Υγεία|18.01.2022 20:31

Κορονοϊός - ΠΟΥ: Επικίνδυνη νόσος ακόμα και όταν εισέλθει σε ενδημικό στάδιο - Δε θα τελειώσουμε φέτος με τον ιό

Newsroom

Σοβαρές προειδοποιήσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την πανδημία του κορονοϊού SARS-CoV-2 καθώς όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, το γεγονός ότι η πανδημία θα εισέλθει κάποια στιγμή σε ενδημικό στάδιο δε σημαίνει ότι ο ιός δε θα συνεχίσει να είναι επικίνδυνος.

«Οι άνθρωποι μιλάνε για πανδημία ενάντια σε ενδημική νόσο, αλλά η ενδημική ελονοσία σκοτώνει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, ο HIV είναι ενδημικός, η ενδημική βία είναι μέσα στις πόλεις μας», είπε ο δρ Μάικλ Ράιαν κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακού πάνελ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

«Ενδημικό από μόνο του δεν σημαίνει ότι είναι καλό, ενδημικό απλώς σημαίνει ότι είναι εδώ για πάντα», είπε.

«Δε θα απαλλαγούμε από τον ιό φέτος»

Η εμφάνιση της Όμικρον, που είναι πολύ πιο μεταδοτική από όλες τις άλλες παραλλαγές της Covid-19, αλλά φαίνεται να προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα σε όσους έχουν εμβολιαστεί, έχει ξεκινήσει τη συζήτηση για το πέρασμα της πανδημίας - που κηρύχθηκε ως τέτοια στις αρχές του 2020 - σε μια ενδημική μορφή. Μια συζήτηση που γενικά υπονοεί ότι θα είναι λιγότερο επικίνδυνη.

«Δεν θα απαλλαγούμε από τον ιό φέτος», προειδοποίησε ο Ράιαν. «Ενδέχεται να μην εξαλείψουμε ποτέ τον ιό. Οι ιοί που προκαλούν πανδημίες τείνουν να γίνονται μέρος του οικοσυστήματος».

«Αυτό που μπορούμε να τελειώσουμε είναι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος (σ.σ. το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού του ΠΟΥ)», εξήγησε, προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητο «να επιτύχουμε το χαμηλότερο δυνατό ποσοστό επίπτωσης με μέγιστο αριθμό εμβολιασμών, ώστε κανείς να μην αποτραπούν θάνατοι».

«Αυτό θα είναι το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και θα είναι το τέλος της πανδημίας», συμπλήρωσε ο Ράιαν.

Ο ίδιος έθεσε επίσης το ενδεχόμενο ότι στο μέλλον τρεις ή τέσσερις εμβολιασμοί να θεωρούνται ο κανονικός αριθμός δόσεων για να ξεφύγουν οι πιο σοβαρές μορφές της Covid.

Με εξαίρεση το εμβόλιο της Johnson και Johnson, όλα τα εμβόλια είναι διδοσικά, αλλά η τρίτη αναμνηστική δόση ή «ενισχυτική» δόση συνιστάται ανεπιφύλακτα, καθώς η Όμικρον έχει κατακλύσει όλο τον κόσμο.

«Δεν θα ονομάζουμε πλέον (αυτούς τους εμβολιασμούς) ενισχυτικούς. Απλώς θα θεωρήσουμε ότι τρεις ή τέσσερις δόσεις είναι απαραίτητες για να δημιουργηθεί αυτή η ανθεκτική και ισχυρή ανοσία που σας προστατεύει από νοσηλεία και θάνατο για μεγάλο χρονικό διάστημα», επεσήμανε.

Τwindemic: Ανησυχία για δίδυμη πανδημία κορονοϊού και γρίπης στην Ευρώπη - Προειδοποίηση από ECDC

Την ώρα που η μεταδοτικότερη μετάλλαξη του κορονοϊού Όμικρον συνεχίζει την προέλασή της ανά τον πλανήτη με τα κρούσματα να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και με την Δέλτα να δείχνει ανησυχητικά σημάδια αντοχής, οδηγώντας σε αυξημένες διασωληνώσεις και θανάτους, έρχεται μία δυσοίωνη πρόβλεψη από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC), το οποίο κάνει λόγο για κίνδυνο δίδυμης πανδημίας, γρίπης και κορονοϊού (twindemic).

Ήδη η φαρμακευτική Moderna δήλωσε έτοιμη για να έχει έτοιμο ένα σκεύασμα που θα αντιμετωπίζει και τους δύο ιούς μέχρι το φθινόπωρο του 2023. «Στόχος μας είναι να έχουμε ένα και μόνο ενισχυτικό εμβόλιο, ώστε να μην έχουμε ζήτημα ανυπακοής από ανθρώπους που δεν θέλουν να κάνουν τρία εμβόλια κάθε χειμώνα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο CEO της Moderna, Στεφά Μπανσέλ.

Από τα μέσα Δεκεμβρίου, οι ιοί της γρίπης κυκλοφορούν στην Ευρώπη με ρυθμό υψηλότερο του αναμενόμενου, ανέφερε ο ECDC και πρόσθεσε ότι τον Δεκέμβριο, ο αριθμός των κρουσμάτων γρίπης στις ΜΕΘ ανά την Ευρώπη αυξήθηκε σταθερά και έφτασε στις 43 την τελευταία εβδομάδα του έτους.

Ο αριθμός αυτός είναι πολύ κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα (τα εβδομαδιαία κρούσματα γρίπης σε ΜΕΘ είχαν ξεπεράσει για παράδειγμα τα 400 την ίδια περίοδο το 2018), αλλά είναι μεγάλη η αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, όταν υπήρξε μόνο ένα κρούσμα γρίπης σε ΜΕΘ σε όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου. Η επιστροφή του ιού ίσως είναι η αρχή μιας ασυνήθιστα μακράς περιόδου γρίπης που δυνητικά θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι και το καλοκαίρι, δήλωσε στο Reuters ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας του ECDC για τη γρίπη Pasi Penttinen.

Ο ίδιος σχολίασες ότι η κατάργηση των περιοριστικών μέτρων την άνοιξη θα μπορούσε να παρατείνει την μετάδοση της γρίπης πέρα από το κανονικό τέλος της ευρωπαϊκής περιόδου τον Μάιο. Μια «δίδυμη πανδημία» θα μπορούσε να ασκήσει υπερβολική πίεση στα ήδη καταπονημένα συστήματα υγείας, ανέφερε το ECDC στην έκθεσή του.

Φάουτσι: Δεν ξέρουμε αν η Όμικρον θα φέρει το τέλος της πανδημίας

Από την άλλη πλευρά ο κορυφαίος Αμερικανός λοιμωξιολόγος, Άντονι Φάουτσι βάζει φρένο στα υπεραισιόδοξα σενάριο όσων μιλούν για τέλος της πανδημίας μέσα στους επόμενος μήνες. «Είναι ανοιχτό το ερώτημα εάν η μετάλλαξη Όμικρον θα αποτελέσει το "φυσικό εμβόλιο" που ελπίζουν όλοι, καθώς έχουμε τεράστια ποικιλία σε νέες μεταλλάξεις», επεσήμανε.

ειδήσεις τώραΠαγκόσμιος Οργανισμός ΥγείαςΚορονοϊόςμετάλλαξη Όμικρον