Υγεία|27.12.2021 23:31

Γυμναστική με αντιστάσεις για γυναίκες: Tι πρέπει να ξέρετε

Newsroom

Παρά το γεγονός ότι η φυσιολογία ανδρών γυναικών δεν διαφέρει όσον αφορά στο μυϊκό ιστό, πρέπει να λάβουμε υπόψη κάποιες βασικές διαφορές πριν προτείνουμε ένα πρόγραμμα γυμναστικής με αντιστάσεις για γυναίκες. H Certified Personal Trainer Νεκταρία Τσαλαβούτα γράφει για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την προπόνηση με αντιστάσεις.

Ευπάθεια στα γόνατα: Λόγω φαρδυτερης λεκάνης οι γυναίκες έχουν μια προδιάθεση για χονδροπαθειες οπότε η σωστή τεχνική σε ασκήσεις ποδιών είναι απαραίτητη.

Αδύναμο πάνω σώμα σε σχέση με κάτω: Είναι γεγονός ότι μια γυναίκα έχει πολύ πιο δυνατά πόδια σε σχέση με το πάνω σώμα οπότε ένα σωστό πρόγραμμα θα πρέπει να μήν παραμελεί τόν κορμό και τα άνω άκρα.

Ορμόνες: Οι γυναίκες έχουν ελάχιστη τεστοστερόνη σε σχέση με άνδρες. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιο δύσκολο να αναπτύξουν μεγάλους μύες. Συνεπώς η προπόνηση με αντιστάσεις δεν μπορεί να κάνει το γυναικείο σώμα ούτε αντιαισθητικο ούτε «ανδρικό». Απεναντίας μπορεί να κάνει το γυναικείο σώμα πιο σφιχτό και σφριγηλο.

Οιστρογόνα: Τά οιστρογόνα είναι ορμόνες που εμποδίζουν τίς καταβολικες λειτουργίες και ταυτόχρονα προστατεύουν τις αρθρώσεις. Συνεπώς οι γυναίκες μπορούν να γυμνάζονται πιο συχνά από άνδρες χωρίς πρόβλημα.

Μυϊκό σύστημα που αντέχει στην κόπωση: Οι γυναίκες έχουν περισσότερες μυϊκές ίνες βραδείας συστολής από άνδρες. Αυτό σημαίνει ότι ή προπόνηση για μια γυναίκα πρέπει να βασίζεται σε αυξημένες επαναλήψεις (15-20) για να έχει την μέγιστη αποτελεσματικότητα, ενώ ταυτόχρονα τά μικρά διαλείμματα ανάμεσα στα σετ είναι πολύ πιο αποτελεσματικά (30"-60").

Συνοπτικά ένα πρόγραμμα αντιστάσεων για γυναίκες πρέπει να ταιριάζει στις ιδιαιτερότητες του γυναικείου σώματος για να επιφέρει τά μέγιστα αποτελέσματα. Θα πρέπει να έχει ως βάση περισσότερες επαναλήψεις σέ σχέση με αντίστοιχα ανδρικά προγράμματα, μικρότερα διαλείμματα, και μεγαλύτερη προπονητική συχνότητα, ενω σε σχέση με κλασικά γυναικεία προγράμματα να μήν παραμελεί το πάνω μέρος του σώματος.

γυναίκεςγυμναστική