάριο της ιογενούς γαστρεντερίτιδας. 

«Δεν υπήρχε προσβολή από μικρόβιο. Τι μπορεί να φταίει; Μάλλον το αίνιγμα θα το λύσει το ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο δήμος δεν μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο από τα μέτρα που ήδη λάβαμε» σχολίασε ο δήμαρχος Αργους Ορεστικού Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου. 

Ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ το απόγευμα της Δευτέρας ανέφερε τα εξής: «Με τα έως τώρα δεδομένα δεν μπορεί να αποκλειστεί η υδατογενής πηγή της επιδημίας ενώ παράλληλα αναμένονται τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου δειγμάτων νερού που εστάλησαν στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας».

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Καστοριάς, Βασίλης Αντωνιάδης, μιλώντας στην εκπομπή του OPEN TV «Ώρα Ελλάδος 5:30» σημείωσε πως η προσέλευση ασθενών τόσο στο Κέντρο Υγείας της πόλης όσο και στο νοσοκομείο άρχισε να μειώνεται από την περασμένη Δευτέρα, ενώ έκανε λόγο για 480-500 κρούσματα. Παράλληλα, ο κ. Αντωνιάδης σημείωσε ότι 26 παιδιά που εμφάνισαν συμπτώματα του ιού εισήχθησαν στη βραχεία νοσηλεία του νοσοκομείου, ενώ δήλωσε πως σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο δήμος από το ΚΕΕΛΠΝΟ η επιδημία οφείλεται στον «νοροϊό», ο οποίος είναι ανθεκτικός και έχει τη δυνατότητα να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. 

Δείτε το ρεπορτάζ: 

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

γαστρεντερίτιδαεπιδημίαΚαστοριά