Υγεία|08.05.2022 09:51

Candida Auris: Σε ποιους μπορεί να προκαλέσει σοβαρή λοίμωξη ο μύκητας - Τι εκτιμούν οι ειδικοί

Newsroom

Με το πρόβλημα των πολυανθεκτικών μικροβίων στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ μάχονται εδώ και πολλά χρόνια οι επιστήμονες σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ το τελευταίο διάστημα προβληματισμός έχει προκύψει εξαιτίας του μύκητα Candida Auris που αποδεικνύεται ανθεκτικός απέναντι στον ανθρώπινο οργανισμό. Για το θέμα μίλησαν στην εκπομπή του OPEN TV «Τώρα Ό,τι Συμβαίνει» ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Όπως σχολίασε ο κ. Γώγος, πρόκειται για ένα θέμα που πρέπει να απασχολεί τους επιστήμονες και όχι τον κόσμο. Μίλησε για ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, ενώ είπε πως οι μύκητες μέχρι το 2050 θα αναπτυχθούν περισσότερο και ζήτησε να ληφθούν μέτρα στα νοσοκομεία. «Η κατάχρηση αντιβιoτικών δημιουργεί φαύλο κύκλο ανθεκτικότητας», συμπλήρωσε.

Ο κ. Τζανάκης τόνισε πως ο μύκητας είναι ανθεκτικός, αλλά δημιουργεί προβλήματα μόνο σε καταπονημένους, όχι στον απλό άνθρωπο. «Ο κόσμος δεν πρέπει να δίνει σημασία στο θέμα, δεν είναι απειλή για τον απλό άνθρωπο», εξήγησε.

Οι εκτιμήσεις για τον κορονοϊό

Σχετικά με την πανδημία, οι επιστήμονες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το συγκεκριμένο διάστημα, ωστόσο έκρουσαν τον κώδωνα για το ερχόμενο φθινόπωρο. «Υπάρχει πιθανότητα να έχουμε νέο κύμα λόγω των μεταλλάξεων τον Οκτώβριο. Πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά. Θα δούμε πως είναι τα πράγματα μέχρι τον Σεπτέμβριο για να αποφασίσουμε αν θα γίνει 4η δόση», είπε ο κ. Γώγος αναφορικά με την πανδημία.

«Προς το παρόν τα πράγματα εξελίσσονται πολύ καλά. Και στις ΜΕΘ είμαστε όπως τον περασμένο Σεπτέμβριο πριν ξεκινήσει εκείνο το κύμα. Η νόσος εξελίσσεται σαν κρυολόγημα πλέον», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Τζανάκης.

ΚορονοϊόςCandida Aurisμύκηταςειδήσεις τώρα