Υγεία|13.07.2022 09:25

Ανησυχία για τη νέα υποπαραλλαγή Κένταυρος: Μεταδίδεται ακόμη πιο γρήγορα από την υπερμεταδοτική ΒΑ.5!

Newsroom

Οι ιολόγοι έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την εμφάνιση μιας ακόμη παραλλαγής της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού που εξαπλώνεται γρήγορα, η οποία κερδίζει γρήγορα έδαφος στην Ινδία και έχει ήδη φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Κρούσματα σε 10 χώρες

Η παραλλαγή BA.2.75 - με το παρατσούκλι «Κένταυρος» - εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία στις αρχές Μαΐου. Τα κρούσματα έχουν έκτοτε αυξηθεί απότομα - και προφανώς ταχύτερα από εκείνα της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής BA.5, η οποία είναι επίσης παρούσα στην Ινδία και εκτοπίζει γρήγορα την προηγουμένως κυρίαρχη παραλλαγή BA.2 σε πολλές χώρες, μεταδίδει ο Guardian.

Η BA.2.75 έχει επίσης ανιχνευθεί έκτοτε σε περίπου 10 άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Γερμανίας και του Καναδά.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) την χαρακτήρισε ως «παραλλαγή υπό παρακολούθηση» στις 7 Ιουλίου, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική ή να συνδέεται με πιο σοβαρή νόσο, αλλά τα στοιχεία είναι αδύναμα ή δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθεί επίσης στενά τη νέα παραλλαγή, αν και ο επικεφαλής επιστήμονας Dr Soumya Swaminathan δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δείγματα για να εκτιμηθεί η σοβαρότητά της.

Τι ανησυχεί τους επιστήμονες

Εκτός από την προφανή ταχεία ανάπτυξή της και την ευρεία γεωγραφική της εξάπλωση, οι ιολόγοι έχουν θορυβηθεί από τον τεράστιο αριθμό των επιπλέον μεταλλάξεων που περιέχει η BA.2.75, σε σχέση με την BA.2, από την οποία είναι πιθανό να έχει εξελιχθεί. «Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι είχε την ευκαιρία να αναπτύξει ένα πλεονέκτημα έναντι μιας ήδη επιτυχημένης σειράς ιών», δήλωσε ο Δρ Στίβεν Γκρίφιν, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λιντς.

«Δεν είναι τόσο πολύ οι ακριβείς μεταλλάξεις, όσο ο αριθμός/συνδυασμός», δήλωσε ο δρ Τομ Πίκοκ, ιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου, ο οποίος ήταν ο πρώτος που εντόπισε τη μετάλλαξη Όμικρον ως δυνητικά ανησυχητική τον Νοέμβριο του 2021. «Είναι δύσκολο να προβλεφθεί η επίδραση τόσων πολλών μεταλλάξεων που εμφανίζονται μαζί - δίνει στον ιό μια ιδιότητα "μπαλαντέρ", όπου το άθροισμα των μερών μπορεί να είναι χειρότερο από τα μέρη μεμονωμένα. Είναι σίγουρα ένας πιθανός υποψήφιος για το τι θα ακολουθήσει μετά τον BA.5. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι πιθανώς το είδος του πράγματος που θα έρθει στη συνέχεια, δηλαδή μια "παραλλαγή μιας παραλλαγής».

Ακόμη και αν δεν απογειωθεί σε άλλες χώρες, η ανάπτυξή της στην Ινδία υποδηλώνει ότι είναι πιθανό να αποτελέσει ζήτημα εκεί, τουλάχιστον, πρόσθεσε ο Πίκοκ. «Είναι σαφές ότι αναπτύσσεται αρκετά καλά στην Ινδία, αλλά η Ινδία δεν έχει πολύ BA.5, και εξακολουθεί να είναι πολύ ασαφές το πόσο καλά τα πάει σε σχέση με [αυτό]».

Ο Γκρίφιν το ανέφερε ως ένα ακόμη παράδειγμα της εντυπωσιακής ικανότητας του ιού να ανέχεται αλλαγές στην πρωτεΐνη spike - το μέρος που χρησιμοποιεί για να μολύνει τα κύτταρα και στο οποίο βασίζονται τα περισσότερα εμβόλια Covid.

«Πέρυσι τέτοια εποχή, πολλοί ήταν πεπεισμένοι ότι η μετάλλαξη Δέλτα αντιπροσώπευε ένα εξελικτικό αποκορύφωμα για τον ιό, αλλά η εμφάνιση της Όμικρον και η τεράστια αύξηση της μεταβλητότητας και της αποφυγής των αντισωμάτων είναι ένα σημάδι ότι δεν μπορούμε ως πληθυσμός να ακολουθήσουμε ένα σχέδιο σαν της γρίπης για να συμβαδίσουμε με την εξέλιξη του ιού», δήλωσε ο Γκρίφιν.

Εκτός από τα εμβόλια, τα πιο μακροπρόθεσμα σχέδια θα πρέπει να περιλαμβάνουν μέτρα διαγνωστικής παραλλαγής για την πρόληψη των λοιμώξεων και των επαναλοιμώξεων. «Αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία ανθεκτικών στις λοιμώξεις περιβαλλόντων μέσω του βελτιωμένου αερισμού, της διήθησης ή της αποστείρωσης του αέρα εσωτερικών χώρων, της λογικής επαναφοράς των δοκιμών πλευρικής ροής και των κατάλληλων και υποστηριζόμενων περιόδων απομόνωσης που θα μειώσουν πραγματικά τη συνεχιζόμενη μετάδοση», είπε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εικόνες καταστροφής από μεγάλη φωτιά στις εγκαταστάσεις του Real FM: Καταγγέλλει εμπρησμό ο Χατζηνικολάου – Βρέθηκαν γκαζάκια στην είσοδο

Γιατί η κυβέρνηση επενδύει πολιτικά στις αλλαγές στην παιδεία: Διαχωριστικές γραμμές με το ΣΥΡΙΖΑ και μεταρρυθμιστικό αφήγημα

ΕΟΔΥ για γέλια και για κλάματα – Τα κρούσματα και τα Greek statistics

Τα απίθανα του Χόλιγουντ: 6 ταινίες τρόμου βασισμένες σε αληθινά γεγονότα που σε κάνουν να τρομάζεις περισσότερο

μετάλλαξη Όμικρονκρούσματαειδήσεις τώραΚορονοϊόςμετάλλαξη Δέλτα