Υγεία|30.12.2021 08:20

Κορονοϊός: Η μετάλλαξη Όμικρον σαρώνει τον κόσμο με ρεκόρ κρουσμάτων – Όταν οι άλλοι τρομάζουν, οι Βρετανοί το διασκεδάζουν…

Newsroom

Πολλές είναι οι χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο που έχουν καταγράψει ποσοστά ρεκόρ μολύνσεων από κορονοϊό, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον καλπάζει.

Η Ελλάδα, η Γαλλία, η Βρετανία, η Δανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κύπρος, η Ιταλία, η Μάλτα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βολιβία, η Αυστραλία και άλλες χώρες είδαν εντυπωσιακή  άνοδο κρουσμάτων και μάλιστα πολλές από αυτές κατέγραψαν ρεκόρ στον δεύτερο χρόνο της πανδημίας!

Η δραματική άνοδος των κρουσμάτων, προκάλεσε κινητοποίηση των διεθνών οργανισμών Υγείας και μάλιστα ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tedros Adhanom Ghebreyesus, σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε: «Η μετάλλαξη Δέλτα και η Όμικρον είναι πλέον οι δίδυμες απειλές που αυξάνουν τα κρούσματα και τα εκτινάσσουν σε αριθμούς ρεκόρ, οδηγώντας σε αύξηση της νοσηλείας, αλλά και των θανάτων», είπε. «Ανησυχώ πολύ ότι η Όμικρον, που είναι εξαιρετικά μεταδοτική και εξαπλώνεται ταυτόχρονα με τη Δέλτα θα οδηγήσει σε τσουνάμι κρουσμάτων». 

Κάθε δευτερόλεπτο δύο Γάλλοι ασθενούν!

Η Γαλλία έχει το υψηλότερο ποσοστό νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη με 208.000 περιπτώσεις που καταγράφηκαν χθες Τετάρτη. «Αυτό σημαίνει ότι 24 ώρες το 24ωρο, μέρα και νύχτα, κάθε δευτερόλεπτο στη χώρα μας, δύο Γάλλοι διαγιγνώσκονται θετικοί», είπε ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν. «Δεν έχουμε βιώσει ποτέ μια τέτοια κατάσταση», είπε, χαρακτηρίζοντας την αύξηση των κρουσμάτων ως «πονοκέφαλο». 

Στην Ελλάδα μετά το χθεσινό ρεκόρ των 21.657 κρουσμάτων, νέο μαύρο ρεκόρ καταγράφηκε. Σύμφωνα με την καθημερινή ενημέρωση, κατά το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα καταγράφονται 72 νέοι θάνατοι ενώ στις ΜΕΘ της χώρας νοσηλεύονται 620 διασωληνωμένοι ασθενείς. Καταγράφονται συνολικά 28.828 νέα κρούσματα!

Στα χαρακώματα οι Γερμανοί

Η Γερμανία περιμένει με αγωνία να δει παρόμοια αύξηση κρουσμάτων από την παραλλαγή Όμικρον, αν και αυτή τη στιγμή οι αριθμοί δεν τρομάζουν. Ο Ούβε Γιάνσεν, επικεφαλής της Γερμανικής Εταιρείας Εσωτερικής Ιατρικής και Εντατικής Θεραπείας, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι, αξιόπιστα δεδομένα σχετικά με την αναλογία της παραλλαγής Όμικρον στη Γερμανία δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμα καθώς οι αναφορές για τον κορονοϊό έχουν καθυστερήσει και ο όγκος των τεστ μειώθηκε κατά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Ωστόσο είπε, «μπορεί να υποτεθεί ότι η παραλλαγή Όμικρον θα κυριαρχήσει σίγουρα τον Ιανουάριο, όπως και στις άλλες χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Νορβηγία, η Δανία και η Πορτογαλία».

Ετοιμάζουν πάρτι στο Λονδίνο

Στη Βρετανία τώρα, ετοιμάζονται πυρετωδώς για την υποδοχή του νέου χρόνου στην πλατεία Τραφάλγκαρ και όχι μόνο, αφού ο Μπόρις Τζόνσον δεν έλαβε νέα μέτρα παρά την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι δεν θα εφαρμοστούν νέοι περιορισμοί, αφού «ναι μεν οι λοιμώξεις αυξάνονται, όμως οι ασθενείς αναφέρουν συμπτώματα κοινού κρυολογήματος». Οι Βρετανοί λοιπόν, θα γιορτάσουν ανεμπόδιστοι την Πρωτοχρονιά με τη σύσταση: «Να είστε λογικοί»…

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον προέτρεψε τους Βρετανούς να είναι λογικοί κατά την περίοδο της Πρωτοχρονιάς λέγοντας: «Κάντε ένα τεστ, κρατάτε αποστάσεις, σκεφτείτε τους άλλους, αλλά πάνω απ’ όλα, κάντε την τρίτη δόση του εμβολίου».

Προειδοποίηση από τον ΠΟΥ 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι η παραλλαγή Όμικρον εξακολουθεί να ενέχει «πολύ υψηλό κίνδυνο» και θα μπορούσε να λυγίσει τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 11% παγκοσμίως την τελευταία εβδομάδα και η Όμικρον έχει γίνει το κυρίαρχο στέλεχος σε πολλές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ολλανδία και η Ελβετία.

Η Πολωνία ανέφερε τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό θανάτων που σχετίζονται με τον κορονοϊό, στο τέταρτο κύμα της πανδημίας την Τετάρτη, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βαλντεμάρ Κράσκα. Οι επίσημες ανακοινώσεις κάνουν λόγο για 794 νεκρούς σε 24 ώρες. Η χώρα κατέγραψε επίσης 15.571 νέα κρούσματα. Ο καθημερινά σταθερά υψηλός αριθμός κρουσμάτων ανάγκασε τις Αρχές να αυστηροποιήσουν τα μέτρα κατά της πανδημίας.

Η Βοσνία έχει εντοπίσει τα πρώτα 10 κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον και υποπτεύεται ότι σύντομα θα είναι κυρίαρχη στη χώρα.

Το Βέλγιο θα ανοίξει σύντομα τα θέατρα και τους κινηματογράφους, αφού δικαστική απόφαση ακύρωσε την εντολή κλειδώματος. Άλλοι εσωτερικοί χώροι, όπως τα καζίνο θα παραμείνουν κλειστοί.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας απέκλεισε τυχόν άμεσους περιορισμούς ως μέτρα για την Όμικρον, καθώς η χώρα έχει υψηλό ποσοστό εμβολιασμού και τα στοιχεία φαίνεται να δείχνουν ότι η νέα μετάλλαξη είναι πιο ήπια.

Ρεκόρ και στις Ηνωμένες Πολιτείες

Ο μέσος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 258.312 τις τελευταίες επτά ημέρες, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters. Αυτό συγκρίνεται με τον προηγούμενο υψηλό μέσο όρο 250.141 που καταγράφηκε στις 8 Ιανουαρίου του 2021. Η διευθύντρια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, Ροσέλ Γουαλένσκι, δήλωσε ότι ο Οργανισμός παρακολουθεί την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα και τον πιθανό αντίκτυπό του στα κέντρα υγειονομικής περίθαλψης.

Η Κούβα σχεδιάζει να χορηγήσει νέες δόσεις εμβολίων σε ολόκληρο τον πληθυσμό της τον Ιανουάριο, σύμφωνα με έκθεση σε κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Στην Κίνα συλλήψεις...

Εν μέσω  αύξησης των κρουσμάτων , η Κορεατική Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα εξακολουθήσει να απαγορεύεται η είσοδος στη Νότια Κορέα σε επισκέπτες από 11 αφρικανικές χώρες, ενώ ταξιδιώτες από άλλες χώρες θα τεθούν σε καραντίνα για δέκα ημέρες.

Η αστυνομία στη νότια  Κίνα συνέλαβε τέσσερις φερόμενους ως παραβάτες των περιορισμών για την COVID-19 στους δρόμους, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη.

Οι υγειονομικές αρχές του Πακιστάν αναμένουν ένα ισχυρό πέμπτο κύμα κορονοϊού να χτυπήσει σε λίγες εβδομάδες τη χώρα τους, λόγω του συνδυασμού ανεμβολίαστων και της μαζικής παραβίασης των περιοριστικών μέτρων που σχετίζονται με τον κορονοϊό.

Η Νέα Νότια Ουαλία, η πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας, ανέφερε σχεδόν διπλασιασμό των καθημερινών κρουσμάτων. Και ο κορονοϊός συνεχίζει να μονοπωλεί το ειδησεογραφικό ενδιαφέρον σε ολόκληρη τη Γη.

Κορονοϊόςμέτρα κορονοϊόςρεκόρμετάλλαξη ΌμικρονΒρετανίακρούσματαΓερμανίαΕλλάδα