Υγεία|23.05.2022 20:16

Ευλογιά των πιθήκων: Το εμβόλιο στο τραπέζι της Επιτροπής Εμβολιασμού - Καθησυχαστικός ο ΠΟΥ για το ενδεχόμενο μετάλλαξης

Newsroom

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι υγειονομικές Αρχές στη χώρα μας αλλά και σε όλον τον κόσμο, μετά την επανεμφάνιση της ευλογιάς των πιθήκων. Αν και η Ελλάδα προς το παρόν βρίσκεται «εκτός του ραντάρ» της ασθένειας, πολλά κρούσματα έχουν εμφανιστεί σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και Ισραήλ.

Έτσι, στο τραπέζι της εθνικής επιτροπής εμβολιασμού πέφτει το ενδεχόμενο εμβολιασμού συγκεκριμένων κατηγοριών πολιτών, για την ευλογιά των πιθήκων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΟΡΕΝ. Στη συγκεκριμένη λίστα εντάσσονται κτηνίατροι, ερευνητές που εργάζονται σε εργαστήρια, όσοι περιλαμβάνονται στις στενές επαφές κρούσματος, καθώς και οι υγειονομικοί που έχουν έρθει σε επαφή με περιστατικό της «ευλογιάς των πιθήκων». Το εμβόλιο, εφόσον ληφθεί σχετική απόφαση, θα είναι σκεύασμα για την ευλογιά, εγκεκριμένο σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κάθε χώρα θα χαράξει τη δική της εμβολιαστική πολιτική, όπως συνέβη και με την πανδημία του κορονοϊού.  Σημειώνεται ότι στη χώρα μας όσοι είναι γεννημένοι μετά το 1980 δεν έχουν εμβολιαστεί για την ευλογιά.

ΠΟΥ: Δεν έχει μεταλλαχθεί ο ιός

Σε κάθε περίπτωση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων έχει μεταλλαχθεί. Αυτό δήλωσε την Δευτέρα υψηλόβαθμο στέλεχος του οργανισμού και παράλληλα επεσήμανε ότι η μολυσματική αυτή νόσος που είναι ενδημική στη δυτική και κεντρική Αφρική έχει την τάση να μην αλλάζει.

Η Ρόζαμουντ Λιούις, η επικεφαλής της γραμματείας ευλογιάς, που αποτελεί τμήμα του Προγράμματος Επειγουσών Καταστάσεων του ΠΟΥ, είπε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι οι μεταλλάξεις είναι συνήθως λιγότερες με αυτόν τον ιό. Η αλληλούχιση του γονιδιώματός του ωστόσο θα βοηθήσει τις υγειονομικές αρχές να κατανοήσουν το ξέσπασμα αυτό.

Σύμφωνα με τη Μαρία βαν Κέρκοβ, την επικεφαλής του τμήματος αναδυόμενων ασθενειών και ζωονόσων, τα περισσότερα από 100 ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική δεν είναι σοβαρά. «Πρόκειται για μια κατάσταση που μπορεί να ελεγχθεί, ιδίως στις χώρες όπου παρατηρούμε να εξαπλώνεται η επιδημία στην Ευρώπη», τόνισε, εξηγώντας ότι η μετάδοση του ιού «μπορεί να σταματήσει» στις χώρες όπου δεν είναι ενδημικός. Οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν την προέλευση των κρουσμάτων και αν έχει αλλάξει κάτι στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων.

Σε εγρήγορση υγειονομικοί σε όλο τον κόσμο - Πώς θωρακίζονται Ευρώπη, ΗΠΑ και Βρετανία

Ήδη μερικές χώρες λαμβάνουν μέτρα έναντι του ιού, όπως για παράδειγμα το Βέλγιο που καθιέρωσε καραντίνα 21 ημερών και η Νέα Υόρκη που επανέφερε την ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας. Στα βήματα του Βελγίου οδεύει τώρα και η Βρετανία.

Συγκεκριμένα, όποιος διατρέχει τον κίνδυνο να έχει κολλήσει ευλογιά των πιθήκων θα πρέπει να απομονωθεί για 21 ημέρες, σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες. Η συμβουλή, από τον Οργανισμό Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), ισχύει για οποιονδήποτε είχε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Οι επαφές συνιστάται να παρέχουν τα στοιχεία τους για την ιχνηλάτηση επαφών, να μην ταξιδεύουν και να αποφεύγουν την επαφή με ανοσοκατασταλμένα άτομα, έγκυες γυναίκες και παιδιά κάτω των 12 ετών.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής 20 κρούσματα, σύμφωνα με το BBC.

ΠΟΥ: Ο κόσμος αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις - Covid, ευλογιά των πιθήκων και πόλεμος

Πριν από λίγες ώρες όμως ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε ότι ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με «τρομερές» προκλήσεις, όπως η Covid-19, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ευλογιά των πιθήκων . Ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους μιλούσε στη Γενεύη, όπου οι εμπειρογνώμονες του Οργανισμού Υγείας του ΟΗΕ συζητούσαν για την επιδημία της ευλογιάς σε 15 χώρες εκτός της Αφρικής.

Μιλώντας την Κυριακή κατά την έναρξη της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας του οργανισμού του, ο Δρ Τέντρος δήλωσε: «Φυσικά, η πανδημία του κορονοϊού δεν είναι η μόνη κρίση στον κόσμο μας». «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε οι συνάδελφοί μας σε όλο τον κόσμο ανταποκρίνονται σε κρούσματα Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, πιθήκους και ηπατίτιδες αγνώστου αιτιολογίας και πολύπλοκες ανθρωπιστικές κρίσεις στο Αφγανιστάν, την Αιθιοπία, τη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν, τη Συριακή Αραβική Δημοκρατία, την Ουκρανία και την Υεμένη» πρόσθεσε.

«Αντιμετωπίζουμε μια τρομερή "μείξη" ασθενειών, ξηρασίας, λιμού και πολέμου, που τροφοδοτείται από την κλιματική αλλαγή, την ανισότητα και τη γεωπολιτική αντιπαλότητα», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Πρόγραμμα εμβολιασμού στην Ευρώπη;

Σε σύσταση προς τα κράτη – μέλη της ΕΕ να προετοιμάσουν στρατηγικές για πιθανά προγράμματα εμβολιασμού για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων περιπτώσεων της ευλογιάς των πιθήκων αναμένεται να προχωρήσει ο οργανισμός μολυσματικών ασθενειών. Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) γνωστοποίησε ότι θα προβεί στη σύσταση σε μία έκθεση αξιολόγησης κινδύνου που θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα.

Οποιοδήποτε πλάνο εμβολιασμού θα χρησιμοποιήσει το υπάρχον εμβόλιο ευλογιάς, καθώς δεν υπάρχει εγκεκριμένος εμβολιασμός κατά της ευλογιάς των πιθήκων. Η ανοσία κατά της ευλογιάς έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει προστασία έναντι της ευλογιάς των πιθήκων. Η ευλογιά κηρύχθηκε εξαλειφθείσα το 1980, αλλά διατηρήθηκαν αποθέματα εμβολίων για λόγους προστασίας από μία πιθανή αναζωπύρωση.

Το ECDC σημείωσε ότι, σε αυτό το στάδιο, δεν ήταν «εύκολη απόφαση» να συστήσει τον εμβολιασμό κατά της ευλογιάς σε στενές επαφές ανθρώπων που νόσησαν από την ευλογιά των πιθήκων. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνει ανάλυση κινδύνου-οφέλους για κάθε προσβεβλημένο άτομο.

Τι ισχύει για το εμβόλιο κατά της ευλογιάς

Το εμβόλιο που διατίθεται στην ΕΕ από την δανέζικη φαρμακοβιομηχανία Bavarian Nordic’s Imvanex δεν είναι εγκεκριμένο για χρήση κατά της ευλογιάς των πιθήκων και δεν υπάρχουν δεδομένα ασφάλειας για τη χρήση του σε άτομα με ανοσοκαταστολή ή σε μικρά παιδιά, εκείνα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από τη νόσο, ανέφερε το ECDC.

Η προσέγγιση, γνωστή ως προφύλαξη μετά την έκθεση, συνιστάται επειδή η ασθένεια εξαπλώνεται σε άτομα χωρίς γνωστές επαφές με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα ή πληγείσα περιοχή.

Το εμβόλιο είναι επίσης διαθέσιμο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι υγειονομικές Αρχές έχουν συστήσει παρόμοια στρατηγική.

Πώς διαμορφώνεται μέχρι στιγμής ο «χάρτης» της ευλογιάς

Μέχρι το Σάββατο, 92 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 28 ύποπτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων ήταν υπό διερεύνηση σε 12 χώρες, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε δελτίο Τύπου.

Επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην Αυστραλία, το Βέλγιο, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες -οι οποίες είχαν από ένα έως πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα μαϊμού πανώλης μέχρι το Σάββατο, δήλωσε ο ΠΟΥ σύμφωνα με το CNN.

«Η κατάσταση εξελίσσεται και ο ΠΟΥ αναμένει ότι θα εντοπιστούν και άλλα κρούσματα καθώς θα επεκτείνεται η επιτήρηση σε μη ενδημικές χώρες», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείαςειδήσεις τώραευλογιάΕθνική Επιτροπή Εμβολιασμώνπίθηκοιεμβολιασμός