Υγεία|22.06.2022 16:44

Ανησυχία στη Βρετανία: Ανιχνεύτηκε ο ιός της πολυομυελίτιδας στα λύματα

Newsroom

Αξιωματούχοι δημόσιας υγείας τέθηκαν σε συναγερμό μετά την επιτήρηση ρουτίνας των λυμάτων στο βόρειο και ανατολικό Λονδίνο, όπου βρέθηκαν για πρώτη φορά ενδείξεις μετάδοσης στην κοινότητα του ιού της πολιομυελίτιδας.

Τι ανακοίνωσαν οι αρχές

Ο Οργανισμός Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) δήλωσε ότι δείγματα αποβλήτων από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων του Beckton στο Newham βρέθηκαν θετικά για πολιομυελίτιδα τον Φεβρουάριο και ότι έκτοτε εντοπίστηκαν και άλλα θετικά δείγματα.

Δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα της νόσου ή σχετικής παράλυσης και ο κίνδυνος για το ευρύ κοινό θεωρείται χαμηλός, αλλά οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας προέτρεψαν τους πολίτες να βεβαιωθούν ότι οι ίδιοι και οι οικογένειές τους είναι ενημερωμένοι για τον εμβολιασμό κατά της πολιομυελίτιδας για να μειωθεί ο κίνδυνος βλάβης, σύμφωνα με τον Guardian.

«Ο ιός της πολιομυελίτιδας που προέρχεται από τον εμβολιασμό έχει τη δυνατότητα να εξαπλωθεί, ιδίως σε κοινότητες όπου ο εμβολιασμός είναι χαμηλότερος», δήλωσε η Δρ Vanessa Saliba, σύμβουλος επιδημιολόγος στο UKHSA. «Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει παράλυση σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως, οπότε αν εσείς ή το παιδί σας δεν είστε ενημερωμένοι με τους εμβολιασμούς σας κατά της πολιομυελίτιδας, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον παθολόγο σας για να ενημερωθείτε ή αν δεν είστε σίγουροι να ελέγξετε το κόκκινο βιβλίο σα»".

«Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου θα προστατεύεται από τον εμβολιασμό στην παιδική ηλικία, αλλά σε ορισμένες κοινότητες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, τα άτομα μπορεί να παραμείνουν σε κίνδυνο», πρόσθεσε.

Τα δείγματα του Λονδίνου που εντοπίστηκαν από τον Φεβρουάριο σήμανε συναγερμός επειδή ήταν συγγενικά μεταξύ τους και περιείχαν μεταλλάξεις που υποδηλώνουν ότι ο ιός εξελίσσεται καθώς μεταδίδεται από άτομο σε άτομο.

Το ξέσπασμα πιστεύεται ότι προκλήθηκε από ένα άτομο που επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο αφού είχε κάνει το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας από το στόμα και το διέδωσε τοπικά. Δεν είναι σαφές πόσο έχει εξαπλωθεί ο ιός, αλλά μπορεί να περιορίζεται σε ένα μόνο νοικοκυριό ή σε μια εκτεταμένη οικογένεια.

Ο ιός της πολιομυελίτιδας μπορεί να εξαπλωθεί μέσω της κακής υγιεινής των χεριών και των μολυσμένων τροφίμων και νερού, ή σπανιότερα μέσω του βήχα και του φτερνίσματος. Μια συνηθισμένη οδός μετάδοσης είναι να μολύνουν τα χέρια τους οι άνθρωποι μετά τη χρήση της τουαλέτας και στη συνέχεια να μεταδίδουν τον ιό αγγίζοντας τρόφιμα που καταναλώνουν άλλοι.

Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει γενικά καλή απορρόφηση του εμβολίου της πολιομυελίτιδας, με το 95% των πεντάχρονων να έχουν κάνει το εμβόλιο, η κάλυψη υστερεί στο Λονδίνο, με μόνο το 91,2% των παιδιών αυτής της ηλικίας να έχουν εμβολιαστεί. Σε απάντηση στην ανίχνευση του ιού, το NHS θα επικοινωνήσει με τους γονείς των παιδιών που δεν είναι ενημερωμένα με τον εμβολιασμό τους κατά της πολιομυελίτιδας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνονται από πολιομυελίτιδα δεν έχουν συμπτώματα, αλλά ορισμένοι αναπτύσσουν ασθένεια που μοιάζει με γρίπη έως και τρεις εβδομάδες αργότερα. Σε μία στις 100 έως μία στις 1.000 λοιμώξεις, ο ιός προσβάλλει νεύρα στη σπονδυλική στήλη και στη βάση του εγκεφάλου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση, συνηθέστερα στα πόδια. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο ιός προσβάλλει τους μύες που χρησιμοποιούνται για την αναπνοή, γεγονός που μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο μεταπήδησε από τη χρήση του εμβολίου πολιομυελίτιδας από το στόμα (OPV) σε αδρανοποιημένο εμβόλιο πολιομυελίτιδας (IPV), που χορηγείται με ένεση, το 2004. Οι ενέσεις χορηγούνται στους συνήθεις παιδικούς εμβολιασμούς του NHS στις οκτώ, 12 και 16 εβδομάδες ως μέρος του εμβολίου 6 σε 1. Τα αναμνηστικά εμβόλια προσφέρονται στην ηλικία των τριών και των 14 ετών.

Όλες οι ειδήσεις

Αφγανιστάν: 950 οι νεκροί από τον φονικό σεισμό των 6,1 Ρίχτερ - Σοκάρουν οι εικόνες καταστροφής

Κορονοϊός: Αυξητικές τάσεις και υπερδιπλασιασμός κρουσμάτων σε μία μέρα - «Δεν χρειάζονται μέτρα», λέει ο Πλεύρης

Πάμε νησιά χωρίς αυτοκίνητο: Οι παράδεισοι στην Ελλάδα που ξεχνάς καύσιμα και θυμάσαι μόνο διακοπές

Η μεγάλη δικαίωση του Στέφανου και του Απόστολου Τσιτσιπά: Ιστορική απόφαση για το coaching στο τένις

πολιομυελίτιδαΛονδίνοιόςΒρετανίαειδήσεις τώρα