Υγεία|16.04.2022 23:46

Γιατί να επιλέξετε προπόνηση με αντιστάσεις για απώλεια λίπους

Newsroom

Τα αποτελέσματα των προπονήσεων με αντιστάσεις είναι γνωστά όσον αφορά την αύξηση μυϊκής μάζας και δύναμης. Όταν οι άνθρωποι θέλουν να χάσουν βάρος, στρέφονται περισσότερο στην αερόβια προπόνηση (τρέξιμο, ποδήλατο κτλ). Οι έρευνες όμως έχουν δείξει ότι η προπόνηση αντιστάσεων έχει ως όφελος και την απώλεια λίπους. Κατά τη διάρκεια της οποιασδήποτε άσκησης, το σώμα καταναλώνει ενέργεια για να μπορέσει να οξυγονώσει το μυϊκό σύστημα και να ανταπεξέλθει στη θερμιδική δαπάνη της άσκησης.

Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό για την προπόνηση με αντιστάσεις, είναι ότι το σώμα συνεχίζει να παρέχει οξυγόνο για να αναπληρώσει τους μύες αρκετή ώρα μετά το πέρας της άσκησης. Η διάρκεια αυτού του φαινομένου είναι ευθέως ανάλογη της έντασης της προπόνησης και έχει σαν αποτέλεσμα τον αυξημένο μεταβολικό ρυθμό (After burn effect).

O σημαντικότερος τρόπος με τον οποίο η προπόνηση με αντιστάσεις συνεισφέρει στην απώλεια λίπους, είναι μέσω της αύξησης μυϊκής μάζας (υπερτροφία). Ο μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας για τον περισσότερο κόσμο ισοδυναμεί τουλάχιστον με το 60% της ημερήσιας θερμιδικής δαπάνης. Πάρα πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι το μέγεθος της μυϊκής μάζας επηρεάζει πολύ θετικά τον βασικό μεταβολισμό (επιτάχυνση).

Αν αναλογιστεί κανείς ότι σε φάσεις ηρεμίας το σώμα προτιμάει την καύση λίπους συνειδητοποιούμε πόσο σημαντικό είναι το μέγεθος των μυών . Επίσης όσο μεγαλύτεροι μύες τόσο μεγαλύτερη θερμιδική κατανάλωση κατά την διάρκεια οποιασδήποτε κίνησης -άσκησης.
Το αποτέλεσμα είναι η αυξημένη θερμιδική δαπάνη κατά την διάρκεια όλου του 24ωρου. Αυτό επιτρέπει τον ευκολότερο έλεγχο βάρους για τον ασκούμενο αφού μπορεί να καταναλώνει περισσότερη τροφή χωρίς το άγχος ότι θα πάρει λίπος και είναι ο μόνος τρόπος για άτομα προχωρημένης ηλικίας να διατηρήσουν ένα υγιή μεταβολικό ρυθμό.

*γράφει η Νεκταρία Τσαλαβούτα, Personal Trainer @ EMS Next G

Instagram: nektariapersonal_trainer

γυμναστικήπροπόνησηειδήσεις τώραάσκηση