Υγεία|05.04.2022 07:32

Απογευματινά χειρουργεία: Με ολική ή μερική κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείο Υγείας

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Ξεκινά και επισήμως όπως φαίνεται το ΕΣΥ να λαμβάνει μία ιδιωτική χροιά, καθώς θεσμοθετούνται τα απογευματινά χειρουργεία με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Στα απογευματινά χειρουργεία οι ασθενείς θα μπορούν να χειρουργούνται αλλά θα πληρώνουν τους γιατρούς από την τσέπη τους ενώ για τη νοσηλεία τους προβλέπεται ότι μπορεί να υπάρχει Με ολική ή μερική κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ θα χρησιμοποιούνται και οι ιδιωτικές ασφάλειες.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Υγείας έχει ανακοινώσει ότι  οι νοσοκομειακοί γιατροί που θα κάνουν απογευματινά χειρουργεία θα αμείβονται από τους ασθενείς, ενώ ο ΕΟΠΥΥ ή οι ιδιωτικές ασφάλειες θα καταβάλουν τα νοσήλια.

Τι προβλέπεται για τα απογευματινά χειρουργεία

Παρότι οι λεπτομέρειες διενέργειας χειρουργικών επεμβάσεων ή άλλων επεμβατικών πράξεων στο ΕΣΥ θα καθοριστούν με υπουργικές αποφάσεις, στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται ότι θα υπάρχει ολική ή μερική κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ καθώς και από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ θα καθορισθεί και η συμμετοχή των ασθενών

Όπως σημειώνεται στο πολυνομοσχέδιο:

«Σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., διενεργούνται χειρουργικές επεμβάσεις ή άλλες επεμβατικές πράξεις που απαιτούν παραμονή στο νοσοκομείο πέραν της ημερήσιας νοσηλείας, κατά την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων.

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι και οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες εντάσσονται τα νοσοκομεία, που ανήκουν στο Ε.Σ.Υ., στην ολοήμερη λειτουργία κατά τα ανωτέρω, όπως και οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του προσωπικού στην ολοήμερη λειτουργία και η αμοιβή αυτού, οι δικαιούχοι των επεμβάσεων, το είδος των ιατρικών πράξεων και το κόστος αυτών, η κάλυψη μέρους ή όλου του κόστους αυτού από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και λοιπούς δημόσιους και ιδιωτικούς ασφαλιστικούς φορείς, η συμμετοχή του ασθενούς, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.».

χειρουργείαΕΣΥχειρουργείουπουργείο Υγείαςειδήσεις τώρανομοσχέδιο